Κρίνεται σήμερα η νομιμότητα της κράτησης του Τούρκου αξιωματικού

Κρίνεται σήμερα η νομιμότητα της κράτησης του Τούρκου αξιωματικού

1' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H νομιμότητα η μη της κράτησης του ενός από τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς για τον οποίο η Δευτεροβάθμια Επιτροπή χορήγησε άσυλο, απόφαση για την οποία προσέφυγε στη διοικητική δικαιοσύνη η κυβέρνηση, αναμένεται να κριθεί σήμερα Δευτέρα από τον προϊστάμενο της υπηρεσίας του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών.

Η κράτηση του εν λόγω Τούρκου στρατιωτικού έγινε με απόφαση του Αστυνομικού Διευθυντή Αλλοδαπών, ενώ εκκρεμεί και αναμένεται να κριθεί στις 15 Φεβρουαρίου το ουσιαστικό θέμα αν θα του δοθεί τελικά άσυλο η όχι.

Πάντως για τη νομιμότητα η μη της κράτησης του πέραν της αυτεπάγγελτης εξέτασης που θα γίνει αύριο από το δικαστήριο, μπορούν και οι συνήγοροί του να προβάλλουν αντιρρήσεις, ενώ συνεχίζεται η διαδικασία εξέτασης των αιτημάτων παροχής ασύλου και για τους άλλους επτά Τούρκους αξιωματικούς, οι οποίοι επίσης κρατούνται στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας.

Και για τους οκτώ το ενδιαφέρον της Αγκυρας που ζητά επιμόνως την έκδοση τους στην Τουρκία παραμένει μεγάλο και μετά την αμετάκλητη απόφαση του Αρείου Πάγου που είπε «όχι» στο αίτημα των τουρκικών αρχών.

Σε κάθε περίπτωση η διαδικασία του ασύλου, όπως τονίζουν δικαστικές πηγές με γνώση του προσφυγικού δικαίου, δεν έχει καμία σχέση με την έκδοση των οκτώ, η οποία έχει αμετάκλητα κλείσει με την απόφαση του Αρείου Πάγου.

Ακόμα, κι αν δεν τους δοθεί άσυλο, τονίζουν οι ίδιες πηγές, οι οκτώ που έφθασαν στη χώρα μας μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στη γείτονα το 2016 δεν μπορούν να εκδοθούν στην Τουρκία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή