Η χρυσοφόρος Οπρα

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την πρώτη φορά που την είδα ήταν πριν από σχεδόν δύο δεκαετίες. Βρισκόταν σε ένα μεγάλο οικόπεδο γεμάτο αυτοκίνητα μιλώντας με πάθος και ασυγκράτητο ενθουσιασμό, με το γνωστό της πληθωρικό ταμπεραμέντο δηλαδή, για τη μεγαλύτερη προσφορά στην ιστορία της τηλεόρασης. Πράγματι, λίγο αργότερα ανακοίνωσε ότι θα χάριζε όλα αυτά τα αυτοκίνητα στο αγαπημένο της τηλεοπτικό κοινό. Ηταν 276 αυτοκίνητα τύπου σεντάν, «του κουτιού», καλογυαλισμένα. Και τα πήραν 276 τυχεροί τηλεθεατές, από τα 40 εκατομμύρια που παρακολουθούν κατά μέσον όρο την εκπομπή της. Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη σκέψη για να καταλάβει κανείς γιατί το αμερικανικό κοινό λατρεύει την Οπρα Γουίνφρεϊ. Την Οπρα.

Τη δική του Οπρα. Που ξεκίνησε από μια φτωχογειτονιά του Μισισίπι με μια ανύπαντρη μητέρα, η οποία τα έβγαζε δύσκολα πέρα κι έτσι η μικρή Οπρα πέρασε τα παιδικά της χρόνια στη φάρμα της γιαγιάς της. Εκεί, όλα ήταν ταπεινά και ελάχιστα, αλλά οι καλοί τρόποι ήταν ψηλά στη λίστα της γιαγιάς κι έτσι η εγγονή πήρε τις σωστές βάσεις. Εμαθε να διαβάζει και να γράφει, ξεκίνησε να απαγγέλλει ποιήματα και στίχους της Βίβλου σε τοπικές εκκλησίες.

Γι’ αυτά και για πολλά άλλα την αγαπούν την Οπρα. Γιατί δούλεψε σκληρά, είναι αυτοδημιούργητη, τα λέει έξω απ’ τα δόντια, δεν μασάει, χαρίζει σπίτια, ταξίδια κι αυτοκίνητα. Βοηθάει τους φτωχούς και τους αναξιοπαθούντες, δίνει εκατομμύρια δολάρια για την παραγωγή ταινιών, δεν διστάζει να τσαλακώσει την εικόνα της, να κλάψει οn camera.

Η Οπρα σήμερα είναι πολυεκατομμυριούχος. Και, λένε, ότι έχει το άγγιγμα του Μίδα. Ο,τι πιάνει γίνεται χρυσός. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, και αστείο μαζί, είναι το γνωστό πλέον Book Club, μια θεματική ενότητα της εκπομπής της αφιερωμένη στο βιβλίο. Κάθε μήνα, το βιβλίο που επιλέγει να παρουσιάσει γίνεται μπεστ σέλερ. Μέχρι και η «Αννα Καρένινα» του Τολστόι χτύπησε κόκκινο στις πωλήσεις στην Αμερική, όταν την έπιασε στα χέρια της η Οπρα. Αλλά και την εταιρεία υπηρεσιών αδυνατίσματος Weight Watchers κατάφερε να αναστήσει πριν από δύο χρόνια. Μόλις αγόρασε μετοχές της η Οπρα, η εταιρεία είδε τη χρηματιστηριακή της αξία να αυξάνεται κατά 700 εκατ. δολάρια.

Πολλά μπορεί να πει κανείς για τη διάσημη τηλεπαρουσιάστρια. Είναι μια έξυπνη γυναίκα, ικανή και εκπληκτικά ταλαντούχα σ’ αυτό που κάνει. Μοναδική στο είδος της. Αρκούν αυτά για να γίνει πρόεδρος των ΗΠΑ; Δεν ξέρω. Ξέρω όμως ότι, αν και πραγματικά τη θαυμάζω, δεν θα την ψήφιζα. Οπως δεν θα ψήφιζα τον Τραμπ και οποιονδήποτε άλλο τηλεαστέρα ή σελέμπριτι.

Στο δικό μου το μυαλό η σύγχρονη διακυβέρνηση ειδικά στην πολύπλοκη εποχή που ζούμε απαιτεί να διαθέτεις πολλά εργαλεία και γνώσεις σε βάθος για μεγάλη γκάμα θεμάτων. Οχι απλώς να γράφεις στην τηλεόραση και να γοητεύεις το κοινό.

Στις ΗΠΑ, βέβαια, και μόνο στην πιθανότητα να κατέβει η Οπρα έχουν ήδη αρχίσει τις δημοσκοπήσεις. Μέχρι και οι Δημοκρατικοί έχουν αρχίσει να σκέφτονται μήπως, τελικά, πρέπει να τους «αγγίξει» η Οπρα για να ξαναγίνουν κυβέρνηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή