Με δύο γραμμές για τις απεργίες η κυβέρνηση

Με δύο γραμμές για τις απεργίες η κυβέρνηση

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών τη Δευτέρα, στις διεργασίες που πραγματοποιούνται από την πρώτη στιγμή στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και στην κλιμακούμενη αντιπαράθεση μεταξύ του μεγάλου κυβερνητικού εταίρου και του ΚΚΕ, εστιάζεται το ενδιαφέρον κατά την εξελισσόμενη κοινοβουλευτική διαδικασία συζήτησης του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα, που θα κορυφωθεί αργά μεθαύριο το βράδυ με τη διεξαγωγή ψηφοφορίας.

Η χθεσινή πρώτη εκ των δύο συνεδριάσεων της Ολομέλειας, επιβεβαιώνοντας το γενικότερο κλίμα που είχε διαμορφωθεί από τις συνεδριάσεις των αρμόδιων κοινοβουλευτικών επιτροπών τις προηγούμενες ημέρες, ανέδειξε –ως προς την ουσία των προωθούμενων διατάξεων– κυρίως δύο θέματα ως πεδία είτε αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης-αντιπολίτευσης είτε ελεγχόμενης αναταραχής στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Πρόκειται για την περί των απεργιών διάταξη και για το άρθρο σχετικά με τα πολυτεκνικά επιδόματα.

Σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστούν αφενός οι βολές της αντιπολίτευσης, ειδικότερα από πλευράς του ΚΚΕ, και αφετέρου οι εσωκομματικές ενστάσεις αναφορικά με το «απεργιακό», η κυβέρνηση ανέπτυξε διπλή επιχειρηματολογία, την εσωτερική αντίφαση της οποίας έσπευσε να υπογραμμίσει η Ν.Δ. Αρχικώς, ο κ. Ευκλ. Τσακαλώτος έκανε λόγο για μια ρύθμιση που επιβλήθηκε και η οποία δεν θα ήταν ποτέ επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ. Στη συνέχεια, όμως, η κ. Εφη Αχτσιόγλου υπεραμύνθηκε της διάταξης, προβάλλοντας το επιχείρημα ότι εκτός των άλλων θα συμβάλει κατά την εφαρμογή της στην ενδυνάμωση του εργατικού και συνδικαλιστικού κινήματος. «Ποια από τις δύο εκδοχές ισχύει;» ήταν το ερώτημα που έθεσαν αμέσως μετά στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης όπως οι κ. Κ. Χατζηδάκης και Ι. Βρούτσης, καθώς και της ΔΗΣΥ (Ι. Κουτσούκος).

Εντός αυτού του πλαισίου, η κ. Αλέκα Παπαρήγα, αφού σχολίασε επικριτικά την τοποθέτηση της υπουργού Εργασίας, μίλησε γενικότερα για τον πολιτικό λόγο που αρθρώνει ο ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας καυστικά σχόλια, με αφορμή φράσεις όπως «ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε την κυβέρνηση, αλλά όχι την εξουσία» που συζητήθηκε τελευταία εντόνως, καθώς ελέχθη από τη σύζυγο του πρωθυπουργού. Αν και η διάταξη για τις απεργίες βρισκόταν, ως γνωστόν, εξαρχής στο επίκεντρο παρασκηνιακών συζητήσεων αναφορικά με το ενδεχόμενο να καταγραφούν διαρροές βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ κατά την ψηφοφορία, εξαιτίας ιδεολογικών τους αντιρρήσεων, τα τελευταία δύο 24ωρα το «κέντρο βάρους» φάνηκε να μετατοπίζεται –υπό το βάρος κοινωνικών αντιδράσεων και πιέσεων της αντιπολίτευσης– στο μέτωπο των πολυτεκνικών επιδομάτων.

Εν όψει της ολοκλήρωσης της συζήτησης και της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου τη Δευτέρα, η αντιπολίτευση συνεχίζει κατά κύματα τις επιθέσεις της στην κυβέρνηση και στον ΣΥΡΙΖΑ, προβάλλοντας κυρίως το στοιχείο της αντίθεσης ανάμεσα στα όσα έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση και στα όσα νομοθετεί ασκώντας την εξουσία: «Με την ταχύτητα του φωτός περάσατε από το ταγάρι και την υψωμένη γροθιά, στο κουστουμάκι», σχολίασε δηκτικά ο κ. Μ. Βορίδης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή