Γερμανία: Ικανοποίηση και έπαινοι από τις Βρυξέλλες και το Παρίσι

Γερμανία: Ικανοποίηση και έπαινοι από τις Βρυξέλλες και το Παρίσι

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Επαίνους αλλά και επικρίσεις δέχθηκε το κεφάλαιο της συμφωνίας Σοσιαλδημοκρατών-Χριστιανοδημοκρατών που αφορά το μέλλον της Ευρώπης. «Η συμφωνία μεγάλου συνασπισμού είναι εποικοδομητική και σημαντική. Με χαροποιεί πολύ», δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ενώ ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έκανε λόγο για «ενθαρρυντικό σημάδι για την Ευρώπη». «Είναι πολύ νωρίς για οριστικά συμπεράσματα», προσέθεσε ο Μακρόν, τονίζοντας ότι οι όροι της συμφωνίας είναι «καλύτεροι για το ευρωπαϊκό εγχείρημα» σε σχέση με όσα είχαν συμφωνηθεί στην προηγούμενη απόπειρα οικοδόμησης κυβερνητικού συνασπισμού ανάμεσα στους Χριστιανοδημοκράτες, τους Φιλελεύθερους και τους Πράσινους, τον Δεκέμβριο. Οι συνομιλίες εκείνες είχαν καταρρεύσει, μεταξύ άλλων, διότι οι Φιλελεύθεροι δεν δέχονταν την ενίσχυση και μετεξέλιξη του μηχανισμού στήριξης ESM.

Η μετεξέλιξη αυτή περιλαμβάνεται στη χθεσινή συμφωνία, το ίδιο και η έκκληση για «βιώσιμη ενίσχυση και μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης σε στενή συνεργασία με τη Γαλλία». Επίσης, αναφέρεται ότι το επόμενο χρηματοδοτικό πλαίσιο (προϋπολογισμός) της Ευρωζώνης θα περιλαμβάνει μεγαλύτερη γερμανική συνεισφορά και ότι από τον προϋπολογισμό αυτό «μπορεί να ξεκινήσει ένας μελλοντικός προϋπολογισμός επενδύσεων για την Ευρωζώνη». «Θέλουμε δημοσιονομικούς ελέγχους, οικονομικό συντονισμό στην Ε.Ε. και στην Ευρωζώνη, καθώς και αγώνα κατά της φορολογικής απάτης και της επιθετικής φοροαποφυγής. Θέλουμε να μετατρέψουμε τον ESM σε ευρωπαϊκό νομισματικό ταμείο που θα ελέγχεται κοινοβουλευτικά και θα υπόκειται στο κοινοτικό δίκαιο», προσθέτει το κείμενο των 28 σελίδων.

Στην εφημερίδα Zeit, ο αρθρογράφος Λούντβιχ Γκρέβεν χαρακτήρισε τη συμφωνία «καλύτερη από το αναμενόμενο». «Η απάντηση στο αίτημα του Μακρόν περί θεσμικής ενίσχυσης της Ευρωζώνης παραμένει ασαφής, αλλά οι Σοσιαλδημοκράτες πέτυχαν κυβερνητική δέσμευση υπέρ ευρωπαϊκού κοινωνικού συμφώνου, καθορισμό του κατώτατου μισθού σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και μάχη κατά του φορολογικού ντάμπινγκ και της φορολογικής απάτης», σημείωσε.

Ευρωπαϊκή πολιτική

«Στα θέματα ευρωπαϊκής πολιτικής διαβάζει κανείς ωραία λόγια, αλλά δεν υπάρχει δύναμη και λίγα πράγματα αναφέρονται συγκεκριμένα», εκτίμησε αντίθετα ο Χέρμπερτ Πραντλ της εφημερίδας «Ζιντόιτσε». «Η απόσταση ανάμεσα στην πύλη του Βραδεμβούργου και τον Πύργο του Αϊφελ είναι λίγο πάνω από 1.000 χλμ., αλλά το κείμενο του νέου κυβερνητικού συνασπισμού απέχει από τις αντιλήψεις του Γάλλου πρόεδρου Μακρόν για την Ε.Ε. 5.000 χλμ. Στα ευρωπαϊκά, αυτό το κείμενο είναι ένα σουφλέ: πολύς αέρας, λίγη ουσία».

Ο Λούκας Γκούτεμπεργκ από το Ινστιτούτο «Ζακ Ντελόρ» προέτρεψε όσους ενδιαφέρονται για την Ε.Ε. να αντιμετωπίσουν το κείμενο αυτό ως «απλή ένδειξη ότι υπάρχει διαθεσιμότητα για συνομιλίες». Στην πράξη, ο Γκούτεμπεργκ πιστεύει ότι πολλά θα εξαρτηθούν από το αν οι Σοσιαλδημοκράτες θα εξασφαλίσουν το υπουργείο Οικονομικών. Φυσικά, στο τέλος όλα θα κριθούν από το αν η συμφωνία θα εγκριθεί από τη βάση των Σοσιαλδημοκρατών, πράγμα που δεν είναι εξασφαλισμένο.

Στο κείμενο δεν υπάρχει αναφορά σε τραπεζική ένωση ή ευρωομόλογα. «Τα πραγματικά προβλήματα της Ευρωζώνης, η τραπεζική ένωση και η αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους, δεν τίθενται», υποστήριξε ο διευθυντής του Ινστιτούτου Οικονομικών Μελετών Ifo Κλέμενς Φιστ. Ο Φιστ επέκρινε συνολικά τη συμφωνία ως προσχέδιο για την αύξηση των φορολογικών βαρών και του μεριδίου του κράτους στη γερμανική οικονομία, μέσω των αυξημένων δημοσίων δαπανών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή