Η κλιματική αλλαγή μετατρέπει όλες τις πράσινες θαλάσσιες χελώνες της Αυστραλίας σε θηλυκές

Η κλιματική αλλαγή μετατρέπει όλες τις πράσινες θαλάσσιες χελώνες της Αυστραλίας σε θηλυκές

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ίδια αυξανόμενη θερμοκρασία που πλήττει τον Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο της Αυστραλίας, πλήττει ταυτόχρονα και τις πράσινες θαλάσσιες χελώνες που γεννιούνται κατά μήκος του, μετατρέποντας τες όλες σε θηλυκές.

Όταν μία χελώνα γεννάει ένα αυγό, το φύλο του νεογνού δεν έχει ακόμη καθοριστεί. Το φύλο των περισσότερων χελωνών, καθώς επίσης και των αλιγατόρων και των κροκόδειλων, καθορίζεται από την θερμοκρασία της άμμου όπου εκκολάπτεται το αυγό. Συγκεκριμένη θερμοκρασία δημιουργεί το κατάλληλο περιβάλλον στο οποίο το 50% των νεογνών γεννιούνται αρσενικά και το υπόλοιπο 50% θηλυκά. Μία μικρή αλλαγή στη θερμοκρασία προς τα κάτω μπορεί να επιφέρει την παραγωγή αρσενικών σε ποσοστό 100%, ενώ μία αλλαγή προς τα πάνω μπορεί να μετατρέψει όλα τα νεογνά σε θηλυκά.

Εν ολίγοις, η κλιματική αλλαγή έχει την δυνατότητα να αλλάξει την σύνθεση ολόκληρων των πληθυσμών τους, με την αλλαγή αυτή να συμβαίνει ήδη στις ακτές της Αυστραλίας. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Current Biology, αν όχι όλες, το 99,8% των πράσινων θαλάσσιων χελωνών που γεννιούνται στις ακτές κατά μήκος του βόρειου και πιο θερμού μέρους του Μεγάλου Κοραλλιογενούς Ύφαλου είναι θηλυκές.

«Είναι υπερβολικά ακραίο», ανέφερε στο National Geographic η επιστήμονας χελωνών της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας της Χαβάης και επικεφαλής της έρευνας, Camryn Allen. «Μιλάμε για μερικά αρσενικά συγκριτικά με εκατοντάδες θηλυκά. Είμαστε συγκλονισμένοι».

Εχουν επηρεαστεί και οι χελώνες από το νοτιότερο και πιο ψυχρό μέρος του υφάλου, με τον πληθυσμό να έχει αλλάξει αισθητά, αλλά όχι δραματικά, με το 65% με 69% των χελωνών να είναι θηλυκού γένους. Βάσει των δεδομένων που έχουν συγκεντρώσει οι ερευνητές εκτιμούν ότι σε λίγα χρόνια ολόκληρος ο πληθυσμός θα αποτελείται μόνο από θηλυκές χελώνες.

Η ζέστη όμως δεν μετατρέπει τις χελώνες μόνο σε θηλυκές αλλά μπορεί και να τις σκοτώσει. «Οι ακραίες θερμοκρασίες επώασης δεν παράγουν μόνο θηλυκά νεογνά αλλά επίσης προκαλούν και υψηλά ποσοστά θνησιμότητας στα νεογνά που αναπτύσσονται» αναφέρουν οι ερευνητές. Στη Φλόριντα, έχουν ήδη παρατηρηθεί μωρά θαλάσσιων χελωνών να πεθαίνουν στις φωλιές τους εξαιτίας της αυξανόμενης θερμοκρασίας της άμμου.

Με την παγκόσμια υπερθέρμανση και με ένα μεγάλο μέρος των θαλάσσιων χελωνών να γεννούν απογόνους πάνω από την κανονική θερμοκρασία, είναι σαφές ότι η κλιματική αλλαγή θέτει μία σοβαρή απειλή για τη διατήρηση αυτών των πληθυσμών».

Πηγή:Quartz, Επιμέλεια:Μιχαέλα Αναστασοπούλου

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή