Οι εκλεκτοί φίλοι του καινοτόμου κρυπτονομίσματος

Οι εκλεκτοί φίλοι του καινοτόμου κρυπτονομίσματος

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ξέφρενη άνοδος του bitcoin έχει αποτελέσει αντικείμενο διαφωνίας μεταξύ πολλών εκπροσώπων της πολιτικής, της επιχειρηματικής και της οικονομικής ελίτ. Παρότι αρκετοί εξ αυτών παραμένουν επιφυλακτικοί απέναντι στα ψηφιακά νομίσματα και δη στο bitcoin, υπάρχει μία μικρή μειοψηφία που δηλώνει γοητευμένη από τα κρυπτονομίσματα.

Η καινοτομία του bitcoin έχει κινήσει το ενδιαφέρον και έχει αποτελέσει όραμα για κορυφαίους οικονομολόγους από τον νομπελίστα οικονομολόγο Μίλτον Φρίντμαν (1999) έως τη διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ. Υπάρχουν, μάλιστα, και κάποιοι που σπεύδουν να αναθεωρήσουν την άποψη που είχαν σχηματίσει για το bitcoin λίγους μήνες μετά την άνοδο της δημοτικότητάς του.

Τέτοια είναι η περίπτωση του Τζέιμς Ντάιμον, του ελληνικής καταγωγής διευθύνοντος συμβούλου της JPMorgan, ο οποίος με την έλευση του νέου έτους δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «μετανιώνω που είχα δηλώσει ότι το bitcoin αποτελεί απάτη». Είχε πει ότι το κρυπτονόμισμα «είναι απάτη και σύντομα θα εξελιχθεί σε φούσκα».

Οι εκλεκτοί φίλοι του καινοτόμου κρυπτονομίσματος-1

Απορεί για όσους τάσσονται κατά του bitcoin ο Τζεφ Κιούρι, στέλεχος της επενδυτικής τράπεζας Goldman Sachs, ο οποίος δεν καταλαβαίνει από πού εκπορεύεται η αντίδραση κατά του κρυπτονομίσματος. «Δεν καταλαβαίνω γιατί επικρατεί αυτή η εχθρότητα απέναντι στο bitcoin», δήλωσε στο Bloomberg.

Θετικά διακείμενη απέναντι στο bitcoin εμφανίζεται και η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία σε πρόσφατες δηλώσεις της επισήμανε ότι δεν είναι σωστό να αγνοηθούν τα ψηφιακά νομίσματα. Στο πλαίσιο συνεδρίου της Τράπεζας της Αγγλίας, τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν η η αξία του bitcoin διαμορφωνόταν στα 4.171 δολ., τόνισε ότι είναι πιθανόν σε χώρες με μη ισχυρούς θεσμούς και ασταθές νομισματικό σύστημα να χρησιμοποιηθούν σε μεγάλο βαθμό τα ψηφιακά νομίσματα. Εκτός από την πρόθεση πολιτικών ηγετών όπως ο Νικολάς Μαδούρο να δημιουργήσουν το δικό τους κρυπτονόμισμα, σημαντικοί κεντρικοί τραπεζίτες, όπως ο Χαρουχίκο Κουρόντα της Τράπεζας της Ιαπωνίας και ο Μαρκ Κάρνεϊ της Τράπεζας της Αγγλίας, εκτιμούν ότι η παρουσία των κρυπτονομισμάτων θα μπορούσε να επιφέρει σημαντικές αλλαγές στη λειτουργία των οικονομικών υπηρεσιών. Εντούτοις, η έντονη φημολογία ότι η Τράπεζα της Αγγλίας θα σχεδιάσει το δικό της bitcoin μέσα στο 2018 πρόσφατα διαψεύστηκε.

Μερίδα όμως του επιχειρηματικού κόσμου θεωρεί το bitcoin εξαιρετική επενδυτική επιλογή. Μεταξύ αυτών, ο Μπιλ Γκέιτς, ιδρυτής της Μicrosoft, είχε προβλέψει ήδη από το 2014 ότι «το bitcoin είναι κάτι το εξαιρετικό, διότι δείχνει πόσο φθηνό μπορεί να γίνει», επισημαίνοντας ότι είναι καλύτερο και από ένα απλό νόμισμα. Λίγους μήνες μετά, ο μεγιστάνας ιδιοκτήτης της Virgin Ρίτσαρντ Μπράνσον, παρατηρώντας τη μεταβλητότητα στις τιμές του bitcoin, δήλωσε ότι «οι άνθρωποι μπορούν να βγάλουν λεφτά ακόμη και υπό αυτές τις συνθήκες (της μεταβλητότητας)». Αξίζει να σημειωθεί ότι το 1999 ο νομπελίστας οικονομολόγος Μίλτον Φρίντμαν είχε προβλέψει ότι το Διαδίκτυο θα αποτελούσε ένα ισχυρό μέσο που θα αποδυνάμωνε τον ρόλο της κυβέρνησης. Εχοντας ήδη διαισθανθεί την έλευση νομισμάτων διαφορετικής φύσης και λειτουργίας, είχε προβεί στην εξής προφητική δήλωση: «Το μόνο πράγμα που λείπει, αλλά θα αναπτυχθεί σύντομα, είναι ένα αξιόπιστο e-cash (ηλεκτρονικό νόμισμα)».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή