Ενίσχυση ισοτιμίας του ευρώ λόγω ΕΚΤ και Γερμανίας

Ενίσχυση ισοτιμίας του ευρώ λόγω ΕΚΤ και Γερμανίας

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα οικονομικά στοιχεία των χωρών στη Ζώνη του Ευρώ συνεχίζουν να αιφνιδιάζουν θετικά, ενισχύοντας τις ενδείξεις ότι η οικονομία της Ευρωζώνης εξακολουθεί να αναπτύσσεται με ισχυρούς ρυθμούς, παραμένοντας πάνω από τον δυνητικό ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης. Ενδεικτικά, ο δείκτης οικονομικού κλίματος για την Ευρωζώνη αυξήθηκε τον Δεκέμβριο περισσότερο από ό,τι αναμενόταν στις 116,0 μονάδες από 114,6 τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο αντίστοιχος δείκτης του επιχειρηματικού τομέα αναρριχήθηκε στις 1,66 μονάδες από 1,49, το υψηλότερο επίπεδο από το 1985. Αλλά και τα στοιχεία βιομηχανικής παραγωγής της Γερμανίας –της ατμομηχανής της Ευρωζώνης– ήταν θετικά σημειώνοντας μηναία αύξηση 3,4% τον Νοέμβριο μετά δύο μήνες πτωτικής πορείας. Σύμφωνα με την εκτίμηση της αγοράς, οι εξελίξεις αυτές ενισχύουν το ενδεχόμενο η ΕΚΤ να μην προχωρήσει σε νέα επέκταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης πέρα από το τρέχον έτος. Η άποψη αυτή βρήκε περαιτέρω στήριξη στα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της ΕΚΤ που πραγματοποιήθηκε στις 13-14 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τα οποία το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ θα μπορούσε να επανεξετάσει την επικοινωνιακή του πολιτική «στις αρχές του 2018» ώστε να αντικατοπτρίζει τις βελτιωμένες προοπτικές ανάπτυξης της Ευρωζώνης. Αν και στα πρακτικά φαίνεται πως παραμένει η δέσμευση για την έναρξη του κύκλου αύξησης των επιτοκίων από την ΕΚΤ εφόσον ολοκληρωθεί το πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων, εντούτοις τονίζεται πως θα πρέπει να ενισχυθεί η σύνδεση της μελλοντικής κατεύθυνσης της νομισματικής πολιτικής (forward guidance) με τα επιτόκια παρέμβασης. Επιπλέον, τα πρακτικά της συνεδρίασης του Δεκεμβρίου αφήνουν να εννοηθεί ότι μια πρώτη αλλαγή θα μπορούσε να είναι η αφαίρεση της αναφοράς στην επίσημη ανακοίνωση που συνοδεύει τη λήξη της εκάστοτε συνεδρίασης νομισματικής πολιτικής για δέσμευση της ΕΚΤ σχετικά με αγορές ομολόγων έως ότου ο πληθωρισμός εισέλθει σε σταθερή ανοδική πορεία.

Στον απόηχο της δημοσίευσης των πρακτικών της ΕΚΤ, σύμφωνα με τα οποία το διοικητικό συμβούλιο υιοθέτησε ένα πιο επιθετικό τόνο από ό,τι αναμενόταν – καθώς και δημοσιευμάτων που υποστήριξαν την επίτευξη συμφωνίας για την έναρξη επίσημων διαπραγματεύσεων μεταξύ των Χριστιανοδημοκρατών, Χριστιανοκοινωνιστών και Σοσιαλδημοκρατών (CDU/CSU, SPD) για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού, το ευρώ ενισχύθηκε την Παρασκευή σε υψηλά 3 ετών έναντι του δολαρίου κοντά στο 1,2135. Το δολάριο κατέγραψε απώλειες σε εβδομαδιαία βάση έναντι των περισσότερων άλλων νομισμάτων του G10, με τον δείκτη DXY να υποχωρεί την Παρασκευή στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο 2017. Τα στοιχεία Δεκεμβρίου για τον δείκτη παραγωγού των ΗΠΑ έδειξαν πτώση σε μηνιαία βάση για πρώτη φορά το τελευταίο 18μηνο, υποδηλώνοντας διατήρηση περιορισμένων πληθωριστικών πιέσεων, γεγονός που αν επιβεβαιωθεί τους επόμενους μήνες, θα αποτρέψει ενδεχομένως την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ από μια πιο επιθετική νομισματική πολιτική.

* Τομέας οικονομικής ανάλυσης & έρευνας διεθνών κεφαλαιαγορών της Εurobank

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή