Ενας προσκεκλημένος που απειλεί να χαλάσει το πάρτι στο Νταβός

Ενας προσκεκλημένος που απειλεί να χαλάσει το πάρτι στο Νταβός

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Ντόναλντ Τραμπ ετοιμάζεται να πάει απρόσκλητος στο ιδανικό πάρτι. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ σχεδιάζει να επισκεφθεί το Νταβός της Ελβετίας αργότερα αυτόν τον μήνα για να συμμετάσχει στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, όπως επιβεβαίωσε την Τρίτη ο Λευκός Οίκος. Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ένα πιο ακατάλληλο κοινό για την ατζέντα «America First» (Πρώτα η Αμερική) του Ντόναλντ Τραμπ. Eίτε παραστεί για να συμφιλιωθεί με τη διεθνή επιχειρηματική κοινότητα, είτε για να κάνει επίδειξη της ισχύος του, η παρουσία του κ. Τραμπ στο Νταβός θα είναι μομφή στην ελίτ που δεν εκτίμησε σωστά το εκτόπισμά του πριν και μετά τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου του 2016.

Ο κ. Τραμπ θα παραστεί ενώπιον περίπου 3.000 υψηλών παραγόντων του επιχειρηματικού, πολιτικού και χρηματοοικονομικού κόσμου που θα συγκεντρωθούν στις 23 Ιανουαρίου στο Νταβός. Μέχρι σήμερα, οι απειλές του κ. Τραμπ για την άσκηση μιας πολιτικής προστατευτισμού, η απόρριψη της συμφωνίας του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή και η επιθετική ρητορική απέναντι στη Βόρεια Κορέα έχουν πείσει τους εύπορους και φιλελεύθερους εκπροσώπους της αμερικανικής ελίτ ότι οι ΗΠΑ εγκαταλείπουν τον ρόλο της παγκόσμιας ηγέτιδας δύναμης. Ακόμη και το κεντρικό θέμα του φόρουμ –«Η δημιουργία ενός κοινού μέλλοντος σε έναν διχασμένο κόσμο»– αντανακλά τη διάθεση να μετριαστεί η αρνητική επιρροή του Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Τραμπ είναι ο πρώτος Αμερικανός πρόεδρος που έχει δηλώσει συμμετοχή στο φόρουμ μετά τον Μπιλ Κλίντον, το 2000. Δεν είναι ξεκάθαρος ο σκοπός του κ. Τραμπ σε αυτό το ταξίδι. Μια αισιόδοξη εκτίμηση είναι ότι οι μετριοπαθείς παράγοντες στον Λευκό Οίκο έχουν πάρει το πάνω χέρι σε θέματα εξωτερικής και οικονομικής πολιτικής. Αλλά ακόμη και σε αυτήν την περίπτωση, είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς πώς ο Αμερικανός πρόεδρος θα εκφωνήσει μια συμφιλιωτική ομιλία ή ότι θα μιλήσει υπέρ της παγκοσμιοποίησης, όπως έπραξε ο πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, έναν χρόνο πριν.

Είναι πολύ πιο πιθανό να καταστρέψει ο κ. Τραμπ το πάρτι του Νταβός, επαναλαμβάνοντας πολιτικές θέσεις για τον απομονωτισμό των ΗΠΑ και υπενθυμίζοντας στους συμμετέχοντες τη μεγάλη έλλειψη διορατικότητάς τους. Προ διετίας, στο Νταβός είχε απορριφθεί το σενάριο μιας εκλογικής νίκης του Ντόναλντ Τραμπ σε αντίθεση με αυτό που έγινε τελικά. Εναν χρόνο μετά, οι συμμετέχοντες προσπάθησαν να δημιουργήσουν θετική εντύπωση για τη ρεαλιστική προσέγγιση του κ. Τραμπ στα πολιτικά και οικονομικά ζητήματα της εποχής.

Το κοινό του Νταβός δεν απορρίπτει τους αυταρχικούς ηγέτες. Εχει χειροκροτήσει τον πρόεδρο Σι και τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι, ένας σκληροπυρηνικός εθνικιστής, θα εκφωνήσει φέτος την κεντρική ομιλία. Σε τελική ανάλυση, ο κ. Τραμπ δεν διαφέρει από τους υπόλοιπους πλούσιους επισκέπτες του Νταβός.

Η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Σάρα Σάντερς, ανακοίνωσε ότι ο κ. Τραμπ θα αναπτύξει την ατζέντα «Αmerica First» στην ομιλία του Νταβός. Η ίδια πρόσθεσε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ επιθυμεί να προωθήσει τις θέσεις της κυβέρνησης για την ενίσχυση του αμερικανικού επιχειρείν και της βιομηχανίας. Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ θα λάβει χώρα από τις 23 μέχρι τις 26 Ιανουαρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή