Ασπίδα για τους εμπειρογνώμονες του ΤΑΙΠΕΔ

Ασπίδα για τους εμπειρογνώμονες του ΤΑΙΠΕΔ

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διάταξη με την οποία επιχειρείται να παύσουν οι διώξεις κατά των έξι εμπειρογνωμόνων του ΤΑΙΠΕΔ που κατηγορούνται για «μη επωφελή αξιοποίηση» 28 ακινήτων του Δημοσίου και να αντιμετωπιστούν έτσι οι έντονες αντιδράσεις του Eurogroup για το συγκεκριμένο θέμα, περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο.

Συγκεκριμένα, με το προτελευταίο άρθρο του νομοσχεδίου, η κυβέρνηση επεκτείνει στα μέλη του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων την προστασία έναντι αστικής ή ποινικής ευθύνης που προέβλεπε το άρθρο 9 του ν. 3986/2011 για τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ.

Ετσι, όπως αναφέρει η εισηγητική έκθεση του νομοσχεδίου, οι συμβάσεις που συνομολογήθηκαν σύμφωνα με τον προσυμβατικό έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου και τη γνωμοδότηση του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων του ΤΑΙΠΕΔ του ν. 3986/2011 θεωρούνται επωφελείς και συμφέρουσες για το Ταμείο και το Ελληνικό δημόσιο, αναφορικά με την αστική ή ποινική ευθύνη των μελών του εν λόγω συμβουλίου.

Αντιδράσεις ξένων

Μεταξύ των έξι εμπειρογνωμόνων περιλαμβάνονται τρεις ξένοι υπήκοοι, από την Ιταλία, την Ισπανία και τη Σλοβακία, κάτι που έχει ξεσηκώσει τους υπουργούς Οικονομικών των εν λόγω χωρών. Μάλιστα, αιωρείται η απειλή να μην εγκριθεί η επόμενη δόση, εφόσον δεν υπάρξει ικανοποιητική ρύθμιση για το θέμα.

Προ μηνός, ο εισαγγελέας Εφετών ζήτησε την εκ νέου παραπομπή της υπόθεσης των εμπειρογνωμόνων στο Συμβούλιο Εφετών. Είχε προηγηθεί άσκηση αναίρεσης από τον Αρειο Πάγο προηγούμενου βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών, με το οποίο οι κατηγορούμενοι παραπέμπονταν στο Εφετείο Κακουργημάτων, αλλά ο εισαγγελέας Εφετών επανήλθε.

Δεν είναι βέβαιο αν η νομοθετική διάταξη θα ικανοποιήσει την πλευρά των δανειστών. Στο Euroworking Group σήμερα θα υπάρξει ενδεχομένως μια πρώτη ένδειξη.

Εξάλλου, οι δανειστές επιμένουν σύμφωνα με πληροφορίες και στο θέμα του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου. Στα μέσα Δεκεμβρίου, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι διατύπωσε για άλλη μια φορά τη δυσαρέσκειά του για τη δίωξη εις βάρος του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή