Goldman Sachs και JPMorgan μεταφέρονται στη Φρανκφούρτη

Goldman Sachs και JPMorgan μεταφέρονται στη Φρανκφούρτη

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι συζητούν στις Βρυξέλλες για τα πιθανά μοντέλα εμπορικών συμφωνιών με το Λονδίνο στην εποχή μετά την έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε. Διαμορφώνονται διάφορα σενάρια για τους μηχανισμούς διαιτησίας και επίλυσης διαφορών, μεταξύ των οποίων και η συγκρότηση κοινής επιτροπής με εκπροσώπους των δύο πλευρών. Πάντως, διπλωματικές πηγές επισημαίνουν ότι ακόμα είναι πολύ νωρίς για να καταλήξουν κάπου. Οι διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση της Τερέζα Μέι αναμένεται να ξεκινήσουν και πάλι τον Μάρτιο. Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, που επικαλείται το Bloomberg, οι υπουργοί Οικονομικών της Ισπανίας και της Ολλανδίας, Λουίς ντε Γκίντος και Βόπκε Oύκστρα, αντίστοιχα, δεσμεύθηκαν να συνεργαστούν για να συναφθεί συμφωνία που δίνει τη δυνατότητα στη Βρετανία να παραμείνει όσο το δυνατόν πιο κοντά στην Ε.Ε. Οι διεθνείς τραπεζικοί όμιλοι βρίσκονται ήδη στη μετά το Βrexit εποχή. Η Goldman Sachs, η JPMorgan και η Morgan Stanley, που έχουν έδρα το Λονδίνο και προετοιμάζονται για να μετεγκατασταθούν στη Φρανκφούρτη, αρχίζουν αγώνα δρόμου για να προσλάβουν το κατάλληλο προσωπικό στη γερμανική πόλη.

Ασάφεια

Οσον αφορά τη διμερή εμπορική συμφωνία, η Βρετανία θέλει να ελέγχει το σύστημα απονομής δικαιοσύνης και, μετά την έξοδό της, τα ευρωπαϊκά δικαστήρια να μην έχουν μεγαλύτερη ισχύ των εγχωρίων. Το τι ακριβώς επιθυμεί, ωστόσο, δεν το έχει διατυπώσει ακόμα. Η κ. Μέι δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να συγκροτηθεί μία επιτροπή στην οποία θα συμμετέχουν μέλη και από την Ευρωπαϊκή Ενωση και από τη Βρετανία για να φέρουν εις πέρας τη διαιτησία σε περιπτώσεις εμπορικών διενέξεων. Παρά ταύτα, όσα μοντέλα πρότειναν Ευρωπαίοι διπλωμάτες στην Κομισιόν για να μπορέσει να διαμορφώσει τη θέση της, όλα δίνουν προβάδισμα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Σε αυτές τις προτάσεις δεν συμπεριλαμβάνεται μία που να προβλέπει και τη συμμετοχή της Βρετανίας, ενώ όλες οι πληροφορίες αντλήθηκαν από τα υφιστάμενα μοντέλα, που ισχύουν για τις χώρες του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου, για την Ουκρανία και τον Καναδά. Οι Βρυξέλλες επαναφέρουν το αίτημά τους προς το Λονδίνο να διασαφηνίσει πλήρως τη θέση του επί του ζητήματος.

Η ασάφεια αυτή ταλανίζει και τις τράπεζες. H απάντησή τους είναι ότι έχουν ήδη φτιάξει το «σενάριο της επόμενης ημέρας». Η Goldman Sachs, η JPMorgan και η Morgan Stanley έχουν αρχίσει να διαφημίζουν διαδικτυακά ότι ενδιαφέρονται να καλύψουν ευρεία γκάμα θέσεων στα γραφεία τους στη Φρανκφούρτη από διαχειριστές κινδύνου μέχρι στελέχη, που ασχολούνται με την εναρμόνιση με τους διεθνείς τραπεζικούς κανονισμούς, μηχανικούς ηλεκτρονικών υπολογιστών κ.λπ. Οπως αναφέρουν οι εταιρείες στελέχωσης, που έχουν αναλάβει τον χειρισμό της όλης διαδικασίας, στόχος των χρηματοπιστωτικών ομίλων είναι να έχουν σε πλήρη λειτουργία τα γραφεία τους τον Απρίλιο του 2019. Θέλουν να εκμεταλλευθούν κυρίως το διαθέσιμο δυναμικό και όχι να χρειαστεί να μετακινήσουν πολυάριθμους υπαλλήλους από τη βρετανική πρωτεύουσα.

Η Goldman Sachs, εν συγκρίσει με το Λονδίνο, θα διπλασιάσει το δυναμικό της στη Φρανκφούρτη στα 400 άτομα, ενώ η Morgan Stanley σχεδιάζει να προσθέσει 200 θέσεις. Tέλος, στη συγκεκριμένη πόλη παρατηρείται έλλειψη εξειδικευμένων τραπεζικών στελεχών, και τα πιστωτικά ιδρύματα ευελπιστούν ότι τα κενά θα καλυφθούν από απόδημους Γερμανούς που θέλουν να γυρίσουν πίσω.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή