Χάος στους δρόμους και τη Δευτέρα, ακινητοποιημένα τα ΜΜΜ

Χάος στους δρόμους και τη Δευτέρα, ακινητοποιημένα τα ΜΜΜ

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εχοντας ολοκληρώσει τις χριστουγεννιάτικες διακοπές τους οι συνδικαλιστές βγήκαν και πάλι στους δρόμους, θέτοντας σε συνθήκες κυκλοφοριακής ασφυξίας τους δρόμους της πρωτεύουσας. Με αφορμή το πολυνομοσχέδιο και συγκεκριμένα δύο προβλέψεις του, οι εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες εκμεταλλεύονται για πολλοστή φορά το μοναδικό όπλο που έχουν στα χέρια τους, το οποίο πλήττει την ομαλότητα της πόλης. Παγώνοντας την κυκλοφορία των μέσων μαζικής μεταφοράς προκαλούν χάος στους δρόμους, καθώς οι μετακινούμενοι αναγκάζονται να κάνουν χρήση των Ι.Χ. ή των ταξί. Χθες, η εικόνα της πόλης ήταν απελπιστική, με τις κεντρικές αρτηρίες (Μεσογείων, Κηφισίας, λεωφ. Κηφισού, λεωφ. Αθηνών, λεωφ. Κατεχάκη) να θυμίζουν χώρο στάθμευσης κατά τις ώρες αιχμής.

Η απόφαση των εργαζομένων στο μετρό να ακινητοποιήσουν τους συρμούς καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας ήταν αναμενόμενο ότι θα οδηγήσει την πρωτεύουσα στο χθεσινό χάος. Παράλληλα, ακινητοποιημένοι παρέμειναν χθες οι συρμοί του ηλεκτρικού από τις 12 το μεσημέρι έως τις 3 το απόγευμα, περιορίζοντας ακόμα περισσότερο τις εναλλακτικές των επιβατών. Τα λεωφορεία από την άλλη, που κυκλοφορούσαν κανονικά χθες, αντιμετώπισαν σοβαρά προβλήματα και παρουσίασαν σημαντικές καθυστερήσεις λόγω του έντονου κυκλοφοριακού που δημιουργήθηκε στους δρόμους. Ακινητοποιημένοι παρέμειναν και οι συρμοί του τραμ όλη τη χθεσινή ημέρα. Οι εργαζόμενοι στις συγκοινωνίες διαμαρτύρονται για την απευθείας ένταξη των συγκοινωνιακών εταιρειών στο υπερταμείο, αλλά και την πρόβλεψη του πολυνομοσχεδίου που θέλει την προκήρυξη των απεργιών να γίνεται με την προϋπόθεση της σύμφωνης γνώμης του 50% των οικονομικά τακτοποιημένων μελών των σωματείων. Η τελευταία αυτή πρόβλεψη έχει πλήξει σημαντικά το κύρος της συνδικαλιστικής ηγεσίας των εργαζομένων στις συγκοινωνίες, οι οποίες έχουν προχωρήσει, στο παρελθόν, σε σειρά κινητοποιήσεων με τις οποίες όμως δεν συμφωνούσε το σύνολο του κλάδου.

Στο μεταξύ, οι πορείες διαμαρτυρίας που είχαν προγραμματιστεί για χθες πρόσθεσαν ακόμη περισσότερα προβλήματα στους οδηγούς, καθώς εκτός από τα μποτιλιαρίσματα, οι δρόμοι του κέντρου παρέμειναν κλειστοί για αρκετή ώρα.

Τα ίδια και χειρότερα αναμένεται να αντιμετωπίσουμε τη Δευτέρα, ημέρα ψήφισης του πολυνομοσχεδίου, καθώς προγραμματίζεται σειρά πορειών διαμαρτυρίας, ενώ κυκλοφοριακό έμφραγμα θα προκαλέσουν οι νέες κινητοποιήσεις των εργαζομένων στις συγκοινωνίες. Ακινητοποιημένοι καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας θα παραμείνουν, τη Δευτέρα, οι συρμοί του μετρό, του Ηλεκτρικού και του τραμ, καθώς και τα λεωφορεία και τρόλεϊ λόγω της 24ωρης απεργίας την οποία έχουν προκηρύξει τα σωματεία εργαζομένων σε αυτά. Η χθεσινή ταλαιπωρία των μετακινούμενων αναμένεται να επαναληφθεί σε χειρότερη εκδοχή τη Δευτέρα, καθώς εκτός από τα μέσα μαζικής μεταφοράς που θα παραμείνουν ακινητοποιημένα, είναι προγραμματισμένες αρκετές πορείες διαμαρτυρίας στο κέντρο της Αθήνας. Σε τρίωρη (12 μ.- 3 μ.μ.) στάση εργασίας προχωρούν οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας τη Δευτέρα, κατά τη διάρκεια της οποίας δεν θα πραγματοποιηθεί καμία πτήση από και προς ελληνικό αεροδρόμιο. Εκτός από τις ακυρώσεις θα σημειωθούν τροποποιήσεις στις ώρες άφιξης και αναχώρησης πτήσεων πριν και μετά τη στάση εργασίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή