Βελτίωση σχέσεων Ε.Ε. – Τουρκίας θέλει η Σόφια

Βελτίωση σχέσεων Ε.Ε. – Τουρκίας θέλει η Σόφια

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΟΦΙΑ. Βελτίωση των σχέσεων Ε.Ε.-Τουρκίας θα επιδιώξει η Βουλγαρία, που ασκεί την τρέχουσα εξάμηνη προεδρία της Ενωσης. Σε μια άλλη εξέλιξη, ο Ερντογάν ανακοίνωσε χθες ότι η χώρα του δεν θα εκδίδει υπόπτους στις ΗΠΑ, αν η Ουάσιγκτον δεν παραδώσει τον εξόριστο ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο κατηγορεί ως ενορχηστρωτή του πραξικοπήματος του 2016.

Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ είπε χθες ότι η Ε.Ε. θα προσπαθήσει να γεφυρώσει τις σχέσεις με την Τουρκία. Επειτα από μια περίοδο επιδείνωσης των σχέσεων Ε.Ε.-Τουρκίας, Γερμανία και Γαλλία έχουν επιχειρήσει τον τελευταίο καιρό να βελτιώσουν τις σχέσεις τους. Ο Μπορίσοφ υπογράμμισε τον σημαντικό ρόλο της Τουρκίας ως χώρας-μέλους του ΝΑΤΟ, ενώ δεν παρέλειψε να επισημάνει πόσο καίρια είναι η θέση της για την ανάσχεση των προσφύγων από τη Μέση Ανατολή.

Aναλυτές εκτιμούν ότι η επίσκεψη του προέδρου της Τουρκίας στη Γαλλία και το ταξίδι του Τούρκου ΥΠΕΞ Τσαβούσογλου στη Γερμανία, μία μέρα αργότερα, ανοίγουν νέο κεφάλαιο στις σχέσεις της Αγκυρας με τις Βρυξέλλες, έστω και αν δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η ενταξιακή πορεία της χώρας ξαναμπήκε σε μια ρότα. Αντίθετα, η γενικότερη εντύπωση μεταξύ Τούρκων παρατηρητών είναι πως αυτές οι επισκέψεις αποτελούν τον επιθανάτιο ρόγχο της ένταξης. Οι φιλοευρωπαίοι της Τουρκίας, υπέρμαχοι του λαϊκού χαρακτήρα του τουρκικού κράτους, στηλιτεύουν τη σταδιακή απομάκρυνση από την ευρωπαϊκή προοπτική. Αυτό, κατά τη γνώμη τους, είναι το προοίμιο μιας λιγότερο δημοκρατικής Τουρκίας, που στρέφεται κυρίως προς τη Μέση Ανατολή. Οι φιλοκυβερνητικοί, από την πλευρά τους, πιστεύουν ότι αυτή η νέα σελίδα βασίζεται στη ρεαλπολιτίκ και όχι σε σειρά φιλόδοξων στόχων, που ακολουθούνται από διάψευση των προσδοκιών αυτών.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν το έθεσε ευγενικά: Η τρέχουσα κατάσταση στην Τουρκία «δεν επιτρέπει ένα αποτέλεσμα τα επόμενα χρόνια». Ιδιο ήταν το κλίμα και κατά τη συνάντηση του Τσαβούσογλου με τον Ζίγκμαρ Γκάμπριελ την επομένη. Μπορεί στις δηλώσεις τους οι δύο άνδρες να άφησαν να εννοηθεί πως θέλουν στενότερες σχέσεις, δεν υπήρξε όμως καμία υπόνοια περί προόδου στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας. «Η σχέση της Τουρκίας με την Ευρώπη δεν μπορεί να στηρίζεται σε πάθη. Πρέπει να βασίζεται σε αμοιβαία συμφέροντα», είναι η άποψη του Φαχρετίν Αλτούν, αρθρογράφου στη φιλοκυβερνητική «Σαμπάχ».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή