ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τροπολογία - αντιπρόταση από Ν.Δ.

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΙΑ ΠΕΛΩΝΗ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: Νέα Δημοκρατία

Στην επίθεση στο μαλακό υπογάστριο του ΣΥΡΙΖΑ, την «αριστερή του συνείδηση» που, όπως είπε ειρωνικά χθες από την Πιερία ο Κυρ. Μητσοτάκης, «ματώνει», αλλά «ψηφίζουν τα πιο σκληρά μνημονιακά μέτρα» και «εγκλωβισμένοι στα ψέματά τους δεν μπορούν να βγουν στον κόσμο», πέρασε χθες η Ν.Δ. καταγγέλλοντας διά στόματος του προέδρου της το πολυνομοσχέδιο που «καταργεί επιδόματα» και καταδεικνύει την «τραγική στροφή» του «κυβερνητικού μορφώματος». Την ίδια ώρα, η Ν.Δ. έλεγε «όχι» στη διάταξη για την κήρυξη των απεργιών, χαρακτηρίζοντάς την «κακότεχνη, αόριστη και αντιφατική» και κατέθετε δική της αντιπρόταση.

«Η Ν.Δ. υποστηρίζει ότι για την κήρυξη απεργίας είναι απαραίτητη η σύμφωνη γνώμη από το 50%+1 των οικονομικά τακτοποιημένων μελών. Ετσι εξορθολογίζεται η διαδικασία λήψης της απόφασης και υπηρετούνται οι βασικές αρχές της συμμετοχικής δημοκρατίας από τους ίδιους τους εργαζομένους», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, η οποία κατακρίνει, όμως, την κυβέρνηση για κακή ρύθμιση που δεν λαμβάνει υπόψη τη διάρθρωση των πρωτοβάθμιων σωματείων πανελλαδικής και περιφερειακής εμβέλειας και θα προκαλέσει νέα προβλήματα που «τελικά θα υπονομεύσουν την απεργία». Πηγές της Πειραιώς έλεγαν ότι η Ν.Δ. τάσσεται υπέρ του δικαιώματος της απεργίας, όχι, όμως, και υπέρ του να την αποφασίζουν «οι λίγοι εργατοπατέρες». Η Ν.Δ. χαρακτήρισε τη διάταξη του πολυνομοσχεδίου που προβλέπει την προσέλευση στο ίδιο μέρος του 50%+1 των οικονομικώς τακτοποιημένων μελών ενός σωματείου πανελλαδικής εμβέλειας «προκειμένου να συζητήσουν, παράλογη» και αντιπρότεινε η ρύθμιση να περιοριστεί στην αναγκαία πλειοψηφία για τη λήψη απόφασης και όχι στη συζήτηση.

Την ίδια ώρα, η Ν.Δ. χαρακτήριζε «παρωχημένη» την απαίτηση για αυτοπρόσωπη παρουσία, προτείνοντας στη δική της διάταξη η ψηφοφορία στις οργανώσεις πανελλαδικής (ή περιφερειακής) εμβέλειας να γίνεται με ηλεκτρονικό τρόπο μέσω της χρήσης του ΑΜΚΑ και η απεργία στις πρωτοβάθμιες οργανώσεις να κηρύσσεται με απόφαση του 50% των οικονομικά τακτοποιημένων μελών της.

Εξάλλου, σε χθεσινή σύσκεψη στη Βουλή των βουλευτών που μετέχουν στις αρμόδιες επιτροπές και των αρμόδιων τομεαρχών για το πολυνομοσχέδιο υπό τον διευθυντή του γραφείου του κ. Μητσοτάκη Μιχάλη Μπεκίρη, συζητήθηκε η στάση της Ν.Δ. επί των διατάξεων του πολυνομοσχεδίου. Παρότι η Ν.Δ. είπε χθες «όχι επί της αρχής», στελέχη της ανέφεραν ότι επιφυλάσσεται να μελετήσει καλύτερα το πολυσέλιδο νομοσχέδιο και να ακούσει τους φορείς στις επιτροπές πριν τοποθετηθεί, καθώς εξετάζεται να υπερψηφιστούν κάποιες διατάξεις που θεωρούνται θετικές. Την υπερψήφιση διατάξεων φαίνεται, πάντως, ότι εξετάζει η πρόσφατα διαγραφείσα από την Κ.Ο. της Ν.Δ. Κατερίνα Παπακώστα. Σε επικοινωνία που είχε μαζί της η «Κ», η βουλευτής σημείωσε ότι μελετά το πολυνομοσχέδιο, το οποίο, όπως είπε, «έχει κάποια θετικά σημεία, αλλά και δύο ισχυρές αντενδείξεις, όπως η διάταξη για τους τριτέκνους και οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας» και ότι επιφυλάσσεται για την τελική της απόφαση.
Την ίδια ώρα, ζήτημα εγείρει η Ν.Δ. για το κτίριο της Κουμουνδούρου ζητώντας απαντήσεις από την κυβέρνηση.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ