Επαγγελματικές selfies σε στούντιο, η νέα κινεζική μανία

Επαγγελματικές selfies σε στούντιο, η νέα κινεζική μανία

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΕΚΙΝΟ. Σε ένα δωμάτιο εξοπλισμένο με επαγγελματική φωτογραφική μηχανή και ειδικό φωτισμό, γυναίκες και άνδρες επιλέγουν κοστούμια, σκηνικά αντικείμενα και αξεσουάρ και στη συνέχεια στήνονται μπροστά στον φακό. Με μία διαφορά όμως: τραβούν φωτογραφίες με πρωταγωνιστές τους ίδιους και με τη βοήθεια ενός τηλεχειριστηρίου και όχι ενός φωτογράφου. Το στούντιο για φωτογραφίες selfie έχει πλέον αναχθεί σε νέα μορφή διασκέδασης για τους Κινέζους.

Σε ένα selfie studio στη Σενγιάνγκ, πρωτεύουσα της βορειοανατολικής επαρχίας Λιανονίνγκ, η Γουάνγκ Σίτζια τραβά φωτογραφίες της ίδιας και του φίλου της. «Είναι ένας νέος τρόπος για να γιορτάσουμε την πέμπτη επέτειο της σχέσης μας», λέει η Γουάνγκ που εργάζεται σε μια εταιρεία ακινήτων. Ξόδεψε περίπου 150 γουάν (περίπου 23 δολάρια) για να κλείσει για μία ώρα το στούντιο, το οποίο προσφέρει διαφορετικά σκηνικά, αντικείμενα και αξεσουάρ. «Είμαι η ίδια φωτογράφος του εαυτού μου και μοντέλο. Το στούντιο μου δίνει τη δύναμη και την ελευθερία να ελέγχω τις δικές μου φωτογραφίες», δηλώνει η Γουάνγκ. Τραβά πάνω από 200 φωτογραφίες μέσα σε μια ώρα και τις παίρνει όλες μαζί της χρησιμοποιώντας απλώς ένα USB.

Από το 2014

Οι φωτογραφίες selfie είναι πολύ δημοφιλείς στην Κίνα, καθώς οι υπηρεσίες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης καθιστούν εύκολη τη λήψη και την ανάρτησή τους. Το selfie studio γεννήθηκε ως τάση στην Ασία γύρω στο 2014 και έκτοτε δεκάδες τέτοιες επιχειρήσεις έχουν ανοίξει στην Κίνα, τη Σιγκαπούρη και την Ταϊλάνδη. Υπάρχουν πλέον και σε μικρότερες πόλεις, καθώς οι χρήστες δεν αρκούνται πλέον στο να τραβούν απλώς φωτογραφίες με τα κινητά τους. Χρειάζονται μεγαλύτερη ποικιλία στα πορτρέτα που μπορούν να τραβήξουν και αυτό ακριβώς είναι που τους προσφέρουν τα selfie studios. Δεν είναι ακόμα γνωστό πόσα τέτοια στούντιο υπάρχουν στη χώρα. Μια γρήγορη, ωστόσο, αναζήτηση στο dianping.com, τον βασικό διαδικτυακό οδηγό καταναλωτών στην Κίνα, εντοπίζει οκτώ τέτοιες επιχειρήσεις στη Σενγιάνγκ και δεκάδες άλλες στο Πεκίνο και στη Σαγκάη.

«Αφού επισκέφθηκα ένα selfie studio, αποφάσισα να ανοίξω και το δικό μου», δήλωσε η Λιου Να από τη Σενγιάνγκ. Η Λιου συχνά αλλάζει τη θεματολογία των δωματίων που προσφέρει, τα κοστούμια και τα σκηνικά αντικείμενα, προκειμένου το στούντιό της να παραμένει ανταγωνιστικό. «Δεν ενοχλώ τους πελάτες εκτός κι αν χρειάζεται ρύθμιση η φωτογραφική μηχανή ή ο φωτισμός. Νομίζω ότι γι’ αυτό τους αρέσουν αυτά τα στούντιο», δήλωσε η Λιου.

Ο Γουάνγκ Τζινσάν, καθηγητής στο Inner Mongolia University of Finance and Economics, συμφωνεί. «Τα selfie studios δίνουν στους πελάτες μια ευκαιρία να τραβήξουν φωτογραφίες τους όταν είναι μόνοι τους. Μπορούν να εκφραστούν με φυσικότητα και να μην είναι συγκρατημένοι». Ο Πιάο Γκουανγκσίνγκ, κοινωνιολόγος στο Minzu University of China, αποδίδει τη δημοτικότητα των selfies στην αλλαγή των καταναλωτικών τάσεων των Κινέζων και τη στροφή τους από τα υλικά αγαθά στη διασκέδαση και την αναψυχή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή