Ο Γ. Μουζάλας απέναντι στις αντιδράσεις

Ο Γ. Μουζάλας απέναντι στις αντιδράσεις

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπό τις έντονες διαμαρτυρίες κατοίκων από το γειτονικό χωριό Χαλκειός πραγματοποιήθηκε χθες η επίσκεψη του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα, στο κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης στη ΒΙΑΛ της Χίου. Δεκάδες κάτοικοι είχαν συγκεντρωθεί απέξω διαμαρτυρόμενοι, υπό την επίβλεψη αστυνομικών δυνάμεων, υψώνοντας μάλιστα και πανό που έγραφε «Μουζάλα παραιτήσου και πάρε και τις ΜΚΟ μαζί σου». Αντιπροσωπεία των κατοίκων συναντήθηκε με τον υπουργό, χωρίς όμως να βρεθεί σημείο συμφωνίας. Με την ευκαιρία της συνάντησης, πάντως, η κυβερνητική πλευρά ανακοίνωσε πως θα προχωρήσει άμεσα η καταβολή αποζημιώσεων ύψους 60.000 ευρώ σε κατοίκους του χωριού, λόγω ζημιών που έχουν υποστεί από την παρουσία του κέντρου.

Κινητοποίηση κατοίκων

Τα «αίματα άναψαν» προχθές νωρίς το πρωί, όταν ξεκίνησε η μεταφορά οικίσκων από στρατόπεδο της περιοχής προς τη ΒΙΑΛ. Κάτοικοι κινητοποιήθηκαν και επιχείρησαν να κλείσουν τον δρόμο, αλλά η κινητοποίηση ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων (και ΜΑΤ) παρουσία εισαγγελέα, οδήγησε σε άνοιγμα της πρόσβασης.

«Μεταφέρθηκαν συνολικά 53 οικίσκοι στο κέντρο, με τους οποίους θα επιτευχθεί η στέγαση όλων των ανθρώπων που βρίσκονται στη ΒΙΑΛ σε ικανοποιητικές συνθήκες. Δεν θα υπάρχουν πλέον σκηνές. Οι εργασίες έχουν ξεκινήσει και αναμένεται σε 10 μέρες να έχει ολοκληρωθεί η τοποθέτηση των οικίσκων», είπε στην «Κ» ο κ. Μιλτιάδης Κλάπας, γενικός γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής, ο οποίος συνόδευε τον κ. Μουζάλα χθες στη Χίο. Ο κ. Κλάπας χαρακτήρισε «προγραμματισμένη επίσκεψη εργασίας» την επίσκεψη του υπουργού στη Χίο, ενώ υπογράμμισε πως «μέριμνά μας είναι να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης στη ΒΙΑΛ, να μη διαμένει κανείς σε σκηνές». Επιπλέον, σημείωσε πως ολοκληρώνονται, σε συνεργασία με τον στρατό, και τα έργα αποχέτευσης του ΚΥΤ.

Σύμφωνα με την επίσημη καταγραφή του Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου, στη ΒΙΑΛ βρίσκονταν το πρωί της 10ης Ιανουαρίου 1.676 πρόσφυγες και μετανάστες, με χωρητικότητα μόλις 894 ατόμων. Το απόγευμα, χθες, πραγματοποιήθηκε συνάντηση του κ. Μουζάλα με τον δήμαρχο Χίου Μανώλη Βουρνούς και στη συνέχεια με τον αντιπεριφερειάρχη Σταμάτη Κάρμαντζη. Ανοικτό παραμένει το ζήτημα της χωροθέτησης του προαναχωρησιακού κέντρου κράτησης αλλοδαπών, στο οποίο θα κρατούνται άτομα που βρίσκονται υπό καθεστώς απέλασης-επιστροφής. Το ζήτημα αυτό είναι αρμοδιότητα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, αλλά ενδιαφέρει άμεσα και το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής. Οι τοπικές αρχές και αρκετοί τοπικοί φορείς έχουν προτείνει την περιοχή Αίπος, στο 18ο χιλιόμετρο της οδού Χίος-Βολισσός, η οποία όμως, σύμφωνα με εκτιμήσεις υπηρεσιακών παραγόντων, παρουσιάζει μεγάλες δυσκολίες όσον αφορά τη δημιουργία των αναγκαίων υποδομών.

Με αφορμή τα προχθεσινά επεισόδια και την επίσκεψη Μουζάλα στη Χίο, ο τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, δήλωσε ότι «επιβεβαιώνουν, για πολλοστή φορά, την ανικανότητα του κ. Μουζάλα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή