Μακεδονικά μυστήρια

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενας από τους πιο αξιαγάπητους χαρακτήρες του δημοφιλούς κόμικς «Λούκι Λουκ» είναι ο σκύλος Ραν Ταν Πλαν. Είναι τόσο καθυστερημένος που, όταν τον χτυπά κάποιος, ουρλιάζει ύστερα από πέντε καρέ της ιστορίας. Κάπως έτσι λειτουργούν και οι πατριδολάτρες, με το αζημίωτο. Ουρλιάζουν δέκα χρόνια μετά την απόφαση του Βουκουρεστίου, να αποδεχθεί δηλαδή η Ελλάδα τη σύνθετη ονομασία της ακατονόμαστης γείτονός μας. Το γεγονός ότι οι ίδιοι δέχονται τη σύνθετη ονομασία με πολιτικό προσδιορισμό, Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, είναι ακόμη μία ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια, που σίγουρα θα μελετήσουν οι ψυχολόγοι του μέλλοντος. Ισως και οι ψυχίατροι…

Το άλλο μακεδονικό μυστήριο είναι γιατί η κυβέρνηση άνοιξε τόσο νωρίς το θέμα. Εχει καταλήξει σε κάποια συμφωνία –παρά τις περί του αντιθέτου δηλώσεις, ότι δηλαδή τώρα ξεκινάει η διαπραγμάτευση– και μετράει αντιδράσεις; Ή μήπως χρησιμοποιούν τον αχρείαστο εθνικό βραχνά για εσωτερική κατανάλωση, έτσι ώστε να μετατεθεί η συζήτηση από την τσέπη μας στο όνομά του;

Το τρίτο μακεδονικό μυστήριο αφορά την ανάμειξη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου (ΔΙΣ). Βεβαίως όλοι μπορούν να εκφράσουν το κοντό και το μακρύ τους επί παντός· στα καφενεία της επικράτειας σχολιάζονται οι εξελίξεις στο Ιράν, στο Αφγανιστάν, στην Κίνα και αλλαχού. Αλλά η ΔΙΣ εμφανίζεται επισπεύδουσα διότι «συμμεριζομένη την αγωνία των Ιεραρχών που διαποιμαίνουν τις Ιερές Μητροπόλεις στην περιοχή της Μακεδονίας, αλλά και του λαού, με Απόφασή Της υπενθυμίζει ότι η Εκκλησία έχει μαρτυρήσει με το λόγο και το αίμα κλήρου και λαού την ελληνικότητα της Μακεδονίας από αρχαιοτάτων χρόνων, γι’ αυτό και δεν μπορεί να αποδεχθεί την απονομή του όρου “Μακεδονία” ή παραγώγου του ως συστατικού ονόματος άλλου Κράτους, το οποίο θα έχει επιπτώσεις και στην ονομασία της σχισματικής αυτοαποκαλούμενης Εκκλησίας της “Μακεδονίας”».

Από «αρχαιοτάτων χρόνων» αποκλείεται, διότι το ζήτημα της εθνικής ταυτότητας της ευρύτερης Μακεδονίας τέθηκε τον 19ο αιώνα. Κατά δεύτερον, η «αυτοαποκαλούμενη Εκκλησία της “Μακεδονίας”» αποσχίσθηκε από το Σερβικό Πατριαρχείο το 1967. Τέλος, και η «αγωνία των Ιεραρχών που διαποιμαίνουν τις Ιερές Μητροπόλεις στην περιοχή της Μακεδονίας», όπως και η σχισματική Εκκλησία, είναι αρμοδιότητα του Οικουμενικού Πατριαρχείου· ο κ.κ. Βαρθολομαίος χαρακτήρισε τη λεγόμενη «Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία» «μη χριστιανική, παραεκκλησιαστική οργάνωση που υποστηρίζεται από κρατικές δομές» (6.10.2013).

Επομένως η εισπήδηση της Ιεράς Συνόδου στα του Πατριαρχείου είναι αδικαιολόγητη. Αν στις διαπραγματεύσεις προταθεί το όνομα «Δημοκρατία της Θεσσαλίας» ή «Δημοκρατία της Μελούνας», να το κουβεντιάσουμε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή