Το νέο πρόσωπο της Ευρώπης

47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορούμε να μιλάμε για ενωμένη Ευρώπη; Και αν ναι, πως αυτή διαμορφώνεται σήμερα; Με το ζήτημα της ενιαίας ευρωπαϊκής ταυτότητας καταπιάνεται φέτος το Μεσογειακό Φεστιβάλ Φωτογραφίας MedPhoto, που διοργανώνεται για δεύτερη φορά στην Κρήτη. Η κεντρική έκθεση της διοργάνωσης, που εγκαινιάστηκε χθες στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης, στο Ρέθυμνο, διερευνά τις νέες συνθήκες και έννοιες που δημιουργούνται εντός της ραγδαία μετασχηματιζόμενης επικράτειας της Γηραιάς Ηπείρου. «Δεν αναφερόμαστε μόνο στο προσφυγικό θέμα. Σήμερα παντού επικρατούν συντηρητισμός, ξενοφοβία και εσωστρέφεια. Τείνουμε να κλεινόμαστε περισσότερο στους εαυτούς μας, χτίζονται νέοι φράχτες, που στέκονται σαν πληγές σε μια Ευρώπη που θέλει να είναι ενωμένη», υπογραμμίζει ο φωτογράφος Παύλος Φυσάκης, μέλος της διοργανωτικής ομάδας «Κolektiv8». 

Ανάμεσα στους συμμετέχοντες φωτογράφους είναι και ο Βέλγος Νικ Χάνες (η συνοδευτική φωτογραφία προέρχεται από το πρότζεκτ του «Μεσόγειος: η συνέχεια του ανθρώπου»). «Το πλούσιο πολιτιστικό σταυροδρόμι που είναι η Μεσόγειος έχει μετατραπεί σήμερα σε εμπόδιο και για πολλούς έχει γίνει τάφος», υποστηρίζει ο ίδιος. 

Έως 10 Μαρτίου, medphoto.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή