Κύπρος: Προεδρικό σύστημα στα κατεχόμενα εισηγείται ο Τσαβούσογλου

Κύπρος: Προεδρικό σύστημα στα κατεχόμενα εισηγείται ο Τσαβούσογλου

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τέσσερις μέρες μετά τις εκλογές στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δήλωσε ότι από το βράδυ της Κυριακής έχει ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο. «Η τουρκοκυπριακή πλευρά αρχίζει να εστιάζει στο προεδρικό σύστημα, δηλαδή στην αλλαγή το "πολιτεύματος"», ανέφερε συγκεκριμένα. 

Μιλώντας στο πρακτορείο «Ανατολού», ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι το σημαντικό είναι ο (ομαλός) τρόπος λειτουργίας του δημοκρατικού πολιτεύματος, προσθέτοντας πως σημασία έχει η διάκριση των εξουσιών. «Εμείς περάσαμε στο προεδρικό σύστημα και βλέπουμε τα οφέλη του», δήλωσε χαρακτηριστικά. 

Επίσης, σημείωσε ότι στην «Τουρκική Δημοκρατία Βορείου Κύπρου πραγματοποιήθηκαν εκλογές με δημοκρατικό τρόπο», προσθέτοντας ότι το εκλογικό σύστημα της «ΤΔΒΚ» είναι διαφορετικό και περίπλοκο, ενώ δυσχεραίνει την συνεργασία των κομμάτων.

Βάσει του αποτελέσματος των ψευδοεκλογών δεν προκύπτει μια αυτοδύναμη κυβέρνηση, η οποία ωστόσο θα μπορούσε να είναι δικομματική, τρικομματική ή πολυκομματική, σημειώνει ο Τούρκος ΥΠΕΞ, τονίζοντας πως εφόσον υπάρξει αδιέξοδο, θα πραγματοποιηθούν επαναληπτικές εκλογές. Ο σχηματισμός νέας συγκυβέρνησης, πρέπει να γίνει το γρηγορότερο δυνατόν, προσέθεσε. 

Παράλληλα, σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα τουρκοκυπριακά μέσα ενημέρωσης, στον απόηχο των δηλώσεων του, ο Τσαβούσογλου, με ευκαιρία μιας σύσκεψης του τουρκικού κοινοβουλίου, ζήτησε από τα τουρκοκυπριακά κόμματα να ξεπεράσουν τους ενδοιασμούς τους σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή στη νέα συγκυβέρνηση. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ θεωρεί σημαντική υπόθεση τον γρήγορο σχηματισμό νέας κυβέρνησης, για την έναρξη της διαβούλευσης για τα νέα βήματα της τουρκικής πλευράς στο Κυπριακό. 

Επιπλέον, υποστήριξε ότι η χώρα του δεν φέρει καμία ένσταση σε ό,τι αφορά τις παραμέτρους του ΟΗΕ. «Οι σκέψεις των Ελληνοκυπρίων για τους Τούρκους είναι γνωστές. Για ποιο λόγο εμείς να μοιραστούμε το κράτος μας με τους Τούρκους; Θα υπάρξει εκ περιτροπής προεδρία. Για ποιο λόγο να έχουμε Τούρκο Πρόεδρο, ακόμη και σε περίπτωση της εκ περιτροπής προεδρίας; Έχουμε ισχυρή οικονομία. Για ποιο λόγο να την μοιραστούμε με τους Τούρκους; Γιατί να παρέχουμε τέτοιου είδους δυνατότητες στους Τούρκους; Αυτή είναι η νοοτροπία (της ελληνοκυπριακής πλευράς», είπε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή