Προθεσμία 6 ημερών για τα προαπαιτούμενα

Προθεσμία 6 ημερών για τα προαπαιτούμενα

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τις 600 μεταφρασμένες σελίδες του πολυνομοσχεδίου στο χέρι, αλλά χωρίς να έχουν προλάβει να τις αξιολογήσουν, βρέθηκαν χθες οι θεσμοί στο τραπέζι του Εuroworking Group, με αποτέλεσμα να μην είναι σίγουρο κατά πόσον θα δοθεί το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης στο Eurogroup στις 22 Ιανουαρίου.

Εκτός όμως από την αξιολόγηση του πολυνομοσχεδίου, οι θεσμοί έκριναν ότι παραμένουν άλλα 50 προαπαιτούμενα που είναι ακόμα ανεκπλήρωτα. Γι’ αυτά δόθηκε προθεσμία στην ελληνική πλευρά να τα έχει ολοκληρώσει μέχρι την Τετάρτη. Με αυτό τον τρόπο θα μπορούσε να γίνει νέα τηλεδιάσκεψη του Euroworking Group την επόμενη Παρασκευή, που θα εγκρίνει την έκθεση συμμόρφωσης ότι όλα είναι ολοκληρωμένα και τη Δευτέρα στο Eurogroup να δοθεί η τελική έγκριση. Τα θέματα που μπορεί να δημιουργήσουν κάποιο κώλυμα στην έγκριση της δόσης δεν είναι άλλα από την ανοιχτή δικαστική διαμάχη με τον τέως επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, Α. Γεωργίου, αλλά και την παραπομπή σε δίκη των εννιά εμπειρογνωμόνων του ΤΑΙΠΕΔ, εκ των οποίων τρεις είναι ξένοι (Ιταλός, Ισπανός, Σλοβάκος).

Στις 22 Ιανουαρίου

Πάντως, αν όλα πάνε σύμφωνα με το πρόγραμμα, στις 22 Ιανουαρίου το Εurogroup θα εγκρίνει την επόμενη δόση ανοίγοντας τον δρόμο για να ληφθούν οι αποφάσεις στα εθνικά κοινοβούλια και τέλος να δοθεί η έγκριση του διοικητικού συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας μέχρι τις αρχές του επόμενου μήνα, ενώ τα χρήματα αναμένεται να εισρεύσουν στα ελληνικά ταμεία το πρώτο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου.

Χθες, οι εκπρόσωποι του Euroworking Group είχαν την ευκαιρία να αποχαιρετήσουν τον επικεφαλής της ομάδας τους, τον 64χρονο Αυστριακό Τόμας Βίζερ, που από το 2011 προεδρεύει στις συναντήσεις τους. Ο Βίζερ υπήρξε ο βασικός μεσολαβητής όλων των προγραμμάτων προσαρμογής όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και ο άνθρωπος που έβρισκε λύσεις σε αδιέξοδα την τελευταία στιγμή. Στο τέλος του μήνα θα τον αντικαταστήσει ο Ολλανδός Χανς Βίλμπριφ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή