Περισσότεροι ωφελημένοι από την ανάπτυξη στις ΗΠΑ

Περισσότεροι ωφελημένοι από την ανάπτυξη στις ΗΠΑ

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η μεγάλη ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας έχει αρχίσει να ευνοεί ορισμένους από τους εργαζομένους στις ΗΠΑ που ακόμα δεν έχουν αισθανθεί τα οφέλη της και είναι αυτοί που τα έχουν περισσότερο ανάγκη. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, οι θέσεις αυξήθηκαν κατά 148.000 τον Δεκέμβριο.

Ακόμα κι αν αυτές οι νέες θέσεις απέχουν από τις προβλέψεις των οικονομολόγων, είναι σημαντικά όσα κέρδισαν οι εργαζόμενοι την περασμένη χρονιά στη βιομηχανία και στον κλάδο παροχής υπηρεσιών.

Οι εταιρείες και στους δύο τομείς πληρώνουν τους εργαζομένους τους με σχετικά καλούς μισθούς. Το μέσο ωρομίσθιο τον Δεκέμβριο ενισχύθηκε κατά 2,5% σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πριν από ένα χρόνο.

Εντούτοις, άλλα στοιχεία φανερώνουν ότι οι μεγαλύτερες αυξήσεις στις αποδοχές έγιναν στους λιγότερο μορφωμένους εργαζομένους και σε όσους είναι χαμηλόμισθοι και απασχολούνται σε διαφορετικούς κλάδους επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Αλλωστε, οι θέσεις εργασίας για τους χειρώνακτες είναι αυτές τις οποίες δεσμεύθηκε να επαναφέρει ο πρόεδρος Τραμπ – οπότε η όποια πρόοδος σημειώνεται έχει ιδιαίτερη σημασία. Στον κλάδο των κατασκευών και της εξόρυξης οι προσλήψεις αυξήθηκαν με ταχύ ρυθμό. Στη μεταποίηση, όπου υπήρξε κάμψη το 2016, παρατηρήθηκε επίσης αύξηση στις νέες θέσεις εργασίας με ικανοποιητικό ρυθμό. Σε όλο το εύρος της οικονομίας οι συνολικές προσλήψεις το 2017 αποδείχθηκαν ελαφρώς λιγότερες από εκείνες του 2016, δείχνοντας πόσο ανθεκτική είναι η οικονομία στο πέρασμα του χρόνου. Εν τω μεταξύ, είναι εντυπωσιακό ότι οι προσλήψεις αυξάνονται συνεχώς στις ΗΠΑ τους τελευταίους 87 μήνες, δηλαδή τα τελευταία σχεδόν 7,5 χρόνια.

Ο δείκτης της ανεργίας είναι σταθερός στα επίπεδα του 4,1%, αγγίζοντας το ναδίρ 17ετίας. Σε πρόσφατο «τιτίβισμά» του ο Ντόναλντ Τραμπ επικαλέστηκε τον δείκτη της ανεργίας ως απόδειξη ότι η οικονομία «το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να πάει καλύτερα».

Οταν είχε αναλάβει την εξουσία, πριν από έναν χρόνο, ο δείκτης βρισκόταν σε υψηλότερο επίπεδο, στο 4,8%. Βέβαια, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι, σύμφωνα με ορισμένους οικονομολόγους, οι πρόεδροι των Ηνωμένων Πολιτειών δεν καθορίζουν τις εξελίξεις στο πεδίο της οικονομίας. Συν τοις άλλοις, είναι πολύ νωρίς να υπολογίσει κανείς τις επιπτώσεις που έχουν στις προσλήψεις των εταιρειών οι φορολογικές περικοπές, οι οποίες ψηφίστηκαν μόλις τον προηγούμενο μήνα.

Πάντως, η ατζέντα Τραμπ μπορεί και να επηρεάσει την οικονομία με άλλους τρόπους. Η πρόθεσή του να περιορίσει τις ρυθμίσεις στις οποίες υπάγεται η λειτουργία των επιχειρήσεων φαίνεται ότι τις έχει παρακινήσει να επενδύσουν σε εργαλειομηχανικό εξοπλισμό, υποδομές και εγκαταστάσεις. Αυτές ακριβώς οι επενδύσεις είναι η κινητήρια δύναμη της ευρύτερης οικονομικής ανάπτυξης. Ωστόσο, τα εισοδήματα αυξάνονται με πιο βραδύ ρυθμό απ’ ό,τι δείχνουν οι προσλήψεις. Υπάρχουν, όμως, στοιχεία ότι οι αμοιβές θα ενισχυθούν σε μεγάλη γκάμα εργαζομένων.

Στις εταιρείες ιδιωτικής φύλαξης, για παράδειγμα, με τα ωρομίσθια να βρίσκονται κάτω από τον μέσον όρο, τον Νοέμβριο παρατηρήθηκε 7% αύξηση σε ετήσια βάση. Οσοι και όσες εργάζονται σε εμπορικά καταστήματα ενδυμάτων και στην εστίαση είδαν το ωρομίσθιό τους να αυξάνεται 4%. Γενικά, η εστίαση και τα καταστήματα πώλησης ενδυμάτων θεωρείται ότι πληρώνουν λίγα στους εργαζομένους.

Τέλος, σε περιοχές όπου η ανεργία υποχώρησε κάτω από τον εθνικό μέσον όρο, οι ωριαίες αποδοχές άρχισαν να αυξάνονται. Οταν ο δείκτης της ανεργίας έφθασε το 3,5% ή και χαμηλότερα σε περιφέρειες ή πολιτείες των ΗΠΑ, οι αποδοχές αυξήθηκαν 4% ετησίως, προς μεγάλη ικανοποίηση των εργαζομένων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή