Μητσοτάκης: «Ενιαία θέση και στη συνέχεια το συμβούλιο»

Μητσοτάκης: «Ενιαία θέση και στη συνέχεια το συμβούλιο»

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέο μήνυμα προς την κυβέρνηση ότι δεν προτίθεται να μετάσχει σε συμβούλιο πολιτικών αρχηγών αν δεν έχει προηγηθεί ξεκάθαρη και ενιαία κυβερνητική θέση για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ απηύθυνε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επαναλαμβάνοντας ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να ζητεί συναίνεση και την ίδια ώρα να επιδίδεται σε «μυστική διπλωματία» και «διχαστικό λόγο».

Στο γεύμα που παρέθεσε σε πολιτικούς συντάκτες με αφορμή το νέο έτος, ο πρόεδρος της Ν.Δ. διαμήνυσε ότι «μυστική διπλωματία, διχαστικός λόγος και εθνική συναίνεση δεν πάνε μαζί», ενώ χαρακτήρισε «απαράδεκτο» τον χαρακτηρισμό «χρυσαυγίτης» για όποιον «έχει ευαισθησία στο Σκοπιανό». «Το να επενδύσει κανείς στην ψυχολογική διαίρεση της χώρας είναι πράξη ανεύθυνη και επικίνδυνη», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος επανέλαβε ότι το Βουκουρέστι «είναι ο ελάχιστος πήχυς», καθώς και το πλαίσιο λύσης με τις κόκκινες γραμμές που έχει θέσει η Ν.Δ.: σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, το εύρος της χρήσης (erga omnes) και αντιμετώπιση των αλυτρωτικών ενεργειών.

Την ίδια ώρα και με αφορμή τις νέες δηλώσεις του κυβερνητικού εταίρου ότι δεν δέχεται τον όρο «Μακεδονία», κατέστησε και πάλι σαφές ότι δεν προτίθεται να μπει σε καμία συζήτηση για το ζήτημα της ονομασίας αν ο Πάνος Καμμένος δεν ευθυγραμμιστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ. Οπως το έθεσε, «δεν πάω σε κανένα συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, αν προηγουμένως δεν διευκρινιστεί η ενιαία θέση της κυβέρνησης».

Σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή στελεχών του σε συλλαλητήρια, τόνισε μεν ότι «ο καθένας είναι ελεύθερος να εκφράσει την άποψή του», ωστόσο θύμισε τη ρήση του Κων/νου Καραμανλή ότι «εξωτερική πολιτική με συλλαλητήρια δεν γίνεται».Το προεδρικό μήνυμα είναι σαφές. Ναι μεν ο κ. Μητσοτάκης δεν θέτει «βέτο» σε συμμετοχή στελεχών του σε συλλαλητήρια, αλλά ταυτόχρονα δεν την ενθαρρύνει. Στο πλαίσιο αυτό, φαίνεται να εντάσσεται και η μέχρι στιγμής επιλογή της Πειραιώς να μην τοποθετηθεί δημοσίως για δηλώσεις στελεχών που ξεφεύγουν από την επίσημη γραμμή, όπως αυτή του Γιώργου Κασαπίδη («Δεν δέχομαι τον όρο “Μακεδονία” στην ονομασία των Σκοπίων»). Πάντως, από την Πειραιώς καθίσταται σαφές ότι τα στελέχη πρέπει να γνωρίζουν τη γραμμή του κόμματος και να μην παρεκκλίνουν απ’ αυτήν.

Τοποθέτηση για το ζήτημα –με ανάρτησή του στο Facebook– έκανε και ο Aδωνις Γεωργιάδης. Ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. επαναλαμβάνει ότι την ευθύνη της διαπραγμάτευσης έχει η κυβέρνηση, σημειώνοντας ότι «δεν έχει καμία εμπιστοσύνη». Ως προς τα συλλαλητήρια, σημειώνει ότι «η απαξίωση του συλλαλητηρίου στη Θεσσαλονίκη από ορισμένους με ενοχλεί. Οι ίδιοι που απαξιώνουν αυτό φώναζαν και φωνάζουν για το δικαίωμα του λαού να διαδηλώνει». Προσθέτει ότι «όσοι θέλουν να πάνε σε αυτό το συλλαλητήριο έχουν κάθε δικαίωμα να το κάνουν», δηλώνει δε ότι ίδιος δεν θα μετάσχει «συνειδητά», αλλά ότι σέβεται «τις ανησυχίες των ανθρώπων που θέλουν να πάνε».

Δηλώσεις Ντάισελμπλουμ

Ασχολίαστες δεν άφησε ο πρόεδρος της Ν.Δ. ούτε τις δηλώσεις του Γερούν Ντάισελμπλουμ για την κυβέρνηση και τον Αλέξη Τσίπρα. «Ομολόγησε αυτό που όλοι ξέραμε: μετά την υπερήφανη διαπραγμάτευση του 2015, περάσαμε στο “ναι σε όλα”». Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχουν ευθύνη και οι δανειστές, τους οποίους ο κ. Μητσοτάκης έχει επανειλημμένως ψέξει και δημοσίως τόσο για το «λάθος» μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής που επέλεξε η κυβέρνηση και στο οποίο συναίνεσαν –και ειδικά στην υπερφορολόγηση – όσο και για το γεγονός ότι κάνουν «τα στραβά μάτια» στο «ξήλωμα» προηγούμενων μεταρρυθμίσεων, ιδιαίτερα στους ευαίσθητους τομείς της δημόσιας διοίκησης, της παιδείας και της Δικαιοσύνης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή