Ο ΔΗΚΤΗΣ (11/01/18)

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις 29/1 συνεδριάζει το ΣτΕ για το Ελληνικό

Στις 29 Ιανουαρίου συνεδριάζει η Ολομέλεια του ΣτΕ προκειμένου να εξετάσει το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την επένδυση του Ελληνικού. Λόγω της σοβαρότητος του θέματος αλλά και του όγκου των διατάξεων που πρέπει να εξεταστούν, εκτιμάται ότι η επεξεργασία του Προεδρικού Διατάγματος δεν θα ολοκληρωθεί αυθημερόν και θα χρειαστούν και άλλες συνεδριάσεις. Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας θα συνεδριάσει υπό τον πρόεδρό της Νικόλαο Σακελλαρίου και με εισηγητή τον πάρεδρο Δημήτρη Βασιλειάδη, κεκλεισμένων των θυρών. Το πιθανότερο είναι στη συνεδρίαση αυτή να παραστεί εκπρόσωπος του ελληνικού Δημοσίου, πιθανότατα του υπουργείου Περιβάλλοντος, για να δώσει εξηγήσεις επί του περιεχομένου του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος, ενώ μπορεί να ζητήσουν να παραστούν ή να καταθέσουν υπόμνημα κάτοικοι της περιοχής του Ελληνικού.

Υπαινιγμοί Δραγασάκη που δείχνουν άγνοια

Αιχμές για την ΤτΕ άφησε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκης, λέγοντας πως θα πρέπει να συμβάλει στον εντοπισμό των κακοπληρωτών, δεδομένου ότι έχει στοιχεία για τα χρήματα που φυγαδεύθηκαν στο εξωτερικό. Κύκλοι της ΤτΕ σχολίαζαν πως «όφειλε να γνωρίζει ότι όλα τα στοιχεία για την αποστολή εμβασμάτων βρίσκονται στα χέρια της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων». Επίσης, σημείωναν ότι «η ΤτΕ ανταποκρίνεται άμεσα στα αιτήματα αποστολής στοιχείων σχετικά με τα εμβάσματα που προέρχονται από δικαστικές και εισαγγελικές αρχές».

Μειώνεται η εξάρτηση των τραπεζών από τον ELA

Συνεχίζεται η μείωση της εξάρτησης των εγχώριων τραπεζών από τον μηχανισμό έκτακτης ρευστότητας (ELA). Oπως έγινε γνωστό από την Τράπεζα της Ελλάδος, το Δ.Σ. της ΕΚΤ δεν διατύπωσε αντίρρηση στον καθορισμό του ανώτατου ορίου παροχής ELA προς τις ελληνικές τράπεζες στο ποσό των 22 δισ. ευρώ, έναντι 24,8 δισ. ευρώ που ήταν έως τώρα. Σύμφωνα με την ΤτΕ, η μείωση του ορίου κατά 2,8 δισ. ευρώ αντανακλά τη βελτίωση της ρευστότητας των εγχώριων τραπεζών, αποτέλεσμα τόσο της αύξησης των καταθέσεων όσο και της αύξησης των συναλλαγών στη διατραπεζική.

Στα αζήτητα παρέμεινε το «Αίολος Κεντέρης Ι»

Χαμηλότερη τιμή για το ακτοπλοϊκό σκάφος «Αίολος Κεντέρης Ι», που βγήκε χθες Τετάρτη σε πλειστηριασμό χωρίς αποτέλεσμα, εμφανίζεται να ζητεί η αγορά. Το τίμημα είχε οριστεί από το δικαστήριο κατόπιν προσφυγής της ΝΕΛ κατ’ ελάχιστον στα 6,5 εκατ. ευρώ. Αρχικά, η διαδικασία είχε προγραμματιστεί για τις 6 Δεκεμβρίου και το τίμημα στα 4,5 εκατ. ευρώ, με επισπεύδουσα την Τράπεζα Πειραιώς. Τελικά δεν κατατέθηκε καμία προσφορά, παρά το δεδηλωμένο ενδιαφέρον από την ελληνική ακτοπλοϊκή αγορά. Το σκάφος ανήκε στη Ναυτιλιακή Εταιρεία Λέσβου και κατασχέθηκε από την Τράπεζα Πειραιώς έναντι απαιτήσεων 75 εκατ. ευρώ.

Δικαιώθηκε ο Αρθούρος Ζερβός

Μετά τη χθεσινή απόφαση του Εφετείου Αθηνών δικαιώθηκε ο κ. Αρθούρος Ζερβός (φωτ.) για την υπόθεση των αυξήσεων στελεχών της ΔΕΗ σε επίπεδα πέραν του πλαφόν που προβλέπει η νομοθεσία, όταν ήταν πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης. Η ποινική δίωξη που του ασκήθηκε για το θέμα αυτό, τον Μάρτιο του 2015, ήταν και η αφορμή της παραίτησής του από τη ΔΕΗ. Σε λιγότερο από τρία χρόνια ο κ. Ζερβός αθωώθηκε από το Εφετείο Αθηνών ύστερα από εισήγηση του εισαγγελέα, με την οποία συμφώνησε και η Εδρα. «Λόγος παραπομπής μου ήταν η διαφορετική, σε σχέση με τον τρόπο εφαρμογής τους από τη ΔΕΗ, ερμηνεία αμφισβητούμενων και αμφίσημων διατάξεων των νόμων 3833/10 και 3845/10, ιδίως σχετικά με το αν το οικογενειακό επίδομα περιλαμβάνεται ή όχι στο πλαφόν αποδοχών των εν λόγω νόμων», ανέφερε τότε ο κ. Ζερβός. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι επί διοικήσεώς του η ΔΕΗ έφτιαξε ένα επιτυχημένο ομόλογο και ίδιος οραματίστηκε τη δημιουργία της νέας λιγνιτικής μονάδας 5 στην Πτολεμαΐδα και εφάρμοσε πολιτικές που οδήγησαν σε μείωση του κόστους μισθοδοσίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή