Ο ΔΗΚΤΗΣ (13/01/18)

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αλλο Ελλάδα, άλλο Κύπρος στη διαχείριση κρίσεων

Περιγράφοντας την κυπριακή περιπέτεια, ο υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης συνόψισε τα αίτια της κρίσης στη φράση «ζούσαμε πέραν των δυνατοτήτων μας». Κλειδί για την επιτυχή αντιμετώπιση της κρίσης ήταν η γρήγορη ανάκτηση της εμπιστοσύνης. Ενώ υπήρχε η δυνατότητα τριετούς σταδιακής προσαρμογής για τη μείωση του ελλείμματος, αποφασίστηκε το έλλειμμα (6%) να μηδενιστεί σε έναν χρόνο.

Με τον μηδενισμό του ελλείμματος, η κυπριακή κυβέρνηση προχώρησε στην κατάρτιση φορολογικών κινήτρων, τα οποία έδωσαν ώθηση ώστε η οικονομία να ανακτήσει τον βηματισμό της και να επανέλθει σε ανοδική πορεία. Ολο το βάρος δόθηκε στη μείωση των κρατικών δαπανών. Ακριβώς τα αντίθετα από αυτά που έκανε η Ελλάδα, δηλαδή. Ούτε τα αίτια της κρίσης διέγνωσε με γενναιότητα ούτε, πολύ περισσότερο, εφάρμοσε αποτελεσματικό μείγμα δημοσιονομικών μέτρων.

Ετερόκλητες διατάξεις με διαφορετικές στοχεύσεις

Το πολυνομοσχέδιο που ψηφίζεται τη Δευτέρα περιλαμβάνει, σύμφωνα με τη ΓΣΕΒΕΕ, πολλές ετερόκλητες διατάξεις με διαφορετικές στοχεύσεις. Ασφαλώς περιέχει θετικές ρυθμίσεις για την οικονομία και τη δημόσια διοίκηση, επισημαίνει η Συνομοσπονδία, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι ο κεντρικός τους πυρήνας αφορά τη στροφή σε μια περισσότερο αγοραία διαχείριση του νομοθετικού περιβάλλοντος, των θεσμικών λειτουργιών, των κανόνων, των πολιτικών κοινωνικής προστασίας και της δημόσιας σφαίρας εν γένει. Κάποιες από αυτές, στο όνομα της αγοράς, καταλήγουν να οδηγούν σε μεγαλύτερη συγκέντρωση πλούτου και μεριδίων αγοράς…

Πρεμιέρα για διαγραφές στο Χ.Α. το 2018

H τεχνική εταιρεία «Αθηνά» αναμένεται να είναι η πρώτη μετοχή τη φετινή χρονιά που θα ανοίξει τον κύκλο διαγραφών για τις εισηγμένες εταιρείες. Ηδη, η μητρική εισηγμένη J&P-Αβαξ γνωστοποίησε στο Χρηματιστήριο τα αποτελέσματα της προαιρετικής δημόσιας πρότασης που έληξε την περασμένη Τετάρτη 10 Ιανουαρίου 2018, σύμφωνα με την οποία κατέχει 112.570.551 μετοχές, οι οποίες αντιστοιχούν σε ποσοστό 99,211% του μετοχικού κεφαλαίου της «Αθηνά». Να υπενθυμίσουμε ότι το 2017 διεγράφησαν 19 εταιρείες από το Χρηματιστήριο.

Κάποιοι εκτέθηκαν από την αύξηση της δόσης

Την Πέμπτη, με αφορμή δημοσιεύματα (και της «Κ») ότι η δόση θα είναι στα 7,5 δισ. ευρώ περίπου, το υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε ανακοίνωση, διαψεύδοντάς τα κατηγορηματικά ως αβάσιμα. Ανέφερε δε ότι η δόση θα είναι της τάξης των 4,5 δισ. ευρώ. Πριν αλέκτορα φωνήσαι, με νέα ανακοίνωσή του ανέφερε ότι η δόση θα είναι 6,7 δισ. ευρώ. Το τι συνέβη στο διάστημα μεταξύ της δημοσίευσης των ρεπορτάζ και της δεύτερης ανακοίνωσης του υπουργείου είναι άγνωστο. Αυτό που μένει είναι ότι αβάσιμη αποδείχθηκε η διάψευσή του, γεγονός που υπονομεύει την αξιοπιστία όσων θα κάνει στο μέλλον.

Και με φυσικό αέριο και με ντίζελ δύο μονάδες της ΔΕΗ

Την υποχρεωτική λειτουργία των μονάδων φυσικού αερίου της ΔΕΗ (Λαύριο ΙV και Κομοτηνή) με ντίζελ για τουλάχιστον πέντε ημέρες σε περίπτωση μη προγραμματισμένης διακοπής και κυρίως σε περιπτώσεις εκτάκτων αναγκών καλείται να διασφαλίσει η ΔΕΗ. Αυτό προβλέπει η απόφαση της ΡΑΕ, που τροποποιεί την ενιαία άδεια παραγωγής της ΔΕΗ, για να διασφαλίσει την επάρκεια της αγοράς ηλεκτρισμού σε περιπτώσεις κρίσης εφοδιασμού με φυσικό αέριο. Σύμφωνα με την απόφαση της ΡΑΕ, κάθε μονάδα θα πρέπει να είναι διαθέσιμη να λειτουργήσει απρόσκοπτα με πετρέλαιο ντίζελ εντός ολίγων ωρών από τη λήψη σχετικής ειδοποίησης διακοπής της παροχής καυσίμου από τον ΔΕΣΦΑ. Εφόσον στις δεξαμενές τροφοδοσίας κάθε σταθμού διατηρείται απόθεμα ικανό για τη λειτουργία του σταθμού για χρονικό διάστημα μικρότερο των πέντε ημερών, η εταιρεία υποχρεούται να υποβάλει αντίγραφο της σύμβασής της με την εταιρεία προμήθειας υγρών καυσίμων που αναλαμβάνει την αναπλήρωση των αποθεμάτων ντίζελ του σταθμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή