Οι θιασώτες και οι επικριτές του bitcoin

Οι θιασώτες και οι επικριτές του bitcoin

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το bitcoin και τα υπόλοιπα ψηφιακά νομίσματα δεν θα μπορούσαν να υποκαταστήσουν το πραγματικό χρήμα, ούτε τις ηλεκτρονικές συναλλαγές υπό την ευρεία έννοια.

Ενα από τα κοινά μυστικά της εντυπωσιακής ανόδου του bitcoin είναι η περιορισμένη προσφορά του. Σήμερα υπάρχουν σχεδόν 17 εκατ. bitcoin, με την αξία του καθενός να έχει αναρριχηθεί από 822 δολάρια στα μέσα Ιανουαρίου του 2017 σε σχεδόν 13.500 δολάρια την Παρασκευή της περασμένης εβδομάδας.

Από την άλλη πλευρά, κάθε χώρα έχει ένα εθνικό νόμισμα και μια κεντρική τράπεζα για να ορίζει την αύξηση ή μείωση της προσφοράς του χρήματος στην οικονομία. Επίσης, όσοι έχουν επιχειρήσει να διεκπεραιώσουν συναλλαγές στην πραγματική οικονομία με bitcoin έχουν επιβαρυνθεί με εξαιρετικά υψηλές προμήθειες. Εντούτοις, το bitcoin και τα υπόλοιπα ψηφιακά νομίσματα που έχουν δημιουργηθεί τον τελευταίο χρόνο αντανακλούν μια νέα πτυχή του χρηματοοικονομικού συστήματος, που αφορά περισσότερο την τεχνολογική υποδομή που τα στηρίζει.

Πίσω από τη μεγάλη άνοδο του bitcoin κρύβεται η τεχνολογία blockchain, που αναμένεται να κυριαρχήσει στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές και όχι μόνον. Τι είναι, όμως, η τεχνολογία blockchain; «Είναι ένα ψηφιακό λογιστικό βιβλίο που καταγράφει οικονομικές συναλλαγές. Μπορεί να προγραμματιστεί για να καταγράφει όχι μόνον χρηματοοικονομικές συναλλαγές αλλά οτιδήποτε έχει την παραμικρή αξία», αναφέρεται στο βιβλίο «Blockchain Revolution» που έγραψαν το 2017 οι Ντον και Αλεξ Τάπσκοτ.

Ορισμένες κυβερνήσεις και εταιρείες έχουν ήδη αρχίσει να χρησιμοποιούν την τεχνολογία blockchain, όπως η Εσθονία, που στηρίζει σε αυτήν το εθνικό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης.

Η Kodak ανακοίνωσε αυτήν την εβδομάδα ότι θα χρησιμοποιήσει την τεχνολογία blockchain για να δημιουργήσει το kodakcoin, με τη χρήση του οποίου θα μπορούν φωτογράφοι και εταιρείες να αρχειοθετούν και να κατοχυρώνουν τα πνευματικά τους δικαιώματα σε φωτογραφικό υλικό.

Προηγουμένως, η Goldman Sachs είχε ανακοινώσει ότι θα δημιουργήσει τη δική της τράπεζα με ψηφιακά νομίσματα, ενώ προ μηνών σενάρια ήθελαν τις μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες να εξετάζουν το ενδεχόμενο να αποκτήσουν το δικό τους «κρυπτονόμισμα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή