ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Απομακρύνθηκαν πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕ

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Σπίρτζης ήθελε καθαρό το τοπίο στην ΟΣΕ Α.Ε. ενόψει των αλλαγών και στην Ελληνική Εταιρεία Συντήρησης Σιδηροδρομικού Τροχαίου Υλικού (ΕΕΣΣΤΥ).

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Στην απομάκρυνση του προέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου της ΟΣΕ Α.Ε. προχώρησε στις αρχές του περασμένου Δεκέμβρη η ηγεσία του υπουργείου Υποδομών & Μεταφορών. Σύμφωνα με απόφαση που υπογράφεται από τους αρμόδιους υπουργούς Μεταφορών Χρ. Σπίρτζη και Οικονομικών Ε. Τσακαλώτο, παύθηκαν από τα καθήκοντά τους ο πρόεδρος της ΟΣΕ Α.Ε. Γεώργιος Αποστολόπουλος και ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Κωνσταντίνος Πετράκης. Η απόφαση, καίτοι υπογράφεται την 8η Δεκεμβρίου 2017, αναρτήθηκε μόλις χθες στη Διαύγεια. Επίσης, δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμη οι αντικαταστάτες των στελεχών που απομακρύνθηκαν.

Η αλλαγή διοίκησης στον ΟΣΕ αποδίδεται σε λόγους «κακής χημείας» της με την ηγεσία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. Η προβληματική σχέση γινόταν παντού ορατή, αφού τον πρώτο λόγο στα θέματα σιδηροδρομικών υποδομών τα τελευταία χρόνια έχει η ΕΡΓΟΣΕ και όχι η ΟΣΕ Α.Ε. που αναθέτει τα έργα. Μάλιστα πολλοί εξέλαβαν την απερχόμενη διοίκηση της ΟΣΕ Α.Ε. ως λιγότερο «συγκρουσιακή» απ’ όσο θα ήθελε η ηγεσία του υπουργείου Υποδομών, τόσο με εργολάβους όσο και με πολιτικούς.

Ο ουσιαστικός λόγος, ωστόσο, απομάκρυνσης του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας ήταν ότι αυτός βρισκόταν υπό την επιρροή της πρώην γενικής γραμματέως Μεταφορών, Πέτης Πέρκα, και όχι του κ. Σπίρτζη. Η κ. Πέρκα, λόγω των κακών σχέσεών της με τον πολιτικό της προϊστάμενο, τον Μάρτιο του 2017 μετακινήθηκε στη θέση της γενικής γραμματέως Δημόσιας Περιουσίας στο υπουργείο Οικονομικών.

Η αλλαγή προέδρου στον ΟΣΕ πρέπει να ιδωθεί στο πλαίσιο της απομάκρυνσης του διευθύνοντος συμβούλου. Ο πρώτος, αν και θεωρείται πρόσωπο εμπιστοσύνης του κ. Σπίρτζη, τελικά απομακρύνθηκε, αποτελώντας κατά κάποιον τρόπο παράπλευρη απώλεια. Δεν αποκλείεται, όμως, να επανέλθει σε άλλη θέση.

Καλά ενημερωμένες πηγές αναφέρουν ότι ο κ. Σπίρτζης ήθελε καθαρό το τοπίο στην ΟΣΕ Α.Ε., ενόψει και των αλλαγών στην Ελληνική Εταιρεία Συντήρησης Σιδηροδρομικού Τροχαίου Υλικού (ΕΕΣΣΤΥ). Η τελευταία προορίζεται για αποκρατικοποίηση μέσω του ΤΑΙΠΕΔ, και ως συνέπεια η διοίκησή της, που έχει οριστεί από τον κ. Σπίρτζη, θα αναζητήσει νέα στέγη.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ