Δεν δεσμεύεται ο Ντ. Τραμπ ότι θα δώσει κατάθεση ενώπιον του ανακριτή Μιούλερ

Δεν δεσμεύεται ο Ντ. Τραμπ ότι θα δώσει κατάθεση ενώπιον του ανακριτή Μιούλερ

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε την Τετάρτη πως «φαίνεται απίθανο» να δώσει ο ίδιος κατάθεση ενώπιον του ειδικού ανακριτή Ρόμπερτ Μιούλερ, στο πλαίσιο της έρευνας για πιθανή συμπαιγνία του επιτελείου του Τραμπ με τη Ρωσία πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2016. Την ίδια στιγμή, η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε την ανανέωση νόμου που εξουσιοδοτεί τη μαζική συλλογή επικοινωνιών μη Αμερικανών, με την πλειοψηφία των βουλευτών να αγνοεί τις προειδοποιήσεις του Εντουαρντ Σνόουντεν.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου με την πρωθυπουργό της Νορβηγίας, ο Τραμπ απάντησε χαρακτηριστικά στις σχετικές ερωτήσεις για τον Μιούλερ πως «θα δούμε τι θα συμβεί. Οταν δεν υπάρχει συνωμοσία και κανείς δεν έχει εντοπίσει συνωμοσία σε κανένα επίπεδο, φαίνεται απίθανο να δώσεις κατάθεση». Η ομάδα συνεργατών του Μιούλερ έχει εκφράσει ενδιαφέρον για κάποιου είδους επικοινωνία με τον Τραμπ, χωρίς ωστόσο να έχουν καθοριστεί περαιτέρω λεπτομέρειες. Από την άλλη, ο Τραμπ έχει χαρακτηρίσει την έρευνα «φάρσα των Δημοκρατικών». Υπενθυμίζεται ότι η έρευνα του Μιούλερ έχει οδηγήσει στην απόδοση κατηγοριών σε τέσσερις συνεργάτες του Αμερικανού προέδρου. Η γενικότερη επιθετική στάση του Τραμπ απέναντι στον Μιούλερ έρχεται σε αντίφαση με τα όσα είχε δηλώσει τον Ιούνιο, καθώς τότε είχε πει πως θα «μιλούσε ευχαρίστως» στον Μιούλερ.

Σε ανάρτησή του στο Twitter o Τραμπ δήλωσε πως «όλοι, συμπεριλαμβανομένων των Δημοκρατικών, γνωρίζουν πως δεν υπήρξε καμία συνωμοσία. Η Ρωσία και ο κόσμος γελούν μπροστά στην ηλιθιότητα που εκτυλίσσεται. Οι Ρεπουμπλικανοί πρέπει πια να πάρουν τον έλεγχο!». Αιτία του οξυμένου κλίματος αποτέλεσε η γερουσιαστής των Δημοκρατικών Νταϊάν Φαϊνστάιν, η οποία αποκάλυψε, μία μέρα νωρίτερα, τα πρακτικά της κατάθεσης που έδωσε στην Επιτροπή Δικαιοσύνης της Γερουσίας στέλεχος της εταιρείας Fusion GPS. Η εταιρεία κατήρτισε φάκελο, στον οποίο αναφέρεται ότι υπήρξε «συνωμοσία συνεργασίας» μεταξύ Ρώσων πρακτόρων και του επιτελείου του Τραμπ.

Παράλληλα, η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ υπερψήφισε χθες, με 256 θετικές ψήφους έναντι 164 αρνητικών, το νομοσχέδιο που προβλέπει την ανανέωση της ισχύος του προγράμματος παρακολούθησης επικοινωνιών αλλοδαπών για τα επόμενα έξι χρόνια. Την ανανέωση ψήφισαν και 56 βουλευτές των Δημοκρατικών. Επίσης καταψηφίστηκε τροπολογία που θα απαγόρευε στις αμερικανικές υπηρεσίες να αναλύουν τις επικοινωνίες των Αμερικανών που συλλέγονται στο πλαίσιο της παρακολούθησης ξένων, επισφραγίζοντας την επέκταση του πλέγματος παρακολούθησης και στους Αμερικανούς πολίτες. Η νομοθετική διάταξη της οποίας η ανανέωση που υπερψηφίστηκε χθες (τμήμα 702 του νόμου FISA) είχε καταγγελθεί από τον πρώην αναλυτή της ΝSA Εντουαρντ Σνόουντεν το 2013. Η υπερψήφιση του νομοσχεδίου, που επιτρέπει στις αμερικανικές υπηρεσίες να συλλέγουν μαζικώς ψηφιακά δεδομένα μέσα από αμερικανικές εταιρείες όπως είναι το Facebook, χωρίς να υπάρχει δικαστικό ένταλμα, θεωρήθηκε μεγάλο χτύπημα για την ιδιωτικότητα, σύμφωνα με τους υποστηρικτές των ατομικών ελευθεριών. Ο ίδιος ο Τραμπ είχε δηλώσει αρχικά στο Twitter πως το εν λόγω πρόγραμμα παρακολούθησης είχε χρησιμοποιηθεί εναντίον του, ωστόσο αργότερα ο ίδιος αναγκάστηκε να ανασκευάσει λέγοντας πως το νομοσχέδιο πρέπει να περάσει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή