«Πρώτη φορά» χημικά στη Βουλή

«Πρώτη φορά» χημικά στη Βουλή

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια γεύση της οξύτητας που λαμβάνει η αντιπαράθεση μεταξύ συνδικαλιστικών σωματείων/αριστερών δυνάμεων και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έδωσε η ένταση στον Αγνωστο Στρατιώτη μεταξύ αστυνομικών δυνάμεων, που προέβησαν σε ρίψη χημικών και διαδηλωτών, οι οποίοι επιχείρησαν να ανέβουν τις σκάλες και να εισέλθουν στο προαύλιο της Βουλής. Κατά τη διάρκεια των χθεσινών απεργιακών συγκεντρώσεων ενάντια στο πολυνομοσχέδιο, λίγο μετά τις 2 μ.μ. και ενώ οι διαδηλωτές του ΠΑΜΕ είχαν αποχωρήσει από το Σύνταγμα, έφτασε στον χώρο πορεία πρωτοβάθμιων σωματείων και οργανώσεων της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς. Μια ομάδα μελών πρωτοβάθμιων σωματείων και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ κινήθηκε προς τις σκάλες που πλαισιώνουν το μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, αλλά απωθήθηκαν από δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. Ακολούθησε μάχη σώμα με σώμα, με χρήση κλομπ και καδρονιών και τελικά η αστυνομία έκανε χρήση χημικών για να απομακρύνει τους διαδηλωτές, οι οποίοι είχαν αναρτήσει πανό που έγραφε «Κάτω τα ξερά σας από την απεργία – Πρωτοβουλία Πρωτοβάθμιων Σωματείων».

Για πρώτη φορά, επί κυβερνήσεως Αλ. Τσίπρα, εκδηλώνεται προσπάθεια από ομάδες εργαζομένων και αριστερών οργανώσεων να εισβάλουν στον προαύλιο χώρο της Βουλής, επαναφέροντας εικόνες από τα επεισόδια που εκδηλώνονταν στο Σύνταγμα την περίοδο των «Αγανακτισμένων».

Ιδιαίτερα μαζική για τη συγκυρία, καθώς δεν υπήρχε γενική απεργία, ήταν η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Ομόνοια, ύστερα από την οποία ακολούθησε πορεία προς τη Βουλή, με τη συμμετοχή και του γενικού γραμματέα του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα. Περίπου 6.000-7.000 διαδηλωτές πορεύτηκαν κάτω από τις σημαίες του ΠΑΜΕ και με συνθήματα όπως «στο γύψο δε θα βάλετε την απεργία, καμία υποταγή στην πλουτοκρατία».

Τη Δευτέρα έχουν προγραμματιστεί νέα συλλαλητήρια. Η αρχή θα γίνει με την ΑΔΕΔΥ, που έχει κηρύξει στάση εργασίας στο Δημόσιο από τις 12.00 το μεσημέρι έως τη λήξη ωραρίου και απεργιακή συγκέντρωση στις 12.30 στην πλατεία Κλαυθμώνος. Το απόγευμα, τη σκυτάλη παίρνουν ΓΣΕΕ και Εργατικό Κέντρο Αθήνας με συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Σύνταγμα στις 5 μ.μ. Το ΠΑΜΕ καλεί σε συγκέντρωση στην Ομόνοια στις 6 μ.μ. Μισθώνει πούλμαν και καλεί γειτονιές και κλάδους για συμμετοχή στη διαδήλωση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή