«Επικίνδυνη η Μουσουλμανική Αδελφότητα»

«Επικίνδυνη η Μουσουλμανική Αδελφότητα»

1' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Να σταματήσει η κυβέρνηση του Κατάρ να χρηματοδοτεί τη Μουσουλμανική Αδελφότητα ζήτησε στις αρχές της εβδομάδας ο Βρετανός συνταγματάρχης ε.α. και επικεφαλής εταιρείας συμβούλων Τιμ Κόλινς, μιλώντας σε αίθουσα του βρετανικού Κοινοβουλίου.

«Είναι απαράδεκτο και αταίριαστο. Παροτρύνω την κυβέρνηση του Κατάρ να σταματήσει να χρηματοδοτεί τη Μουσουλμανική Αδελφότητα ως κίνηση φιλίας», ανέφερε ο Κόλινς σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας The National των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. «Εχουμε μια αόρατη ασπίδα προστασίας σε αυτή τη χώρα (τη Βρετανία), που είναι οι μουσουλμάνοι πολίτες μας, αλλά η οργάνωση αυτή τους διαφθείρει».

Το 2015, η βρετανική κυβέρνηση είχε αναθέσει έρευνα για τη Μουσουλμανική Αδελφότητα στον πρώην πρέσβη της Βρετανίας στη Σαουδική Αραβία, Σερ Τζον Τζένκινς. Το πόρισμα της έρευνας δεν δημοσιοποιήθηκε. «Είναι θλιβερό ότι έχουν γίνει πολύ λιγότερα από αυτά που διαπίστωσε ο Σερ Τζον. Η οργάνωση δεν πρέπει να έχει επαφές με αξιωματούχους και πρέπει να συναντά αντιστάσεις όπου χρειάζεται. Η βλαβερή ιδεολογία της πρέπει να περιοριστεί και χρειάζεται να υπάρξει αντίδραση στην απειλή που συνιστά για την κοινωνική αρμονία».

Η παρουσίαση καλύπτει ένα κενό, αφού σπανίως αντιμετωπίζεται η Μουσουλμανική Αδελφότητα με όρους της επίδρασής της στις δυτικές κοινωνίες. Συνήθως οι προβληματισμοί περιστρέφονται γύρω από τους κινδύνους που αυτή συνιστά για το καθεστώς της Αιγύπτου και τις μοναρχίες του Περσικού. Στην παρουσίασή του, ο Κόλινς ανέφερε ότι το Κατάρ έχει χορηγήσει πάνω από 125 εκατομμύρια ευρώ σε οργανώσεις και ιδρύματα που επηρεάζονται έντονα από τη Μουσουλμανική Αδελφότητα. Στο ποσό αυτό περιλαμβάνονται 18 εκατομμύρια ευρώ που δώρισε στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή