«Παγωμένη» η Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην Ολομέλεια συζητείται από σήμερα, με στόχο να ψηφιστεί το βράδυ της Δευτέρας, το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης, με τη στήριξη μόνο των δύο συγκυβερνώντων κομμάτων, όπως κατέδειξε η εξέλιξη των συνεδριάσεων των αρμόδιων κοινοβουλευτικών επιτροπών. Σύσσωμη η αντιπολίτευση καταψηφίζει το σχέδιο νόμου επί της αρχής, ενώ υπάρχει πρόθεση για ψήφιση μόνο ορισμένων διατάξεων – χωρίς έως χθες το βράδυ να διευκρινίζεται ποιες θα είναι αυτές.

Η με επείγοντες ρυθμούς κοινοβουλευτική διαδικασία ανέδειξε μεταξύ άλλων τη διάχυτη απροθυμία των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ να υπερασπιστούν τις διατάξεις του νομοθετήματος (στις συνεδριάσεις μίλησαν έντεκα υπουργοί και όχι περισσότεροι από δέκα βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος), καθώς και την ύπαρξη θερμότατου συγκρουσιακού μετώπου ανάμεσα στο ΣΥΡΙΖΑ και στο ΚΚΕ – πέραν του διευρυνόμενου χάσματος μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.

Ειδικότερα ως προς το μέτωπο στον χώρο της Αριστεράς, που αναθερμάνθηκε με ηχηρό τρόπο κατά την τελευταία «εισβολή» του ΠΑΜΕ στο γραφείο της κ. Εφης Αχτσιόγλου, χαρακτηριστική του κλίματος που έχει διαμορφωθεί είναι η τοποθέτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Παπαδόπουλου, χθες, στις συνεδριάσεις των κοινοβουλευτικών επιτροπών. Εκανε λόγο για «φασιστική νοοτροπία» του συνδικαλιστικού στελέχους του ΠΑΜΕ, και αφού αναρωτήθηκε αν είναι και επαγγελματικό στέλεχος του ΚΚΕ, πρόσθεσε: «Ετσι θα πάμε; Στην αυτοδικία; Αν τη θέλουν, μπορούμε. Δεν κωλώνουμε», για να χειροκροτηθεί ζωηρά από συναδέλφους του αλλά και υπουργούς.

Νωρίτερα και αφού είχε κλείσει ο κύκλος των τοποθετήσεων των βουλευτών του ΚΚΕ, η υπουργός Εργασίας σχολίαζε καυστικά: «Η πολιτική οξυδέρκεια δεν μετριέται με ντεσιμπέλ. Με υπερβολές και ανακρίβειες κύριοι του ΚΚΕ, σκορπίζετε ηττοπάθεια στους εργαζόμενους».

Επί της ουσίας του πολυνομοσχεδίου, η κ. Αχτσιόγλου επανέλαβε το κεντρικό κυβερνητικό επιχείρημα –που είχαν παρουσιάσει και άλλοι υπουργοί– ότι εμπεριέχει περισσότερα θετικά στοιχεία συγκριτικά με τα αρνητικά. Στα αρνητικά, πάντως, τα κυβερνητικά στελέχη δεν συμπεριλαμβάνουν τη ρύθμιση για τις απεργίες, για την οποία εξακολουθεί στο παρασκήνιο να υπάρχει αναταραχή εξαιτίας των εκτιμήσεων πως υπάρχουν βουλευτές της πλειοψηφίας που σκέφτονται να μην την ψηφίσουν. Μέσα σε αυτό το κλίμα, ιδιαίτερη αξία προσλαμβάνει η επισήμανση του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής από την αίθουσα της Γερουσίας: «Τις αντοχές και την υπομονή αυτής της παράταξης και των ανθρώπων της να μην τις υποτιμά κανένας, γιατί θα πηγαίνει από διάψευση σε διάψευση», είπε ο κ. Ν. Παππάς, μοιάζοντας να στέλνει διπλό μήνυμα, όπως σχολιάστηκε στο Περιστύλιο: μήνυμα αφενός προς τους πολιτικούς αντιπάλους να μην περιμένουν διαφοροποιήσεις και αφετέρου προς το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ να αντέξουν οι όποιοι ανησυχούντες και να μην επιβεβαιώσουν με τη στάση τους στην ψηφοφορία τις προσδοκίες των αντιπάλων της κυβέρνησης.

Αντιπολίτευση

Από την πλευρά τους, οι βουλευτές της αντιπολίτευσης επικέντρωσαν τα βέλη της κριτικής τους στα θέματα της διαμεσολάβησης, των πολυτεκνικών επιδομάτων και, μεταξύ άλλων, και στο ζήτημα της αδειοδότησης των ραδιοφωνικών σταθμών. Δεδομένου, όμως, ότι ο χρόνος των τοποθετήσεων (4 λεπτά για νομοσχέδιο 400 άρθρων) ήταν μικρός, πολλοί δεν απέφυγαν γενικότερα πολιτικά σχόλια, για την ανακύκλωση της κρίσης και τον πολλαπλασιασμό των αδιεξόδων που, όπως υποστηρίχθηκε, προκαλεί η κυβερνητική πολιτική.

Παρατηρήσεις και ενστάσεις καταγράφηκαν και από τη μεγάλη πλειονότητα των 42 εξοκοινοβουλευτικών φορέων που εκλήθησαν να τοποθετηθούν, σε μια «παράξενη» διαδικασία (ασφυκτικά περιορισμένος χρόνος τοποθέτησης – καμία ερώτηση προς διευκρινίσεις εκ μέρους εκπροσώπων κομμάτων ή βουλευτών).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή