Οργή κατά Τραμπ μετά τους υβριστικούς χαρακτηρισμούς για χώρες της Αφρικής

Οργή κατά Τραμπ μετά τους υβριστικούς χαρακτηρισμούς για χώρες της Αφρικής

4' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οργή έχουν προκαλέσει παγκοσμίως οι χαρακτηρισμοί που φέρεται να χρησιμοποίησε ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ για να περιγράψει χώρες της Αφρικής, την Αϊτή και το Ελ Σαλβαδόρ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ίδιος φέρεται να αναφέρθηκε στις εν λόγω χώρες σε συζήτηση που είχε στο Οβάλ γραφείο με γερουσιστές, αποκαλώντας τις «χώρες απόπατους», διερωτώμενος μάλιστα γιατί οι ΗΠΑ θα έπρεπε να θέλουν να υποδέχονται μετανάστες από αυτά τα κράτη. Αργότερα, ο Αμερικανός πρόεδρος αρνήθηκε ότι ειπώθηκε κάτι τέτοιο στον Λευκό Οικό.

«Δεν είπα ποτέ τίποτα υποτιμητικό για τους Αϊτινούς, διαφορετικό από το ότι είναι στην πραγματικότητα η Αϊτή, μια πολύ φτωχή χώρα που αντιμετωπίζει προβλήματα. Ποτέ δεν είπα «βγάλτε τους έξω». Το επιινόησαν οι Δημοκράτες. Εχω εξαιρετικές σχέσεις με τους Αϊτινούς. Μάλλον θα πρέπει να ηχογραφώ τις μελλοντικές συναντήσεις, δυστυχώς δεν υπάρχει καμία εμπιστοσύνη!», σχολίασε ο Τραμπ χαρακτηριστικά στο Twitter.

Παράλληλα, σημείωσε ότι μπορεί το λεξιλόγιο που χρησιμοποίησε να ήταν σκληρό, ωστόσο αρνήθηκε ότι χρησιμοποίησε την συγκεκριμένη φράση.

Αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, όπως η Washington Post, New York Times, Politico and the Wall Street Journal μετέδωσαν την είδηση την Πέμπτη επικαλούμενα παρευρισκομένους κυβερνητικούς αξιωματούχους στην συνάντηση, με τον Λευκό Οίκο να μην έχει προχωρήσει σε επίσημη αμφισβήτηση των λεγόμενών τους. Ανάμεσα σε αυτούς που επιβεβαίωσαν ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος μίλησε με αυτόν τον τρόπο στον Λευκό Οικό, ήταν και ο Αμερικανός Γερουσιαστής Ντούρμπιν, ο οποίος μάλιστα δήλωσε σε δημοπσιογράφους: «Δεν μπορώ να πιστέψω ότι στο Οβάλ γραφείο θα υπήρξε ποτέ πρόεδρος στην ιστορία του Λευκού Οίκου που θα χρησιμοποιούσε αυτό το λεξιλόγιο το οποίο άκουσα χθες».

Υπενθυμίζεται ότι ο Τραμπ εκστόμισε αυτή τη φράση στον Λευκό Οίκο, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσής του από τους γερουσιαστές των δημοκρατικών Ντικ Ντέρμπιν και των ρεπουμπλικάνων Λίντσεϊ Γκρέιαμ για ένα νέο νομοσχέδιο για τη μετανάστευση που φέρεται να έχει διακομματική υποστήριξη.

Αντδράσεις

Η Αφρικανική Ένωση καταδίκασε σήμερα τις «προσβλητικές» και «δυσάρεστες» δηλώσεις του Τραμπ. «Κατά την άποψή μου δεν είναι προσβλητικό μόνο για τους Αμερικανούς αφρικανικής καταγωγής αλλά και για τους Αφρικανούς πολίτες» είπε η Έμπα Καλόντο, η εκπρόσωπος του προέδρου της Επιτροπής της ΑΕ, Μούσα Φάκι.

«Είναι ακόμη πιο προσβλητικό αν λάβουμε υπόψη μας την ιστορική πραγματικότητα, τον αριθμό των Αφρικανών που έφτασαν στις ΗΠΑ ως σκλάβοι. Προκαλεί επίσης έκπληξη, δεδομένου ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν ένα εξαιρετικά θετικό παράδειγμα του πώς η μετανάστευση οδήγησε στη γέννηση ενός έθνους», δήλωσε η Καλόντο, κάνονας λόγο για μια «εξαιρετικά δυσάρεστη δήλωση» που «είναι εντελώς αντίθετη με τις αποδεκτές συμπεριφορές και πρακτικές».

Η Μποτσουάνα κάλεσε τον Αμερικανό πρεσβευτή να «εκφράσει τη δυσαρέσκειά του» για το «εξαιρετικά ανεύθυνο, κατακριτέο και ρατσιστικό» σχόλιο του Τραμπ.

«Αυτά είναι σοκαριστικά και απρεπή σχόλια από τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών. Δεν υπάρχει άλλη λέξη να χρησιμοποιήσει κάποιος από το ρατσιστικά», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα Ρούπερτ Κόλβιλ.

Η Εθνική Ένωση για την Πρόοδο των Εγχρώμων Ατόμων (National Association for the Advancement of Colored People) κατηγόρησε τον Αμερικανό πρόεδρο ότι «βυθίζεται όλο και περισσότερο στο ρατσισμό και την ξενοφοβία».

Ακόμη, Αφρικανοί μετανάστες που ζουν στις ΗΠΑ υπερασπίστηκαν σήμερα τις χώρες τους, επισημαίνοντας την εκπαίδευση που έλαβαν, τις καριέρες τους και τα επιτεύγματά τους, μετά τις δηλώσεις του Αμερικανού Προέδρου. «Η Αφρική ΔΕΝ είναι απόπατος, κ. Τραμπ», έγραψε ενδεικτικά στο Twitter ο Μπέρναρντ Λάγκατ, ένας αθλητής μεγάλων αποστάσεων που γεννήθηκε στην Κένυα αλλά αγωνίστηκε με τα χρώματα των ΗΠΑ στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Κάποιοι χρήστες υιοθέτησαν την ετικέτα #IAmFromAShitholeCountry («Είμαι από χώρα απόπατο») στις αναρτήσεις τους στο Facebook και το Twitter, σε ένδειξη υπερηφάνειας για την καταγωγή τους.

Τι δήλωσε εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου

Ερωτηθείς για το υβριστικό σχόλιο του Τραμπ, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Ρατζ Σα απάντησε: «ορισμένοι πολιτικοί στην Ουάσινγκτον διαλέγουν να δώσουν μάχη για λογαριασμό ξένων χωρών, αλλά ο πρόεδρος Τραμπ θα μάχεται πάντοτε υπέρ του αμερικανικού λαού».

«Όπως κι άλλες χώρες έχουν συστήματα μετανάστευσης που βασίζονται στα προσόντα, ο πρόεδρος Τραμπ δίνει μάχη για μόνιμες λύσεις που θα κάνουν τη χώρα μας ισχυρότερη καλωσορίζοντας εκείνους που μπορούν να συνεισφέρουν στην κοινωνία μας, να ενισχύσουν την οικονομία μας και να ενσωματωθούν στο σπουδαίο έθνος μας», συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος.

Τι συζητούσε η Γερουσία με τον Τραμπ

Ένα από τα προγράμματα για το οποίο ενημέρωναν τον Αμερικανό πρόεδρο οι γερουσιαστές είναι το Καθεστώς Προσωρινής Προστασίας (Temporary Protection Status, TPS). Η κυβέρνηση του Τραμπ αποφάσισε να καταργήσει αυτή την προστασία για τους μετανάστες από το Ελ Σαλβαδόρ, κάτι που αναμένεται να σημάνει ότι 200.000 πολίτες αυτής της χώρας που ζούσαν ως τώρα νόμιμα στις ΗΠΑ θα απελαθούν. Η προστασία πρόκειται να ανασταλεί επίσης για τους υπηκόους κι άλλων χωρών, όπως η Νικαράγουα ή η Ονδούρα.

Το σχέδιο νόμου της Γερουσίας έχει στόχο να παραμείνει σε ισχύ το Καθεστώς Προσωρινής Προστασίας, με αντάλλαγμα τον τερματισμό της «λοταρίας» που επέτρεπε σε περίπου 50.000 ανθρώπους από κράτη ελάχιστοι μετανάστες από τα οποία βρίσκονται στις ΗΠΑ να μετεγκαθίστανται στη χώρα.

Με πληροφορίες από REUTERS, BBC

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή