Εκδηλώσεις και εκθέσεις μνήμης, αφορμές για περισυλλογή σε μια εποχή μισαλλοδοξίας

Εκδηλώσεις και εκθέσεις μνήμης, αφορμές για περισυλλογή σε μια εποχή μισαλλοδοξίας

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καθώς πλησιάζει η Ημέρα Μνήμης των Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος, θεσμοθετημένη από την ελληνική πολιτεία στις 27/1, αξίζει να θέσουμε ορισμένα σκληρά ερωτήματα στον εαυτό μας. Γιατί επτά δεκαετίες μετά την αποκάλυψη και τεκμηρίωση του πιο απεχθούς και συστηματικού εγκλήματος κατά της ανθρωπότητας με έξι εκατομμύρια θύματα, ο ρατσισμός και ο αντισημιτισμός ενισχύονται στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη; Τι είναι αυτό που μας κάνει να στρέφουμε την πλάτη στην ιστορία της πατρίδας μας, που έχασε το 87% του εβραϊκού πληθυσμού της, το οποίο είχε συμβάλει ενεργά στην προκοπή πολλών πόλεων, όπως λ.χ. της Θεσσαλονίκης;

Η μνήμη είναι σαν ζωντανός οργανισμός που πρέπει να αρδεύεται από τη γνώση. Είναι σημαντικές οι εκδηλώσεις που γίνονται για την αναγνώριση συμπατριωτών μας, οι οποίοι έβαλαν τη δική τους ζωή σε κίνδυνο για να γλιτώσουν τη ζωή κάποιου Εβραίου συμπολίτη τους στα χρόνια της Κατοχής.

Τέτοια είναι η περίπτωση του Νίκου Μανιά, Ελληνα Χριστιανού που διέσωσε τους Εβραίους συμπατριώτες του, Αλμπέρτο Αβραάμ Καράσσο και Μαίρη Καράσσο-Αντζελ, από τη Θεσσαλονίκη, κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος. Σε μια συγκινητική τελετή που έγινε πριν από λίγες ημέρες στην οικία της πρέσβειρας του Ισραήλ στην Ελλάδα, Ιρίτ Μπεν- Αμπα, απονεμήθηκαν το μετάλλιο και ο τίτλος του «Δικαίου των Εθνών» του Μουσείου και Ινστιτούτου του Ολοκαυτώματος Γιαντ Βασέμ στην Ιερουσαλήμ στον Μανιά, ο οποίος δεν βρίσκεται πλέον στη ζωή. Την αναγνώριση παρέλαβε ο εγγονός του Κωνσταντίνος Παύλου, ο οποίος παρέστη στην εκδήλωση με πολλά μέλη της οικογένειάς του.

Η πρέσβειρα –παρουσία των απογόνων της οικογένειας Καράσσο– υπογράμμισε πως οι ιστορίες διάσωσης των Ελλήνων Εβραίων και των σωτήρων τους πρέπει να έχουν διδακτικό χαρακτήρα, ιδιαίτερα για τη νεολαία και να λειτουργήσουν ως εργαλεία για την καταπολέμηση της μισαλλοδοξίας. Ο εγγονός του βραβευθέντος σημείωσε πως η κληρονομιά της αλληλεγγύης έχει γίνει παράδοση στην οικογένειά του, η οποία συνεχίζει να διατηρεί στενούς δεσμούς με τους Καράσσο.

Μέχρι σήμερα, περισσότεροι από 330 Ελληνες «Δίκαιοι» έχουν τιμηθεί. Μεταξύ αυτών, ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Δαμασκηνός, ο πρώην δήμαρχος Ζακύνθου Λουκάς Καρρέρ, οι μακαριστοί μητροπολίτες Ζακύνθου και Δημητριάδος Χρυσόστομος και Ιωακείμ, η ηρωίδα της Εθνικής Αντίστασης Λέλα Καραγιάννη.

Το Ολοκαύτωμα έφερε το τέλος ή τη συρρίκνωση πολλών ιστορικών εβραϊκών κοινοτήτων της Ελλάδος. Η έκθεση που θα εγκαινιαστεί την ερχόμενη Δευτέρα, 22 Ιανουαρίου, στο Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος, με τίτλο «Μέσα από τον φακό του Νισήμ Λεβί: μια οικογένεια, μια εποχή», κάνει έναν ανάπλου στα Ιωάννινα του 1900 και την ακμαία εβραϊκή τους κοινότητα. Πρόκειται για ένα φωτογραφικό αφιέρωμα που πραγματοποιείται με τη στήριξη της πρεσβείας της Γερμανίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή