Δικαστική απόφαση «μπλόκο» στον Τραμπ

Δικαστική απόφαση «μπλόκο» στον Τραμπ

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Νέο ράπισμα δέχθηκε η μεταναστευτική πολιτική του Ντόναλντ Τραμπ, καθώς ομοσπονδιακός δικαστής του Σαν Φρανσίσκο μπλόκαρε την κατάργηση του προγράμματος DACA, που είχε εξαγγείλει ο Αμερικανός πρόεδρος.

Το πρόγραμμα DACA τέθηκε σε εφαρμογή το 2012 με πρωτοβουλία του Μπαράκ Ομπάμα. Στόχος ήταν να προστατευθούν από την απέλαση περίπου 800.000 «ονειροπόλοι» (dreamers) που είχαν φθάσει παράνομα στις ΗΠΑ ως παιδιά. Τον Σεπτέμβριο, ο Τραμπ ανακοίνωσε την ανάκληση του προγράμματος στο πλαίσιο των προεκλογικών του δεσμεύσεων, με αποτέλεσμα να κατατεθούν χιλιάδες προσφυγές από ιδιώτες και οργανισμούς. Την Τρίτη, o Αμερικανός δικαστής αποφάσισε υπέρ της διατήρησης της ισχύος του προγράμματος, με το σκεπτικό πως «το DACA τούς προσέφερε πιο ανεκτικό πλαίσιο επιλογών, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος της νόμιμης εργασίας. Εάν δεν υπάρξει δικαστική διαταγή, θα ξαναγυρίσουν στην εποχή πριν από το DACA και στις συναφείς δυσκολίες και πιθανότατα θα υποστούν σοβαρή, ανεπανόρθωτη βλάβη». Η εν λόγω απόφαση βρίσκεται στο ίδιο πνεύμα με προηγούμενες αποφάσεις αμερικανικών δικαστηρίων που έχουν ασκήσει σφοδρή κριτική κατά μεταναστευτικών πράξεων του Τραμπ, όπως ήταν το διάταγμα αναστολής της μετανάστευσης από συγκεκριμένες μουσουλμανικές χώρες.

Η απόφαση του δικαστηρίου προκάλεσε την άμεση αντίδραση του Τραμπ, ο οποίος χαρακτήρισε το αμερικανικό δικαστικό σύστημα «κατεστραμμένο και άδικο». Ο ίδιος κατηγόρησε το 9ο περιφερειακό εφετείο για μεροληψία, αν και η επίμαχη απόφαση προερχόταν από το πρωτοδικείο του Σαν Φρανσίσκο. Νωρίτερα, ο Λευκός Οίκος είχε χαρακτηρίσει την απόφαση του δικαστή «εξοργιστική».

Την Τρίτη, ο συντηρητικός ειδησεογραφικός ιστότοπος Breitbart News μετέδωσε την απόφαση του Στιβ Μπάνον να αποσυρθεί από τη θέση του εκτελεστικού διευθυντή. Σύμφωνα με τη δήλωση του ιστοτόπου, «ο Στιβ Μπάνον αποχωρεί από το Breitbart News, όπου υπηρέτησε ως εκτελεστικός διευθυντής από το 2012. Ο Μπάνον και το Breitbart News θα εργαστούν προς μια ήρεμη και ομαλή μετάβαση». Στη δήλωση παρατίθεται και σχόλιο του Μπάνον, ο οποίος φέρεται να δηλώνει πως «είμαι υπερήφανος για αυτά που έχει καταφέρει η ομάδα του Breitbart σε τόσο σύντομο διάστημα». Επιπροσθέτως, και η ραδιοφωνική εταιρεία SiriusXM, η οποία μετέδιδε εκπομπή διαλόγου με παρουσιαστή τον Μπάνον, προχώρησε σε λήξη της συνεργασίας τους. Η απόφαση θεωρήθηκε προδιαγεγραμμένη, εξαιτίας των αντιδράσεων που προκλήθηκαν από τις αιχμηρές αποκαλύψεις του Μπάνον στο βιβλίο «Φωτιά και μένος: Μέσα στον Λευκό Οίκο του Τραμπ» του Μάικλ Γουλφ εις βάρος του Αμερικανού προέδρου και της οικογένειάς του. Ο Μπάνον είχε προσπαθήσει την Κυριακή να κατευνάσει το οξυμένο κλίμα δηλώνοντας πως οι κατηγορίες του δεν αφορούσαν τον Ντόναλντ Τραμπ τζούνιορ, αλλά τον Πολ Μάναφορτ.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή