Θ. Φωτίου: Ποιος κάνει παιδιά όταν δεν υπάρχει δουλειά;

Θ. Φωτίου: Ποιος κάνει παιδιά όταν δεν υπάρχει δουλειά;

3' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην αντεπίθεση πέρασε η υπουργός Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου προσπαθώντας να αντικρούσει τα πυρά που δέχεται για τις περικοπές στα επιδόματα τρίτεκνων και πολύτεκνων τόσο από την αξιωματική αντιπολίτευση όσο και από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ όπως η Γεωργία Γεννιά –επιστολή της οποίας προς τον  Αλ. Τσίπρα αποκάλυψε σήμερα ο Χρίστος Δήμας της ΝΔ. Αναφερόμενη στο δημογραφικό, η κ. Φωτίου έθεσε ως πρώτη προτεραιότητα για την αντιμετωπισή του την αντιμετώπιση της ανεργίας, λέγοντας: «Ποιος κάνει παιδί όταν δεν υπάρχουν θέσεις εργασίας;»

«Είστε υποκριτές μέχρι θανάτου!» είπε απευθυνόμενη προς τη ΝΔ στην Ολομέλεια της Βουλής η κ. Φωτίου, που αναφέρθηκε στις αυξήσεις που θα δουν οι οικογένειες με ένα και με δύο παιδιά, σε δύο μήνες από σήμερα, και κατηγόρησε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι εξαντλούσε τις πολιτικές του μόνο στους τρίτεκνους και πολύτεκνους και βούλιαζε το δημογραφικό, όταν με ευθύνη της αυξήθηκε η ανεργία στο 27%.

«Ακούστηκαν υπερβολές και ψεύδη που δεν μπορεί να τρομοκρατούν αυτήν την κατηγορία συμπολιτών μας. Επειδή ακούστηκε πολλάκις, δεν θίγονται τα οικογενειακά επιδόματα των δημοσίων υπαλλήλων» σημείωσε εκ προοιμίου η κ. Φωτίου και εξήγησε ότι το συγκεκριμένο άρθρο του πολυνομοσχεδίου αφορά 804.000 οικογένειες, δηλαδή όσες ακριβώς έπαιρναν επιδόματα και πριν την κατάθεση του νόμου. «Από αυτές τις οικογένειες, οι 738.000 θα δουν μεγάλες αυξήσεις. Πολύ μεγάλες αυξήσεις γι' αυτούς που έχουν το ένα και τα δύο παιδιά, αφού από 40 ευρώ που έπαιρνε το παιδί, τώρα θα παίρνει 70 ευρώ τον μήνα. Και από 80 ευρώ που έπαιρναν τα δύο παιδιά στη δίτεκνη οικογένεια, θα πάρουν 140 τον μήνα. Αυτό εσείς δεν το θεωρείτε επιδότηση του δημογραφικού; Κάνετε μεγάλο λάθος» τόνισε.

Για τις τρίτεκνες και τις πολύτεκνες οικογένειες, η αναπληρώτρια υπουργός υποστήριξε ότι «είναι περίπου 100.000 και από αυτές οι 50.000 οικογένειες θα δουν μεγάλες αυξήσεις, και θα τις δουν σε δύο μήνες». «Εμείς θα πληρώσουμε τα επιδόματα πολύ γρήγορα. Δηλαδή, οι τρίτεκνοι θα δουν 420 επιπλέον και από 2.940 ευρώ που έπαιρναν θα πάρουν 3.300 ευρώ. Οι τετράτεκνοι θα δουν επιπλέον 1.120 ευρώ και από 3.920 που έπαιρναν θα πάρουν 5.040 ευρώ. Οι πεντάτεκνοι θα δουν 1.820 ευρώ επιπλέον και από 4.900 που έπαιρναν θα πάρουν 6.720 ευρώ. Οι εξάτεκνοι θα δουν επιπλέον 2.520 ευρώ και από 5.880 θα πάρουν 8.400 ευρώ» επισήμανε η κ. Φωτίου και πρόσθεσε: «Βεβαίως και δεν το κρύβουμε, οι δύο υψηλότερες εισοδηματικές κατηγορίες θα δουν μειώσεις. Είμαστε εδώ ακόμη και αυτές τις μειώσεις να δούμε πώς θα τις αντιμετωπίσουμε».

Όπως υπογράμμισε η αναπληρώτρια υπουργός, αυτή η κυβέρνηση έχει πολιτικές για το παιδί και συμπλήρωσε ότι όλες αυτές τις ώρες «η ΝΔ παίζει με τα όσια των οσίων», μιλώντας για το δημογραφικό, αλλά από το 1993, οπότε επιτροπή εξέδωσε πόρισμα με δέκα σημεία (για το δημογραφικό) δεν είχε γίνει τίποτα. «Δώσατε τα 250 εκατομμύρια από έναν προϋπολογισμό 400 εκατομμυρίων, μόνο στους τρίτεκνους και πολύτεκνους! Σας αφήνει παγερά αδιάφορους το δημογραφικό πρόβλημα. Γιατί το δημογραφικό πρόβλημα έχει πολλές παραμέτρους και η πρώτη είναι η ανεργία που τη φτάσατε στο 27% και εμείς τη ρίξαμε στο 21%! Ποιος κάνει παιδί όταν δεν υπάρχουν θέσεις εργασίας; Ή όταν έχει θέση εργασίας στον εργασιακό μεσαίωνα που φτιάξατε;» σημείωσε η κ. Φωτίου.

Η αναπληρώτρια υπουργός αναφέρθηκε και στα μέτρα για τη φτώχεια. «Για τη φτώχεια, που τη φτάσατε εκεί που τη φτάσατε, δεν δώσατε ούτε ένα ευρώ! Εμείς δίνουμε 760 εκατομμύρια το 2018 για 700.000 συνανθρώπους μας που εσείς καταστρέψατε!» είπε και κατηγόρησε τις προηγούμενες κυβερνήσεις πως έμειναν άπρακτες και για την παιδική φτώχεια: «Σήμερα, κάθε μέρα δίνονται 130.000 γεύματα σε όλη τη χώρα! Αυτό είναι πολιτική για το παιδί! Κι εσείς λοιδωρείτε! 40.000.000 ευρώ σε αυτήν τη διαπραγμάτευση γλυτώσαμε γι' αυτήν την υπόθεση φέτος και 27.000.000 είχαμε πέρυσι».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή