Φτωχότερο το ποδόσφαιρο χωρίς τον Λουκανίδη

Φτωχότερο το ποδόσφαιρο χωρίς τον Λουκανίδη

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα από τα μεγαλύτερα αστέρια που γέννησε το ελληνικό ποδόσφαιρο, για πολλούς ίσως το μεγαλύτερο όλων των εποχών, θα ζει πλέον μόνο μέσα από τις μνήμες όσων είχαν την τύχη να τον δουν εν δράσει στο γήπεδο, αφήνοντας το δικό του ξεχωριστό αποτύπωμα στην Ιστορία. Ο (Νέο)Τάκης Λουκανίδης έφυγε χθες από τη ζωή προδομένος από την καρδιά του, σε ηλικία 81 ετών, όντας αναμφίβολα ο πιο ολοκληρωμένος Ελληνας ποδοσφαιριστής, με χαρίσματα που πολύ σπάνια μπορεί να τα απαντήσει κανείς στον ίδιο άνθρωπο. Ψηλός, εκρηκτικός, με τρομερό επιτόπιο άλμα, ταχύτητα, εκπληκτική αντίληψη του χώρου και αξεπέραστη ποδοσφαιρική ευφυΐα, ήταν ένας παίκτης-ορχήστρα, ο μόνος που μπορούσε να παίξει (και έπαιξε) όλες τις θέσεις της ενδεκάδας, σαν να ήταν όλες δικές του. Ακόμα και ο «στρατηγός» Μίμης Δομάζος, με τον οποίο είχε έλθει κάποιες φορές σε προστριβές ως συμπαίκτης ή ως αντίπαλος, έχει κατ’ επανάληψη δηλώσει ότι ο «Τάκαρος» ήταν ο κορυφαίος Ελληνας ποδοσφαιριστής όλων των εποχών.

Ο Τάκης Λουκανίδης έζησε μια δύσκολη αλλά πολύ γεμάτη ζωή, περπατώντας πάντα σε δύσβατα μονοπάτια. Ηταν μόλις πέντε ετών όταν οι Βούλγαροι κατακτητές κρέμασαν τον πατέρα του. Ο θρύλος λέει ότι είχε αρνηθεί να χάσει σε έναν αγώνα πάλης με έναν Βούλγαρο φρουρό και το πλήρωσε αργότερα με τη ζωή του. Η μητέρα του αδυνατούσε να αναθρέψει τα πέντε παιδιά της και ο Τάκης έζησε από τα δέκα του χρόνια στο ορφανοτροφείο της Δράμας, όπου άρχισε να παίζει ποδόσφαιρο σαν τερματοφύλακας. Λίγο αργότερα έχασε τον αδελφό του από μηνιγγίτιδα, αλλά την πιο μεγάλη δοκιμασία της ζωής του τη βίωσε το 1998, όταν έχασε σε ηλικία 31 ετών τον γιο του Γιώργο. Από τότε, δεν έβγαλε ποτέ του τα μαύρα…

Πριν καν κλείσει τα είκοσι χρόνια του, οδήγησε τη Δόξα Δράμας τρεις συνεχόμενες φορές στον τελικό του Κυπέλλου, επίτευγμα μοναδικό για την εποχή κι ας τους έχασε όλους. Οταν τον προσέγγισε η ΑΕΚ, 2.000 φίλαθλοι πολιόρκησαν τα γραφεία της Δόξας και δεν τον άφησαν να φύγει. Για να παίξει στον Παναθηναϊκό, χρειάστηκε να οργανωθεί ολόκληρο σχέδιο με την «απόδρασή» του για ένα χρόνο στην Κύπρο. Είχε συμφωνήσει με τους «πράσινους» για 400.000 δρχ. και πριν υπογράψει δελτίο, αρνήθηκε πρόταση του Ολυμπιακού με τα διπλάσια χρήματα μόνο και μόνο επειδή είχε δώσει τον λόγο του και ως άνδρας όφειλε να τον τηρήσει. Αρνήθηκε πρόταση της Γιουβέντους επειδή δεν ήξερε τη γλώσσα, ενώ αρνητικός ήταν και σε μυθική για την εποχή (4 εκατ. δρχ.) πρόταση της Κολωνίας, όταν τον είδαν οι άνθρωποί της σε ένα ευρωπαϊκό παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό.

Πέρα από τις ποδοσφαιρικές επιτυχίες, ο Τάκης Λουκανίδης ήταν ίσως ο πρώτος σταρ του ελληνικού ποδοσφαίρου. Ηταν τύπος μποέμ, γλεντζές, ανοιχτόκαρδος και η προσωπική του ζωή απασχολούσε όλο τον κόσμο. Ο έρωτάς του με την μετέπειτα σύζυγό του Αννυ, ήταν ένα σίριαλ της εποχής: οι γονείς της δεν ήθελαν να μπλέξει με έναν ποδοσφαιριστή κι αυτός την έκλεψε, φεύγοντας για μερικούς μήνες στη Ν. Αφρική. Οι τίτλοι τέλους της καριέρας του έπεσαν στον Αρη και όχι στον Παναθηναϊκό, «θύμα» ουσιαστικά της περίφημης «ανανέωσης». Κέρδισε με τους «πράσινους» τέσσερα πρωταθλήματα και ένα Κύπελλο (συν άλλο ένα με τον Αρη), αλλά ο μεγαλύτερος τίτλος ήταν, όπως έλεγε, η αναγνώριση και η αγάπη όλων, φίλων και αντιπάλων. Η κηδεία του θα γίνει σήμερα στις 15.30 στο Κοιμητήριο Κηφισιάς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή