Κάτω από 1% η απόδοση στα 3μηνα έντοκα γραμμάτια

Κάτω από 1% η απόδοση στα 3μηνα έντοκα γραμμάτια

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Tο ποσό των 812,5 εκατ. ευρώ άντλησε χθες το ελληνικό Δημόσιο από τη δημοπρασία εντόκων γραμματίων τρίμηνης διάρκειας.

H απόδοση διαμορφώθηκε χαμηλότερα του 1% και υποχώρησε στο 0,99% από 1,6% στην προηγούμενη δημοπρασία. Υποβλήθηκαν συνολικές προσφορές ύψους 2,153 δισ. ευρώ, που υπερκάλυψαν το ζητούμενο ποσό κατά 3,44 φορές. Η δημοπρασία πραγματοποιήθηκε μέσω των βασικών διαπραγματευτών αγοράς (Primary Dealers) και η ημερομηνία διακανονισμού είναι η Παρασκευή, 12 Ιανουαρίου 2018. Εγιναν δεκτές προσφορές μέχρι του ύψους του δημοπρατηθέντος ποσού, καθώς και μη ανταγωνιστικές προσφορές ύψους 187,5 εκατομμυρίων ευρώ. Σύμφωνα με τον κανονισμό λειτουργίας των βασικών διαπραγματευτών αγοράς, μπορούν να υποβληθούν επιπλέον μη ανταγωνιστικές προσφορές ύψους 30% επί του δημοπρατούμενου ποσού, μέχρι και σήμερα στις 12 το μεσημέρι.

Σημειώνεται ότι κατά τις δημοπρασίες δεν καταβάλλεται προμήθεια. Για πρώτη φορά το επιτόκιο υποχωρεί χαμηλότερα του 1% μετά πολλά χρόνια και συγκεκριμένα από τις 20 Οκτωβρίου του 2009, οπότε και ήταν στο 0,39%. Αξιοσημείωτη είναι η μείωση της απόδοσης των τρίμηνων εντόκων γραμματίων το δεύτερο εξάμηνο του 2017, καθώς στις αρχές του περασμένου Ιουλίου είχαν διατεθεί τίτλοι με επιτόκιο 2,3%, ενώ την περασμένη εβδομάδα, το επιτόκιο των 6μηνων εντόκων είχε μειωθεί επίσης από 1,95% σε 1,65%. Η μεγάλη μείωση στις αποδόσεις των εντόκων γραμματίων είναι συνέπεια της ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας στις 15 Ιουνίου 2017.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά τη χθεσινή δημοπρασία, οι ξένοι επενδυτές ελέγχουν το 60% του αποθέματος της έκδοσης των εντόκων γραμματίων, ενώ μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας αναμένεται να υπάρξει μεγαλύτερη συμμετοχή των εγχώριων διαχειριστών ομολόγων και να περιορισθεί το ποσοστό των ξένων στο 50%.

Οπως αναφέρει η ανακοίνωση του ΟΔΔΗΧ οι τιμές που δόθηκαν από τους primary dealers επέτρεψαν τη μείωση των αποδόσεων κάτω από τη μία μονάδα. Τα μεγέθη πλέον προδικάζουν την εκτίμηση της αγοράς για μεγαλύτερη πτώση στη συνέχεια, καθώς θεωρείται βέβαιη και η βελτίωση της διαβάθμισης των ελληνικών κρατικών τίτλων την άλλη εβδομάδα (19 Ιανουαρίου) από τον διεθνή οίκο αξιολόγησης S&P.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή