Αύριο στην Ολομέλεια το πολυνομοσχέδιο

Αύριο στην Ολομέλεια το πολυνομοσχέδιο

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τη θετική ψήφο μόνο των συγκυβερνώντων κομμάτων, οδηγείται από αύριο Παρασκευή στην Ολομέλεια το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης.

Οπως καταδεικνύει η διαδικασία «επεξεργασίας» του νομοθετήματος στις αρμόδιες Επιτροπές, σύσσωμη η αντιπολίτευση το καταψηφίζει, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση τόσο για το περιορισμένο των περιθωρίων μιας –όπως ειπώθηκε- κοινοβουλευτικής διαδικασίας που θα έπρεπε να είναι ουσιαστική, όσο και για το περιεχόμενο των πολιτικών επιλογών, καθώς τονίζεται ότι θα ανακυκλώσουν την κρίση και θα οδηγήσουν σε νέα αδιέξοδα.

Παράλληλα, οι έως απόψε εργασίες – συζήτηση επί της αρχής, ακρόαση εξωκοινοβουλευτικών φορέων και συνεδρίαση επί των άρθρων- καταδεικνύουν και μια διάχυτη απροθυμία εκ μέρους των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ να ζητήσουν το λόγο προκειμένου να υπερασπιστούν τις διατάξεις του μνημονιακού πολυνομοσχεδίου. Χαρακτηριστικό είναι ότι στην πρώτη συνεδρίαση μίλησαν έξι υπουργοί και μόλις τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (Ηλ.Καματερός, Κ.Σπαρτινός, Ι.Μιχελογιαννάκης), ενώ στη συζήτηση επί των άρθρων, οι δύο πρώτοι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος (Κ.Παυλίδης, Δ.Δημητριάδης) μίλησαν μετά από μια ομοβροντία εννέα συναδέλφων τους από την αντιπολίτευση – κυρίως από την ΝΔ και τη ΔΗΣΥ. Το γεγονός αυτό, που θα επιχειρηθεί να αλλάξει για προφανείς λόγους εντυπώσεων, στις συνεδριάσεις της Ολομέλειας την Παρασκευή και την Δευτέρα, έρχεται να επιβαρύνει το κλίμα για τη συγκυβέρνηση στη Βουλή, εξαιτίας της αναταραχής που επικρατεί στο παρασκήνιο εξ αφορμής εκτιμήσεων ότι ειδικά για την διάταξη που ρυθμίζει θέματα απεργιών, υπάρχει ενδεχόμενο διαφοροποιήσεων στην ψηφοφορία.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, ιδιαίτερη αξία προσλαμβάνει η επισήμανση του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής απόψε από την αίθουσα της Γερουσίας: «Τις αντοχές και την υπομονή αυτής της παράταξης και των ανθρώπων της να μην τις υποτιμά κανένας γιατί θα πηγαίνει από διάψευση σε διάψευση», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ν. Παππάς, μοιάζοντας να στέλνει διπλό μήνυμα, όπως σχολιάστηκε στο Περιστύλιο: Μήνυμα αφενός προς τους πολιτικούς αντιπάλους να μην περιμένουν διαφοροποιήσεις, και αφετέρου προς το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ να αντέξουν οι όποιοι ανησυχούντες και να μην επιβεβαιώσουν με τη στάση τους στην ψηφοφορία τις προσδοκίες των πρώτων.

Στο επίκεντρο της κριτικής, εκτός από το ζήτημα των απεργιών (επί του οποίου οξύτατη είναι η επικριτική στάση του ΚΚΕ), διαφωνίες και ενστάσεις καταγράφονται εκ μέρους της αντιπολίτευσης στα ζητήματα των πλειστηριασμών, του θεσμούς της διαμεσολάβησης, και των πολυτεκνικών επιδομάτων.

Παρατηρήσεις και ενστάσεις καταγράφηκαν και από την μεγάλη πλειοψηφία των 42 εξοκοινοβουλευτικών φορέων που εκλήθησαν να τοποθετηθούν σε μια «παράξενη» διαδικασία (ασφυκτικά περιορισμένος χρόνος τοποθέτησης – καμία ερώτηση προς διευκρινίσεις εκ μέρους εκπροσώπων κομμάτων ή βουλευτών).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή