Υποχρεωτική επίσκεψη σε ναζιστικά στρατόπεδα

Υποχρεωτική επίσκεψη σε ναζιστικά στρατόπεδα

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Την πρόταση να καταστούν υποχρεωτικές οι επισκέψεις σε χώρους πρώην στρατοπέδων συγκέντρωσης για τους νέους κατοίκους της Γερμανίας διετύπωσε χθες ο επικεφαλής του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου της Γερμανίας Γιόζεφ Σίστερ. Την πρόταση για την επίσκεψη στους τόπους μαρτυρίου 6 εκατομμυρίων Εβραίων διατύπωσε πρώτη Παλαιστίνια δημοτική σύμβουλος στο Βερολίνο.

«Θα είχε νόημα να υποχρεωθεί κάθε άνθρωπος που ζει σε αυτήν τη χώρα να επισκεφθεί ένα μνημείο σε στρατόπεδο συγκέντρωσης τουλάχιστον μία φορά στη ζωή του», είχε δηλώσει η Τσεμπλί στην εφημερίδα Bild της Κυριακής. Η Τσεμπλί είπε ότι θα έπρεπε και οι νέοι κάτοικοι της Γερμανίας, πρόσφυγες ή μετανάστες, να επισκέπτονται τόπους μαρτυρίου ως αναπόσπαστο τμήμα των μαθημάτων ένταξης στη γερμανική κοινωνία.

«Ανθρωποι που ήρθαν σε εμάς κυνηγημένοι, που διέφυγαν ή εξορίστηκαν, μπορεί να αναπτύξουν κατανόηση προς τον συνάνθρωπο σε τέτοιου είδους μνημεία», δήλωσε χθες ο Σίστερ στο σταθμό «Ντόιτσλαντφουνκ». Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να μετριάσει τον αντισημιτισμό που παρατηρείται μεταξύ των νεοεισερχομένων.

Για την Τσεμπλί, που είναι υπεύθυνη στον δήμο του Βερολίνου για την ένταξη των μεταναστών, η υπενθύμιση των ναζιστικών εγκλημάτων μπορεί να αποτελέσει στοιχείο κοινής ταυτότητας όσων ζουν στη Γερμανία, και ως εκ τούτου να βοηθήσει στον αγώνα κατά των διακρίσεων. «Πρέπει να σταματήσουμε να οριοθετούμε τη γερμανική ταυτότητα πάντα σε αντιπαράθεση, με αποκλεισμό των άλλων. Χρειαζόμαστε έναν θετικό ορισμό», σημείωσε η Τσεμπλί.

Στα υποχρεωτικά μαθήματα ένταξης στη γερμανική κοινωνία, που παρακολουθούν οι πρόσφυγες, περιλαμβάνονται μαθήματα Γερμανικών και μαθήματα Ιστορίας και Πολιτισμού. Στο πλαίσιο αυτό, συζητείται η επίδραση των ναζιστικών εγκλημάτων στη φυσιογνωμία της Γερμανίας, αλλά το μάθημα αυτό δεν συνοδεύεται με εκπαιδευτικές επισκέψεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή