Κυβέρνηση των χειρίστων και των βλακών

Κυβέρνηση των χειρίστων και των βλακών

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οπως και εκατομμύρια άνθρωποι ανά τον κόσμο, αισθάνθηκα ικανοποίηση μαθαίνοντας ότι ο Ντόναλντ Τραμπ είναι μια «πολύ σταθερή μεγαλοφυΐα». Βλέπετε αν, αντιθέτως, ήταν ένας αμετροεπής, εκδικητικός, μη πληροφορημένος, τεμπέλης, παρ’ ολίγον τύραννος, θα βρισκόμασταν σε βαθιά νερά.

Ας είμαστε ειλικρινείς. Αυτού του μεγάλου έθνους έχουν ηγηθεί πολλές μετριότητες, κάποιοι από τους οποίους είχαν δυσάρεστες προσωπικότητες. Αλλά γενικά δεν έχουν προκαλέσει πολλές ζημίες εξαιτίας δύο λόγων.

Πρώτον, πρόεδροι δεύτερης ποιότητας περιβάλλονταν από πρώτης τάξης δημοσίους λειτουργούς. Κοιτάξτε, για παράδειγμα, τη λίστα των υπουργών Οικονομικών από την ίδρυση του έθνους. Αν και όποιος κατείχε το αξίωμα δεν ήταν ένας νέος Αλεξάντερ Χάμιλτον, όλοι τους αποτελούσαν μια σπουδαία ομάδα ανθρώπων, και αυτό ήταν σημαντικό. Υπάρχει διαρκής αντιπαράθεση σχετικά με τον αν ο Ρόναλντ Ρέιγκαν, που διαγνώστηκε με Αλτσχάιμερ πέντε χρόνια αφού εγκατέλειψε την προεδρία, ήδη έδειχνε σημάδια διανοητικής έκπτωσης κατά τη δεύτερη θητεία του. Αλλά με τον Τζέιμς Μπέικερ να διοικεί το υπουργείο Οικονομικών και τον Τζορτζ Σουλτς το υπουργείο Εξωτερικών, ουδείς έπρεπε να ανησυχεί αν οι κατάλληλοι άνθρωποι λάμβαναν τις μεγάλες αποφάσεις.

Δεύτερον, το σύστημα ελέγχων περιόρισε τους προέδρους που, στην αντίθετη περίπτωση, μπορεί να ήταν πρόθυμοι να αδιαφορήσουν για το κράτος δικαίου ή να καταχραστούν την εξουσία τους. Αν και είχαμε ανώτατα στελέχη που ήθελαν να φυλακίσουν τους επικριτές τους και να πλουτίσουν ενόσω βρίσκονταν στην εξουσία, κανείς από αυτούς δεν τόλμησε να υλοποιήσει τις επιθυμίες του.

Αυτά, όμως, συνέβαιναν στο παρελθόν. Τώρα, υπό την πολύ σταθερή μεγαλοφυΐα, οι παλαιοί κανόνες δεν ισχύουν πλέον. Οταν η πολύ σταθερή μεγαλοφυΐα εγκαταστάθηκε στον Λευκό Οίκο έφερε μαζί του μια εξαιρετική ομάδα υφισταμένων, και το εννοώ αυτό κατά τον χειρότερο τρόπο. Κάποιοι από αυτούς έχουν ήδη φύγει, όπως ο Μάικλ Φλιν, που ο Τραμπ διόρισε σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας, παρά τις ερωτήσεις που υπήρχαν για τους διεθνείς δεσμούς του και ο οποίος, τον περασμένο μήνα, δήλωσε ένοχος ψευδορκίας στο FBI.

Κάποιοι άλλοι εξακολουθούν να υπάρχουν. Σίγουρα η σκέψη του Στιβ Μνούτσιν στο υπουργείο Οικονομικών θα κάνει τον Χάμιλτον να στριφογυρίζει στον τάφο του. Και πολλοί χείριστοι διορισμοί στα χαμηλότερα κλιμάκια έχουν περάσει κάτω από τα ραντάρ.

Και ενώ οι μη καταρτισμένοι άνθρωποι μπαίνουν στο παιχνίδι, οι καταρτισμένοι φεύγουν. Υπήρξε μια εξαιρετικά σημαντική έξοδος έμπειρου προσωπικού από το υπουργείο Εξωτερικών και ίσως πιο ανησυχητικό να είναι ότι υπήρξε ανάλογη έξοδος και από την Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας.

Με άλλα λόγια, μόνον ένας χρόνος Τραμπ και προχωρήσαμε πολύ προς τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης των χειρότερων και των περισσότερο βλακών. Είναι καλό που ο άνθρωπος στην κορυφή της πυραμίδας είναι έξυπνος.

Την ίδια στιγμή, τι μπορεί να πει κανείς για τους περιορισμούς στην κακή συμπεριφορά του προέδρου; Απλώς οι έλεγχοι ανήκουν στη δεκαετία του 1970. Οι Ρεπουμπλικανοί μπορεί να ενδιαφέρονταν για τις παράνομες πράξεις του προέδρου κατά το σκάνδαλο Γουότεργκεϊτ, αλλά αυτές τις ημέρες βλέπουν καθαρά ότι η δουλειά τους είναι να προστατεύσουν τα προνόμια της τόσο σταθερής μεγαλοφυΐας και να την αφήνουν να κάνει οτιδήποτε θελήσει.

Ο πρόεδρος που δαπανά τις ημέρες του βλέποντας τηλεόραση και στέλνοντας οργίλα σχόλια στο Twitter προκάλεσε χάος με την ικανότητα της κυβέρνησης, και το κόμμα του δεν θέλει να γνωρίζει αν πρόκειται για ξένο πράκτορα. Περάσαμε περισσότερους από δύο αιώνες οικοδομώντας ένα μεγάλο έθνος και ακόμα και μία πολύ σταθερή μεγαλοφυΐα θα χρειαστεί περισσότερα από δύο χρόνια για να ολοκληρώσει την καταστροφή του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή