Με δύο γραμμές ΔΗΣΥ και Ποτάμι για τις απεργίες

Με δύο γραμμές ΔΗΣΥ και Ποτάμι για τις απεργίες

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η διαφορετική γραμμή που είχε διαφανεί τις προηγούμενες μέρες μεταξύ ΔΗΣΥ και Ποταμιού στο θέμα του τρόπου λήψης της απόφασης για την απεργία, παρέμενε μέχρι το βράδυ της Τετάρτης και τίποτα δεν προμήνυε την αλλαγή θέσης εκατέρωθεν. Το θέμα αυτό συζητήθηκε εξονυχιστικά κατά τη διάρκεια του συντονιστικού οργάνου των δύο Κ.Ο. στη χθεσινή συνεδρίαση που έλαβε χώρα με φόντο ευρύτερα το πολυνομοσχέδιο-μαμούθ που φέρνει η κυβέρνηση προς ψήφιση την ερχόμενη Δευτέρα.

Από τη μία, η ΔΗΣΥ, με γνώμονα και την κεντρική γραμμή που έχει λάβει για δομική αντιπολίτευση στην κυβέρνηση, θεωρεί πως η διάταξη οδηγεί σε αδιέξοδα και πρέπει να καταψηφιστεί. Από την άλλη, το Ποτάμι, χωρίς να παραγνωρίζει τις ατέλειές της, φαίνεται πως συμφωνεί με την ευρύτερη λογική της διάταξης που δυσκολεύει τη θετική λήψη απόφασης για απεργία. Οπως σημείωναν κορυφαία στελέχη του κόμματος, «το Ποτάμι ήδη από την ίδρυσή του έχει δομήσει την πολιτική του κουλτούρα πάνω στη λογική πως αν συμφωνεί με κάτι θα το ψηφίζει», γεγονός που οδηγούσε πολλά στελέχη του στη σκέψη υπερψήφισης. Η συζήτηση που έγινε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης εστίασε στο να αναλυθούν τα δεδομένα και να βρεθούν οι απαραίτητες συγκλίσεις σε ένα ζήτημα που είναι κατά κοινή ομολογία κρίσιμο κοινωνικά. Το Ποτάμι προσανατολίζεται τελικά να ψηφίσει «παρών», χωρίς να αποκλείεται ακόμα και το «ναι» αν γίνουν δεκτές οι τροποποιήσεις, όπως ανέφερε κορυφαίο στέλεχος του κόμματος στην «Κ».

Πηγές, ωστόσο, και από τις δύο πλευρές σημείωναν πως η διαφορετική προσέγγιση στο εν λόγω ζήτημα δεν αποτελεί στην παρούσα φάση πρόβλημα, αντίθετα αναδεικνύει το πολυδιάστατο του νέου χώρου που θέλει να καλύψει το Κίνημα Αλλαγής, σημειώνοντας πως στο επικείμενο συνέδριο θα γίνει και τέτοιου είδους πολιτική ζύμωση. Η Χαρ. Τρικούπη, πάντως, προσανατολίζεται στο να φέρει ολοκληρωμένη πρόταση για τον συνδικαλιστικό νόμο που θα αφορά ένα νέο συνδικαλιστικό κίνημα. Επί της αρχής βεβαίως τόσο ΔΗΣΥ όσο και Ποτάμι θα καταψηφίσουν, κρατούν ωστόσο στάση αναμονής για το σύνολο των διατάξεων, αφού λόγω όγκου η μελέτη του πολυνομοσχεδίου είναι σε εξέλιξη. Η αντίδραση στον όγκο του νομοσχεδίου διαφάνηκε και από τις ομιλίες του Οδ. Κωνσταντινόπουλου αφενός, που ζήτησε «να αφαιρεθούν όλες οι ρυθμίσεις που δεν είναι απαραίτητες» και του κ. Μαυρωτά, αφετέρου, που έκανε λόγο για διαδικασίες εξπρές που δεν τιμούν τη Βουλή.

Παρέμβαση Ποταμιού

Με μια ιδιαιτέρως αιχμηρή παρέμβαση το Ποτάμι σχολίασε την απόφαση της Ιεράς Συνόδου για το Σκοπιανό, σύμφωνα με την οποία ο όρος Μακεδονία δεν πρέπει να περιέχεται στην ονομασία του γειτονικού κράτους. Το Ποτάμι, αφού τόνισε πως παρά το γεγονός ότι «η σημερινή απόφαση της ΔΙΣ δεν θυμίζει σε τίποτα τα εμπρηστικά κηρύγματα του παρελθόντος», η αναφορά δεν συνάδει με τον ρόλο της Ιεράς Συνόδου, καθώς «η άσκηση εξωτερικής πολιτικής είναι ευθύνη της κυβέρνησης». Από το ΠΑΣΟΚ προτιμήθηκε η σιγή ιχθύος. Στελέχη του κόμματος απαντώντας σε σχετική ερώτηση της «Κ» για την απόφαση της Ιεράς Συνόδου, προτίμησαν τους χαμηλούς τόνους με το λακωνικό «ο καθένας μπορεί ελεύθερα να λέει την άποψή του».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή