Γερμανία: Ανακούφιση για τη συμφωνία, αλλά…

Γερμανία: Ανακούφιση για τη συμφωνία, αλλά…

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Mπορεί η συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU), οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) και οι Χριστιανοκοινωνιστές (CSU) στη Γερμανία για την έναρξη επίσημων διαπραγματεύσεων με τελικό στόχο τη συγκρότηση μεγάλου συνασπισμού να συνοδεύτηκε από ανακούφιση στο Βερολίνο και σε ολόκληρη την Ευρώπη, τα εμπόδια όμως πριν από την τελική ευθεία είναι πολλά. Από αύριο ο ηγέτης του SPD, Μάρτιν Σουλτς, ξεκινά περιοδεία σε ολόκληρη τη χώρα προκειμένου να πείσει την εκλογική βάση να δώσει σε μία εβδομάδα στη Βόννη, στο πλαίσιο έκτακτου συνεδρίου, το πράσινο φως για το 28σέλιδο κείμενο. Αναλυτές θεωρούν ότι οι Σοσιαλδημοκράτες κέρδισαν παραχωρήσεις στους τομείς της Ευρώπης και της παιδείας, αλλά δεν κατάφεραν κάτι ιδιαίτερο στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής. Ακόμη και η διασφάλιση του ποσοστού αναπλήρωσης των συντάξεων στο 48% έως το 2025 θεωρείται δώρο άδωρο, αφού σύμφωνα με τις αναλογιστικές μελέτες στη συνέχεια θα αρχίσει να καταρρέει, όταν αποσυρθούν από την αγορά εργασίας οι… μπέιμπι μπούμερ.

Ηδη, στελέχη της Νεολαίας κατήγγειλαν ότι καταστρατηγήθηκαν κάποια κριτήρια που είχαν τεθεί στη διάρκεια παρόμοιου συνεδρίου τον Δεκέμβριο, ενώ «ντροπιαστικό» χαρακτήρισε το επίμαχο πρόγραμμα ο βουλευτής Μάρκο Μπίλοου. Σε περίπτωση που δεν καταφέρει να εξασφαλίσει την πλειοψηφία των συνέδρων αυτήν την Κυριακή ο Σουλτς, είναι βέβαιο ότι θα πρέπει να υποβάλει την παραίτησή του. Δεν αποκλείεται τότε να συμπαρασύρει και τους επίδοξους εταίρους του, την καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ και τον Βαυαρό Χριστιανοκοινωνιστή ηγέτη Χορστ Ζεεχόφερ, οι οποίοι επίσης έχουν επενδύσει το πολιτικό τους μέλλον στη δημιουργία μεγάλου συνασπισμού.

Παρόλο που τίποτα δεν έχει κριθεί ακόμη, η συμφωνία της Παρασκευής, μετά 24 ώρες διαβουλεύσεων, έγινε δεκτή με ικανοποίηση από την Ε.Ε. και ιδίως τη Γαλλία. Οχι μόνον επειδή το τέλος της πολιτικής αβεβαιότητας βρίσκεται λίγο εγγύτερα, αλλά επειδή στο κείμενο δίνεται μεγάλη έμφαση στο μέλλον της Ευρωζώνης και της Ε.Ε. και υπογραμμίζεται η ανάγκη να πάρει θέση το Βερολίνο στις προτάσεις του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν για μεταρρυθμίσεις. Το ζήτημα της Ευρώπης εμφανίζεται ήδη στην τρίτη σελίδα, πριν από το μεταναστευτικό και το φορολογικό, ενώ υπάρχει ρητή δέσμευση για μεγαλύτερη οικονομική συνδρομή της Γερμανίας στην Ε.Ε. Η αναφορά αυτή θεωρείται νίκη των Σοσιαλδημοκρατών, οι οποίοι ωστόσο συμβιβάστηκαν στο θέμα της αύξησης του φορολογικού συντελεστή στα υψηλά εισοδήματα. Οι ακραίες πτέρυγες και στα τρία κόμματα υποδέχθηκαν το κείμενο με γκρίνια και καχυποψία, οι ρεαλιστές όμως που θεωρούν ότι ο μεγάλος συνασπισμός είναι μονόδρομος, εμφανίζονταν ικανοποιημένοι. Αντιθέτως, ενθαρρυντικό μήνυμα για την Ευρώπη χαρακτήρισε την πρόοδο στις διαβουλεύσεις ο ίδιος ο Μακρόν, ενώ ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ έκανε λόγο για μια «σημαντική, θετική, εποικοδομητική συνδρομή στην ευρωπαϊκή πολιτική με το βλέμμα στο μέλλον».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή