Ο ΔΗΚΤΗΣ (10/01/18)

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Ρονάλντο δεν αγόρασε ποτέ ελληνικό νησί

Ο αμφιλεγόμενος όμιλος Proto Group Ltd., του ομώνυμου Ιταλού επιχειρηματία που δραστηριοποιείται, μεταξύ άλλων, και στην αγορά ακινήτων, βρίσκεται πίσω από την είδηση που αφορά ένα, αγνώστου ταυτότητας, ελληνικό νησί, το οποίο αγόρασε ο ατζέντης ποδοσφαιριστών Μίνο Ραϊόλα. Αν πιστέψει κανείς τα σχετικά δημοσιεύματα, το εν λόγω νησί είχε αποκτηθεί τον Ιούλιο του 2015 από τον παγκοσμίου φήμης ποδοσφαιριστή Κριστιάνο Ρονάλντο και είχε δοθεί ως δώρο σε έτερο μεγαλοατζέντη, τον Πορτογάλο Ζόρζε Μέντες. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, πάντως, τα παραπάνω αποτελούν τον ορισμό των fake news, ιδίως αν ληφθεί υπ’ όψιν ότι το ίδιο μεσιτικό γραφείο δήλωνε προ διετίας ότι πώλησε ένα ακόμα ελληνικό νησί στον Γουόρεν Μπάφετ, προτού ο ίδιος διαψεύσει κάθε εμπλοκή του ως «κατασκευασμένα δημοσιεύματα». Μάλιστα, μόλις πριν από έναν μήνα, ο Κριστιάνο Ρονάλντο εμφανιζόταν να έχει συστήσει κοινοπραξία με τον Προτό για να κατασκευάσουν ένα νοσοκομείο στη Χιλή. Σε ανακοίνωσή τους, οι εκπρόσωποι του ποδοσφαιριστή δήλωσαν ότι «πρόκειται για ψευδή είδηση».

300.000 ευρώ στη λίμνη Κωπαΐδα ανακάλυψε το ΥΠΟΙΚ

Εξι χρόνια μετά την «ανακάλυψη» του οργανισμού διαχείρισης της Κωπαΐδος και τρία χρόνια μετά την ψήφιση διάταξης για την κατάργησή του, το ελληνικό Δημόσιο δεν κατάφερε ακόμα την εκκαθάρισή του. Τώρα, με απόφαση του υπουργού Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτου, ο χρόνος περάτωσης της εκκαθάρισης του Οργανισμού παρατείνεται έως τις 31 Δεκεμβρίου 2018. Είναι η δεύτερη παράταση που δίδεται για την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης. Παράλληλα, με την ίδια υπουργική απόφαση ορίζεται ότι εντός του 2018 ταμειακά διαθέσιμα του οργανισμού ύψους 300.000 ευρώ μεταφέρονται ως έσοδο στον προϋπολογισμό.

Προβλέψεις και εξαιρέσεις στο πολυνομοσχέδιο

Ο ελεγχόμενος θα μπορεί να ενισχύει οικονομικά τον ελέγχοντα. Το παραπάνω προβλέπει το πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή. Στο άρθρο 108 προβλέπεται ότι οι καταναλωτικές οργανώσεις απαγορεύεται να δέχονται ενισχύσεις, εισφορές ή δωρεές από πολιτικά κόμματα, από προμηθευτές ή οργανώσεις τους. Αμέσως μετά αναφέρεται ότι εξαιρούνται τα επιμελητήρια και οι δευτεροβάθμιες ή τριτοβάθμιες ενώσεις αυτών. Αν όλες μαζί οι επιχειρήσεις δίνουν με τον θεσμικό μανδύα του επιμελητηρίου δωρεές στις καταναλωτικές οργανώσεις, τότε οι τελευταίες θα είναι αμερόληπτες…

Νέο μέλος εκτελεστικής επιτροπής του ΤΧΣ

Στην εκτελεστική επιτροπή του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) τοποθετήθηκε ο κ. Ηλίας Ξηρουχάκης, έπειτα από πρόταση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα. Ο κ. Ξηρουχάκης διαθέτει 25ετή πείρα σε ανώτερες και ανώτατες διοικητικές θέσεις εταιρειών του χρηματοπιστωτικού τομέα, καθώς και του τομέα των υπηρεσιών στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό. Θα αναλάβει τον ευαίσθητο τομέα της διευκόλυνσης διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων των τραπεζών, στα οποία το ΤΧΣ έχει συμμετοχή. Σημειώνεται ότι είναι ο μοναδικός Ελληνας μέλος της εκτελεστικής επιτροπής του Ταμείου.

«Κάνουμε ό,τι μπορούμε», υποστηρίζει ο ΔΕΔΔΗΕ

Aναγνωρίζει τις ανησυχητικές διαστάσεις που έχει λάβει το θέμα των ρευματοκλοπών ο ΔΕΔΔΗΕ, όχι όμως και ότι από πλευράς του δεν έχει ανταποκριθεί στον ρόλο του για τον περιορισμό του, όπως του καταλογίζεται από την αγορά. Ο ΔΕΔΔΗΕ επισημαίνει ότι η αντιμετώπιση και πάταξη του φαινομένου της ρευματοκλοπής συνιστά ύψιστη προτεραιότητά του, καθώς επίσης και ότι έχει εξαντλήσει όλα τα διαθέσιμα μέσα για την αντιμετώπισή του και τον περιορισμό των παραβατών. Αποδίδει το πρόβλημα αφενός στο γεγονός ότι η παρατεταμένη οικονομική κρίση υποθάλπει την έκνομη συμπεριφορά και αφετέρου στην ανεπάρκεια του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου, το οποίο, όπως τονίζει, πρέπει να γίνει πιο αυστηρό. Το 2016 εντοπίσθηκαν από τον ΔΕΔΔΗΕ 11.528 περιπτώσεις, έναντι 3.226 περιπτώσεων το 2011. Από τις αρχές έως και τον Οκτώβριο του 2017, το σύνολο των μηνύσεων που υπέβαλε η εταιρεία και έφθασαν στο ακροατήριο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη για υποθέσεις εντοπισμένων ρευματοκλοπών ανήλθε σε 2.971 έναντι 324 υποθέσεων το 2015.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή