Ποιος χρειάζεται αυτοκριτική;

Ποιος χρειάζεται αυτοκριτική;

Κύριε διευθυντά

Το να καταδικάζει ένας υπουργός Παιδείας την επίθεση κουκουλοφόρων στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας είναι αυτονόητο. Αυτό που δεν είναι αυτονόητο είναι να αναιρεί, στην ουσία, ο ίδιος υπουργός αυτή την καταδίκη, αποδίδοντας ευθύνες στον… πρύτανη και προτρέποντάς τον να κάνει αυτοκριτική επειδή το Πανεπιστήμιο γίνεται κατ’ επανάληψιν στόχος βιαιοτήτων!

Πολύ σωστά ο συνεργάτης σας Πάσχος Μανδραβέλης (28 Δεκ. 2017) στιγματίζει την εξοργιστική αυτή λογική. Συμβατή με τη λογική αυτή θα ήταν και η αναζήτηση ευθυνών από τον καθηγητή κ. Αγγελο Συρίγο που τόλμησε να παρατηρήσει κάποιον «φοιτητή» επειδή κατέστρεφε την περιουσία του Δημοσίου, ρυπαίνοντας τους τοίχους. Θα έπρεπε, άραγε, και αυτός να κάνει την «αυτοκριτική» του επειδή δεν σιώπησε (όπως όλοι οι άλλοι) και πλήρωσε την αυθάδειά του με τον ξυλοδαρμό του και την εν συνεχεία στοχοποίηση-προγραφή του από τους «φοιτητές»;

Η θέση του υπουργού είναι ακόμη πιο εξοργιστική επειδή ο κ. Γαβρόγλου δεν είναι ο οποιοσδήποτε πολιτικός αλλά ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Γνωρίζει (ή τουλάχιστον όφειλε να γνωρίζει) τις επιπτώσεις της, έστω και μερικής, δικαίωσης των αντικοινωνικών και αντιδημοκρατικών πράξεων, όταν αυτή η δικαίωση προέρχεται από αυτόν που έχει το θεσμικό καθήκον προστασίας της νομιμότητας και του ακαδημαϊκού ήθους στα πανεπιστήμια.

Ο κ. Γαβρόγλου προτρέπει τους συναδέλφους του σε αυτοκριτική. Την αυτοκριτική, όμως, τη χρειάζεται, περισσότερο από όλους, ο ίδιος.

Γιωργος Ν. Χριστοδουλου, Ομότιμος Καθηγητής Ψυχιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών, πρώην Πρόεδρος της Επιτροπής Ηθικής της Παγκόσμιας Ψυχιατρικής Εταιρείας

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή