Σε υψηλά επίπεδα θα κινηθούν οι αγορές παγκοσμίως το 2018

Σε υψηλά επίπεδα θα κινηθούν οι αγορές παγκοσμίως το 2018

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Iδιαίτερα αισιόδοξες εμφανίζονται οι μεγάλες επενδυτικές τράπεζες στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη (Goldman Sachs, Morgan Stanley, UBS) ως προς την πορεία που θα ακολουθήσουν φέτος οι διεθνείς αγορές. Εκτιμούν ότι το έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον το 2017 θα εξακολουθήσει να εκδηλώνεται και το 2018, αν και ίσως επιβραδυνθεί ο ρυθμός αύξησης των κερδών που οι επενδυτές αποκομίζουν ειδικά στην περίπτωση των χρηματιστηρίων. Επιπλέον, ορισμένοι αναλυτές των τραπεζών συστήνουν στους επενδυτές να ρίξουν μεγαλύτερο βάρος στην Ευρώπη και στην Ιαπωνία παρά στην αμερικανική αγορά.

Στην τελευταία τους έκθεση, οι αναλυτές της Goldman Sachs αποκλείουν το ενδεχόμενο η αγορά να εισέλθει σε υποτονική περίοδο, με πτώση μεγαλύτερη του 20% συνολικά (όπως ορίζεται η bear market). Παρότι ο κόσμος και ειδικά η Ευρώπη αντιμετώπισαν πολύ σοβαρά προβλήματα μετά το ξέσπασμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης, η αγορά σημειώνει ανοδική πορεία επί οκτώ χρόνια. Πρόκειται για μία από τις μακροβιότερες περιόδους ανόδου στην ιστορία των χρηματιστηρίων. Οι οικονομίες των χωρών της Ευρώπης αναπτύσσονται ταυτόχρονα – φαινόμενο σπάνιο για τα ιστορικά δεδομένα. H Goldman Sachs παρατηρεί ότι οι αποτιμήσεις των μετοχών είναι υψηλές, εν συγκρίσει με άλλα επενδυτικά προϊόντα, πέραν των κρατικών ομολόγων. Στη Γερμανία και τη Βρετανία, οι οικονομολόγοι κάνουν λόγο για πλήρη απασχόληση, κι αυτό, όπως παρατηρούν οι αναλυτές συχνά, αποτελεί κίνδυνο για τις μετοχές – επειδή συνδέεται με άνοδο μισθών και πιέσεις στα περιθώρια κερδών των εταιρειών.

Πληθωρισμός

Ο πληθωρισμός είναι χαμηλός και αναμένεται να κινηθεί σε χαμηλά επίπεδα. Η Goldman Sachs επισημαίνει ότι ίσως υπάρξουν διορθωτικές κινήσεις με ρευστοποίηση κερδών όταν οι επενδυτές επαναξιολογήσουν τις κινήσεις στα αμερικανικά επιτόκια και τα επασφάλιστρα κινδύνου των ομολόγων. Πάντως, δεν θα υπάρξει κάμψη δεικτών άνω του 20%. Στην περίπτωση των ευρωπαϊκών χρηματιστηριακών δεικτών, ο STOXX Europe 600 θα ανέλθει στη διάρκεια του 2018 κατά 11,1%, ο EuroStoxx 50 κατά 16,1%, ενώ και ο S&P στην αμερικανική αγορά θα έχει κέρδη.

Κατά την UBS, η οποία αναμένει ότι ο ρυθμός αύξησης των κερδών από τις μετοχές θα μετριαστεί φέτος εν συγκρίσει με πέρυσι, οι επενδυτές θα είναι και πάλι κερδισμένοι. Πρώτον, το οικονομικό σκηνικό είναι ευνοϊκό, με το παγκόσμιο ΑΕΠ να αυξάνεται 3,8% πέρυσι και 3,9% φέτος. Δεύτερον, τα κέρδη των επιχειρήσεων εμφανίζουν αξιοσημείωτη ενίσχυση, η φορολογική μεταρρύθμιση στις ΗΠΑ θα τα ευνοήσει περαιτέρω, ενώ το ΑΕΠ της χώρας θα αυξηθεί φέτος 2,4%. Προηγουμένως, η UBS το τοποθετούσε στο 2,2%. Λόγω των φοροελαφρύνσεων, τα ανά μετοχή κέρδη των εταιρειών του S&P 500 θα ανέλθουν 15% κατά μέσον όρο φέτος. Τρίτον, και η νομισματική πολιτική των κεντρικών τραπεζών θα εξακολουθήσει να είναι υποστηρικτική με τη διοχέτευση ρευστότητας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Ευρώπη

Ο Μάικ Γουίλσον, επικεφαλής του τμήματος στρατηγικής αμερικανικών μετοχών της Morgan Stanley, συστήνει στους επενδυτές να στρέψουν το βλέμμα τους στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και στην Ιαπωνία για φέτος και του χρόνου, αποφεύγοντας την Αμερική. «Οι αποτιμήσεις των μετοχών είναι χαμηλότερες και η αύξηση των κερδών μπορεί να συντελεστεί πιο γρήγορα στις προαναφερθείσες αγορές, γιατί βρίσκονται ακόμα στα αρχικά στάδια ανάκαμψης μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση», επισημαίνει ο κ. Γουίλσον. Η οκτάχρονη ανοδική πορεία των χρηματιστηρίων έχει εισέλθει στο στάδιο της ευφορίας. Οπως εξήγησε ο κ. Γουίλσον, σε αυτή τη φάση οι επενδυτές είναι σίγουροι για την άνοδο των δεικτών και υποβαθμίζουν όλους τους πιθανούς κινδύνους. «Αυτό δεν σημαίνει ότι στο τέλος της δυναμικής περιόδου της αγοράς θα λήξει συντόμως», προσέθεσε στο τέλος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή