Ο ΔΗΚΤΗΣ (14/01/18)

3' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Pimco, Μπάφετ στους χρηματοδότες του Exin για την Εθνική Ασφαλιστική

Ο μεγαλύτερος διαχειριστής κεφαλαίων σε όλο τον κόσμο η Pimco, θυγατρική της Allianz, και ο παγκόσμιος όμιλος Berkshire Hathaway του Γουόρεν Μπάφετ φέρονται μεταξύ των χρηματοδοτών του Exin Financial Group για την εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής. Η συμμετοχή τους στο χρηματοδοτικό σχήμα αναμένεται σύμφωνα με πληροφορίες να επιβεβαιωθεί την προσεχή εβδομάδα, ενόψει και της κατάθεσης από τον ανάδοχο επενδυτή του φακέλου για την εξαγορά της μεγαλύτερης ασφαλιστικής εταιρείας στη χώρα. Στο χρηματοδοτικό σχήμα συμμετέχουν επίσης οι κ. Τζον Κάλαμος και κ. Τζον Κουδούνης, καθώς επίσης και ο κ. Ματ Φέρφιλντ, που είναι και οι εμπνευστές του εγχειρήματος του Exin Group, ενώ έντονα πιθανολογείται και η συμμετοχή της EBRD. Τόσο η συμμετοχή της Pimco όσο και αυτή του ομίλου Berkshire, που αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους χρηματοοικονομικούς ομίλους με πλειοψηφικά ποσοστά και συμμετοχές στις σημαντικότερες πολυεθνικές εταιρείες (BNSF Railway GEICO, Kraft, American Express, Coca Cola, IBM κ.ά.), συνιστά σημαντική εξέλιξη στην υπόθεση πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής. Να σημειωθεί ότι μαζί με το χρηματοδοτικό σχήμα φαίνεται ότι οριστικοποιείται και το διοικητικό σχήμα, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει τον κ. Χρήστο Αδαμαντιάδη ως επικεφαλής των διεθνών δραστηριοτήτων του ομίλου Exin, με έδρα τη Ζυρίχη. Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία, που προβλέπει την απόκτηση από την Exin Financial Services Holding του 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής έναντι τιμήματος 718,3 εκατ. ευρώ, και η πώληση αποτελούν βασική δέσμευση της Εθνικής Τράπεζας στο πλαίσιο του σχεδίου αναδιάρθρωσης. Η ολοκλήρωση της συμφωνίας αποκτά πρόσθετη σημασία για την ΕΤΕ ενόψει και των stress tests που θα πραγματοποιηθούν τον Φεβρουάριο.

Ο κ. Ηλίας Ξηρουχάκης

έπειτα από πρόταση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, τοποθετήθηκε στη θέση του μέλους της εκτελεστικής επιτροπής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Ο κ. Ξηρουχάκης διαθέτει 25ετή εμπειρία σε ανώτερες και ανώτατες διοικητικές θέσεις εταιρειών του χρηματοπιστωτικού τομέα και του τομέα των υπηρεσιών σε Ελλάδα και εξωτερικό. Ηταν επίσης ένας από τους τρεις υποψηφίους για τη θέση του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων το 2015, μαζί με τους Γιώργο Πιτσιλή και Φώτη Κουρμούση. Την υποψηφιότητά του στήριζε τότε η πλευρά της τρόικας, καθώς είχε διατελέσει «δεξί χέρι» του Χάρη Θεοχάρη, όταν ο βουλευτής κατείχε τη συγκεκριμένη θέση. Στη συνέχεια είχε διατελέσει σύμβουλος και της Κατερίνας Σαββαΐδου. Στις αρμοδιότητές του, σύμφωνα με πληροφορίες, θα είναι ο τομέας της διευκόλυνσης διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων των τραπεζών στα οποία το Ταμείο έχει συμμετοχή.

Πρόωρες ελπίδες καλλιεργεί το υπ. Υποδομών

«Θύμα» της πολιτικής σκοπιμότητας και της λογικής του «βλέποντας και κάνοντας», με την οποία λειτουργεί το ελληνικό Δημόσιο, θεωρούν εκπρόσωποι της αγοράς των κατασκευών το έργο για την κατασκευή του Βόρειου Οδικού Αξονα Κρήτης. Αναφερόμαστε στον νέο άξονα, ένα έργο που πιθανώς να απαιτήσει πάνω από 1 δισ. ευρώ για να ολοκληρωθεί και όχι στον διαγωνισμό για την ανάθεση μελέτης για την υλοποίηση παρεμβάσεων ασφαλείας στον υφιστάμενο άξονα, μετά το τραγικό δυστύχημα των τελευταίων ημερών. Μπορεί το υπ. Υποδομών να βιάζεται να προκηρύξει τον διαγωνισμό μέχρι το τέλος του μήνα, στη λογική του «να δείξουμε ότι κινούμε τις διαδικασίες», ωστόσο το έργο είναι σε πολύ πρόωρο στάδιο για να καλλιεργούνται βάσιμες ελπίδες στους κατασκευαστικούς ομίλους. Για το έργο εκκρεμούν, μεταξύ άλλων, η χρηματοδότηση (ούτε καν η μελέτη βιωσιμότητας δεν έχει ολοκληρωθεί) αλλά και το μοντέλο της παραχώρησης.

Ελληνογερμανική συνάντηση κορυφής τη Δευτέρα στην Bundesbank

Μια συνάντηση υψηλού επιπέδου και ενδιαφέροντος, με επίκεντρο την ελληνική οικονομία, πραγματοποιείται τη Δευτέρα στη Φρανκφούρτη, στα γραφεία της γερμανικής κεντρικής τράπεζας, της Bundesbank. Υψηλόβαθμοι Ελληνες τραπεζίτες και επιχειρηματίες και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας θα συναντηθούν για γεύμα εργασίας με γερμανική αντιπροσωπεία, με επικεφαλής τον πρόεδρο της Buba Γενς Βάιντμαν (φωτ.). Την πρωτοβουλία, όπως πληροφορούμαστε, είχε ο ίδιος ο κ. Βάιντμαν. Από ελληνικής πλευράς, θα συμμετάσχουν οι Ν. Καραμούζης της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών, Λ. Φραγκιαδάκης της Εθνικής, Χρ. Μεγάλου της Πειραιώς, Σπύρος Φιλάρετος της Alpha Bank, Θ. Φέσσας του ΣΕΒ, Γ. Ρέτσος του ΣΕΤΕ, Ε. Μυτιληναίος του ομώνυμου ομίλου, Ε. Βασιλάκης της Autohellas, Δ. Παπαλεξόπουλος της Τιτάν και Μ. Στασινόπουλος της Βιοχάλκο. Από γερμανικής πλευράς θα είναι παρόντες ο Γερμανός πρεσβευτής στην Αθήνα, Γ. Πλέτνερ, εκπρόσωποι της Buba αλλά και της Commerzbank, της Deutsche Bank, της Opel και της Heraeus Holding.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή