Γ. Ντάισελμπλουμ: Χώρες της ΝΑ Ευρώπης ήθελαν να βγει η Ελλάδα από το ευρώ

Γ. Ντάισελμπλουμ: Χώρες της ΝΑ Ευρώπης ήθελαν να βγει η Ελλάδα από το ευρώ

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εχοντας παραδώσει και επισήμως τη σκυτάλη της προεδρίας του Eurogroup στον διάδοχο του Μάριο Σεντένο, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ πλέον νιώθει απελευθερωμένος να μιλήσει ανοικτά για τα πέντε χρόνια στο τιμόνι του Eurogroup και να καταθέσει τη δική του αλήθεια για τα γεγονότα.

Σε χθεσινή του συνέντευξη στους Financial Times, o Ολλανδός πολιτικός ξεκαθαρίζει ότι δεν ήταν η Γερμανία η χώρα που ήθελε να δει πιο πολύ την Ελλάδα να βγαίνει από το ευρώ τους κρίσιμους μήνες του 2015. «Στην πραγματικότητα, ήταν χώρες της Κεντρικής και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, πολλές εκ των οποίων είχαν μικρότερο πλούτο ανά κεφαλή από την Ελλάδα και είχαν χάσει την υπομονή τους με την Αθήνα». Μπορεί να κρύβονταν πίσω από τη Γερμανία, αλλά και τότε έλεγαν «δεν θέλουμε να μιλήσουμε άλλο με την ελληνική κυβέρνηση, θέλουμε να μιλήσουμε για το Σχέδιο Β», αυτό της εξόδου από το ευρώ. Αυτό το τόσο αρνητικό κλίμα το άλλαξαν ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας και ο Ευκλ. Τσακαλώτος. «Από τότε σχεδόν όλα έχουν γίνει ευκολότερα…», είπε χαρακτηριστικά.

Ως λάθος του όσον αφορά την Ελλάδα ήταν ότι επέτρεψε τα δύσκολα μέτρα να μη ληφθούν στην αρχή του μνημονίου. Για τη σχέση του με τον Γ. Βαρουφάκη, διευκρίνισε ότι ο τελευταίος δεν είχε σεβασμό για κανέναν εντός του Eurogroup εκτός από τον κ. Σόιμπλε. Οπως μάλιστα χαρακτηριστικά τόνισε μετά το Eurogroup της Ρίγας, «οι συνάδελφοι άρχισαν να μιλούν για ένα Plan Β, δηλαδή για Grexit», και έτσι ύστερα από αυτό ο ίδιος τηλεφώνησε στον Αλέξη Τσίπρα και του εξήγησε την κατάσταση. «Του είπα ότι, όπως έχουν τα πράγματα, δεν θα μπορούσα να περάσω μια συμφωνία και του ζήτησα αν μπορούσε να κοιτάξει αυτό το θέμα. Και αυτός το κοίταξε».

Οσον αφορά το μυστήριο για το τι είπε ο κ. Ντάισελμπλουμ στο αυτί του τέως Ελληνα υπουργού Οικονομικών στην κοινή συνέντευξη Τύπου τον Ιανουάριο του 2015 στην Αθήνα, αποκάλυψε ότι δεν ήταν άλλο από το «Σκότωσες την τρόικα και, αν θέλεις να συνεχίσεις να δουλεύεις με τους Ευρωπαίους εταίρους, πρέπει να δουλέψεις και με την τρόικα, οπότε αποχαιρετώντας την τρόικα είναι σαν να αποχαιρετάς το ευρώ».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή