Το Κονκλάβιο (10/01/18)

3' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κινητά τέλος 

Σοκ και δέος έπαθαν οι γαλάζιοι τομεάρχες άμα τη αφίξει τους στο Μοσχάτο για τη σύσκεψη του Συντονιστικού –του πρώτου του 2018– υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη χθες, γύρω στις 12.00 το μεσημέρι. Αυτό επειδή μόλις έκαναν ποδαρικό, τους ζητήθηκε να κλείσουν τα κινητά τους και να τα αφήσουν εκτός αιθούσης. Δεν είναι μόνο ότι τους «ακούνε» – δεν είναι, άλλωστε, οι μόνοι… Είναι κυρίως το γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης –και όχι μόνο αυτός– έχει παρατηρήσει σε αντίστοιχες συσκέψεις και βρίσκει ιδιαιτέρως εξοργιστικό το γεγονός ότι μόλις ολοκληρώσει ο ίδιος την εισήγησή του και ενώ παίρνουν τον λόγο οι διάφοροι τομεάρχες, οι υπόλοιποι συχνά παίζουν με τα κινητά τους αδιαφορώντας επιδεικτικά για τους συνομιλητές τους. Ο,τι δεν λύνεται κόβεται, οπότε κινητά τέλος. 

Παρέλαση 

Η απαίτηση «υγειονομικού σφραγίσματος» του χώρου από κινητά, δημιούργησε, πάντως, μια ευφάνταστη εικόνα. Οι περισσότεροι, όπως πληροφορούμαι, χρησιμοποιούν iphone, οπότε εκτός αιθούσης έγινε μια ωραιότατη παρέλαση πανομοιότυπων κινητών, τα οποία είχαν πάνω τους χαρτάκια με νούμερα (τουλάχιστον 23) για να ξεχωρίζουν. Κατόπιν τούτων, πιστεύω ότι πρέπει άμεσα να βρεθεί νέο σύνθημα προς αντικατάσταση του περίφημου «Δραχμή, Αλέξη και iphone6» που μεσουράνησε το 2015 και το οποίο μετά το δημοψήφισμα το έφαγαν τα μαύρα σκοτάδια. 

Βαριά η καλογερική 

Αυτό δεν ήταν, πάντως, το μόνο σοκ που υπέστησαν οι τομεάρχες. Το δεύτερο –σχεδόν ψυχρολουσία– ήταν ότι τους ανακοινώθηκε ότι θα πρέπει να αναλάβουν προεκλογικό αγώνα σε άλλες περιφέρειες απ’ αυτές στις οποίες εκλέγονται. Την ακριβή αποστολή τους θα τους κοινοποιήσει ο ίδιος ο Μητσοτάκης εντός των ημερών. Αντιλαμβάνομαι, πάντως, ότι παρότι ο Κυριάκος τους βάζει περισσότερο μέσα στο παιχνίδι, επειδή όλο αυτό συνεπάγεται δουλειά και τρέξιμο μακριά από τις περιφέρειές τους, αρκετοί το εκλαμβάνουν ως καψώνι. Μπορεί και να είναι. Κάποιοι μάλιστα διατύπωσαν ως πρόσχημα ότι έχουν προγραμματίσει να κόψουν πίτες στις περιφέρειές τους τις επόμενες εβδομάδες. Ο Μητσοτάκης τους απάντησε κάτι του τύπου «κόψτε τες την επόμενη εβδομάδα και μετά κόψτε πίτες στις περιφέρειες που σας ανέθεσα». Βαριά η καλογερική. Ακόμη πιο βαριά η πιτοκοπτική. 

Χάος και πολυπλοκότητα

Δεν έλειψαν, βέβαια, οι ανησυχίες και οι προβληματισμοί των βορειοελλαδιτών βουλευτών, όπως ο Γιώργος Γεωργαντάς, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος και η Φωτεινή Αραμπατζή που τόνισαν ότι πρέπει να επικοινωνηθούν οι θέσεις της Ν.Δ. για το Σκοπιανό στη Βόρεια Ελλάδα. «Για παράδειγμα», όπως το έθεσε η Αραμπατζή, «πολλοί δεν καταλαβαίνουν τι εστί σύνθετη ονομασία». Τώρα, τι να εξηγήσεις… Σημειώνω ακόμη ότι η Ντόρα Μπακογιάννη διόρθωσε τον Μάκη Βορίδη, όταν εκείνος είπε κάτι του τύπου «το Βουκουρέστι ήταν η κατάληξη μιας διαπραγμάτευσης και τώρα είμαστε στην αφετηρία, μιλάμε εκ του μηδενός».

Η Ντόρα του υπενθύμισε ότι η θέση για σύνθετη ονομασία βρισκόταν στις προγραμματικές της κυβέρνησης και ότι η κορύφωση στο Βουκουρέστι ήταν σχεδιασμός διπλωματικής τακτικής. Ο Βορίδης δέχθηκε την παρατήρηση.

Κρίμα, πάντως, που από τη σύσκεψη απουσίαζε ο Αδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος βρίσκεται σε ταξίδι για δουλειές.

Πράσινες χαρτοπετσέτες 

«Ορθολογική αισιοδοξία: πώς αναδύεται εξελικτικά η ευημερία» (Πανεπιστημιακές εκδόσεις Κρήτης) του Ματ Ρίντλεϊ, είναι το βιβλίο που κέρδισαν όσοι πέτυχαν το φλουρί στις βασιλόπιτες που κόπηκαν χθες στη Σεβαστουπόλεως. Θυμίζω ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ο Σταύρος Θεοδωράκης επιλέγει για δώρο βιβλία των εν λόγω εκδόσεων, τις οποίες προτιμά και ο ίδιος. Σημειώνω, πάντως, ότι οι χαρτοπετσέτες που διανεμήθηκαν ήταν πράσινες, γεγονός που με παραπέμπει στη βοή των πλησιαζόντων γεγονότων (λέγε με Κίνημα Αλλαγής). 

Τοπίο στην ομίχλη

Οι θέσεις των Αλβανών των Σκοπίων στο ζήτημα της ονομασίας ήταν πάντα πιο κοντά στις ελληνικές. Αν μπορούμε να τις φέρουμε πιο κοντά, ακόμα καλύτερα. Το λέω επειδή αυτόπτης μάρτυράς μου συνέλαβε το βράδυ της Δευτέρας τον Γιώργο Κατρούγκαλο να δειπνεί τετ α τετ με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Μπουγιάρ Οσμάνι στο εστιατόριο του ξενοδοχείου «Ηλέκτρα» στην Πλάκα με θέα την Ακρόπολη. Τον συνάντησε και επισήμως χθες στο ΥΠΕΞ, καθώς αναζητούνται τρόποι συνεργασίας στα ευρωπαϊκά και στην οικονομία. Κατά τα λοιπά, μαθαίνω ότι τρεις συνεργάτες του Οσμάνι δεν έφτασαν ποτέ στην Αθήνα, λόγω ομίχλης στη Θεσσαλονίκη. Εύγλωττη μεταφορά του τοπίου στην ομίχλη που είναι για την ώρα και το Σκοπιανό. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή