Η Μπιενάλε Θεσσαλονίκης δοκίμασε και πέτυχε

Η Μπιενάλε Θεσσαλονίκης δοκίμασε και πέτυχε

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Μια γλυκιά αίσθηση μου μένει από τις νέες διαστάσεις που έχει πάρει η σχέση μεταξύ μας, των ανθρώπων της φουάρ, αλλά και με κατοίκους και επισκέπτες της πόλης». Η Συραγώ Τσιάρα, διευθύντρια της 6ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, ακούγεται ενθουσιασμένη και ανακουφισμένη: η διοργάνωση δοκίμασε, δοκιμάστηκε και την ερχόμενη Κυριακή κλείνει επιτυχώς τον κύκλο της.

Κάνοντας έναν μικρό απολογισμό, η Συραγώ Τσιάρα μιλάει για την οικειότητα που δημιουργήθηκε μεταξύ των ανθρώπων της Μπιενάλε και του κοινού, που ήρθε, κατά 15%, από το εξωτερικό, ενώ, συνολικά, κατά 40% ήταν μη Θεσσαλονικείς. «Η έκθεση έφερε καινούργιο κοινό, ανθρώπους που είδαν τι μπορεί η πόλη, οι άνθρωποι και τα μουσεία της να κάνουν», λέει. Τους τέσσερις αυτούς μήνες, η τέχνη κατέκλυσε, σχεδόν κυριολεκτικά, τη Θεσσαλονίκη. Εκτός από τους τέσσερις βασικούς χώρους (ΚΜΣΤ, ΚΣΤΘ, ΜΜΣΤ και Αγιορειτική Εστία), τα μουσεία, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου και πολλές γκαλερί συμμετείχαν με όρεξη. «Το κοινό, εξαιτίας του κεντρικού θέματος (σ.σ.: η έννοια της εστίας), ένιωσε οικειότητα, ανακάλεσε βιώματα, ταυτίστηκε», αναφέρει η Συραγώ Τσιάρα.

Η 6η διοργάνωση κρίνεται απολύτως επιτυχής, όχι μόνον εξαιτίας της προσέλευσης ή της καλλιτεχνικής της πρότασης, αλλά διότι «είχαμε κάνει άνοιγμα στην πόλη. Βγήκαμε έξω, ρωτήσαμε τη Θεσσαλονίκη τι θέλει και πώς μπορούμε μαζί να συνδιαμορφώσουμε την Μπιενάλε. Και αυτό θα μοντελοποιηθεί και θα ενταθεί και στην επόμενη διοργάνωση», λέει η διευθύντρια της έκθεσης. Και δεν είναι το μόνο που θα αποτελέσει πυξίδα για την επόμενη φορά. Το συνεργατικό μοντέλο –η επιμελητική ομάδα απετελείτο από στελέχη του ΚΜΣΤ–, που έδειξε να επιτυγχάνει τους στόχους, θα συνεχιστεί, ενώ υπάρχουν σκέψεις για περαιτέρω άνοιγμα, «ίσως και σε ανεξάρτητους επιμελητές, όχι μόνον από την Ελλάδα», όπως λέει η Συραγώ Τσιάρα, η οποία δηλώνει ότι ήδη από τον Φεβρουάριο θα τεθεί το θέμα και το οργανωτικό πλαίσιο της 7ης Μπιενάλε. «Οι δημόσιες παρεμβάσεις και η πιο στενή συνεργασία με όλους τους πολιτιστικούς φορείς της πόλης θα ενταθούν. Λειτούργησε αποτελεσματικά και μας δίνει “καύσιμο” για το μέλλον», καταλήγει η Συραγώ Τσιάρα.

​​Δημόσια απολογιστική συζήτηση για την Μπιενάλε, Σάββατο, 11.00-14.00, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, και, την ίδια ημέρα, συναυλία ΓΙΑΝ ΒΑΝ feat. Ειρήνη Αραμπατζή, στις 20.30, στο LΑΒattoir.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή