Βουλή: Eνταση στο προσκήνιο και θερμό παρασκήνιο για τα προαπαιτούμενα

Βουλή: Eνταση στο προσκήνιο και θερμό παρασκήνιο για τα προαπαιτούμενα

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μια τυπική ανακύκλωση παλαιότερων, αναλόγου χαρακτήρα, διαδικασιών, εξελίσσονται από το πρωί πλέον και στην Ολομέλεια, οι κοινοβουλευτικές εργασίες «συζήτησης» του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα για την τρίτη αξιολόγηση: Η δικομματική πλειοψηφία, με μικρές εσωτερικές αναταράξεις εξαιτίας της δυσφορίας βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ έναντι συγκεκριμένων διατάξεων, δεν μοιάζει να ανησυχεί ιδιαίτερα αναφορικά με το ενδεχόμενο «διαρροών» κατά την ψηφοφορία που προγραμματίζεται στο τέλος της δεύτερης συνεδρίασης, αργά το βράδυ της Δευτέρας. Στον αντίποδα, σύσσωμη η αντιπολίτευση καταθέτει εκ νέου και με επιθετικό τρόπο την κριτική της απέναντι στις κυβερνητικές επιλογές, δείχνοντας πάντως ότι δεν αναμένει ιδιαίτερες ρωγμές στη συνοχή της συγκυβέρνησης, τουλάχιστον όχι στην παρούσα φάση.

Οπως είναι γνωστό, ο σχετικός προβληματισμός έκανε την εμφάνισή του εξαιτίας της κυκλοφορίας φημών περί ισχυρής δυσαρέσκειας μικρού αριθμού βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ εξαιτίας της διάταξης που αλλάζει το περιβάλλον εντός του οποίου μπορεί να προκηρυχθεί απεργία σε πρωτοβάθμια σωματεία. Τη βασιμότητα των φημών ήρθε να επιβεβαιώσει ο κ. Θεωνάς με σχετικές δηλώσεις του, ενώ οι σχετικές συζητήσει φάνηκε το πρωί σήμερα να προσλαμβάνουν ευρύτερες διαστάσεις, εξαιτίας της δημοσιοποίησης επιστολής της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ κυρίας Γεωργίας Γεννιά (είχε παλαιότερα καταψηφίσει διάταξη σε νομοσχέδιο για την «διόρθωση φύλου στις ταυτότητες), μέσω της οποίας εκφράζει διαμαρτυρία για την μείωση των επιδομάτων σε τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες. Η επιστολή, η οποία είχε αποδέκτη τον πρωθυπουργό και τους αρμόδιους με το θέμα υπουργούς, αποκαλύφθηκε από τον εισηγητή της ΝΔ Χρ. Δήμα, κατά την τοποθέτησή του το πρωί στην Ολομέλεια. Για να σταματήσει ο θόρυβος που δημιουργήθηκε και να διασκεδαστούν οι εντυπώσεις που άρχισαν να δημιουργούνται, στα γραφεία των κοινοβουλευτικών συντακτών έφθασε πολύ γρήγορα η πληροφορία ότι η κυρία Γεννιά μέσω του κρατικού πρακτορείου ειδήσεων δήλωσε ότι δεν προτίθεται να καταψηφίσει τις σχετικές διατάξεις του πολυνομοσχεδίου.

«Να δείτε ότι ούτε και για το άρθρο για τις απεργίες θα βρεθούν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να καταψηφίσουν», λέγεται ολοένα και συχνότερα στους διαδρόμους της Βουλής. Το ενδιαφέρον ως προς αυτό είναι ότι την εν λόγω εκτίμηση εκφράζουν όχι μόνο κυβερνητικές πηγές, αλλά και στελέχη της αντιπολίτευσης.

Εν μέσω αυτού του κλίματος, βουλευτές της πλειοψηφίας και της αντιπολίτευσης από του βήματος της Ολομέλειας δείχνουν –πλην εξαιρέσεων- την τάση να επαναλαμβάνουν γενικές πολιτικές τοποθετήσεις, παρά να εστιάζουν σε διατάξεις του ογκώδους πολυνομοσχεδίου, με τους περισσοτέρους να βρίσκουν δικαιολογία ως προς αυτή την επιλογή τους στο γεγονός ότι το ασφυκτικό του χρόνου που έχουν στην διάθεσή τους (ελάχιστα λεπτά της ώρας) καθιστά απαγορευτική την ανάπτυξη επιχειρημάτων για την ουσία του νομοθετήματος, που –υπενθυμίζεται- απαριθμεί 400 άρθρα.

Σε αυτό το πλαίσιο, το ενδιαφέρον για την διαδικασία –της οποίας το πρώτο μέρος θα ολοκληρωθεί απόψε το βράδυ, για να συνεχιστεί το πρωί της Δευτέρας- μοιάζει να επικεντρώνεται: Πρώτον, στις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών, λίγο πριν από την διεξαγωγή της ψηφοφορίας. Δεύτερον, στην εξέλιξη που θα έχει η σχεδόν εκτός ελέγχου αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ. Ενδεικτική του περιβάλλοντος εντός του οποίου εξελίσσεται αυτή η κόντρα, είναι η τοποθέτηση του κυβερνητικού βουλευτή Ν. Παπαδόπουλου σε συνεδρίαση κοινοβουλευτικών Επιτροπών, ο οποίος μιλώντας για τα στελέχη του Κομμουνιστικού Κόμματος –με αφορμή την «εισβολή» του ΠΑΜΕ, πρόσφατα, στο γραφείο της κυρίας Εφης Αχτσιόγλου, είπε: «Θέλουν αυτοδικία; Αν την θέλουν μπορούμε. Δεν κωλώνουμε».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή