Ερντογάν: Η Τουρκία θα συντρίψει τον «τρομοκρατικό στρατό» που συγκροτούν οι ΗΠΑ στη Συρία

Ερντογάν: Η Τουρκία θα συντρίψει τον «τρομοκρατικό στρατό» που συγκροτούν οι ΗΠΑ στη Συρία

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα σφοδρά πυρά εξαπέλυσε κατά των Ηνωμένων Πολιτειών ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με αφορμή την πρόθεση δημιουργίας μιας μεθοριακής δύναμης ασφαλείας στα τουρκοσυριακά σύνορα, στην οποία θα συμμετέχουν μαχητές των κουρδικών YPG και άνδρες των Δημοκρατικών Δυνάμεων της Συρίας (SDF)

Μετά τις επίσης σκληρές χθεσινές δηλώσεις του, ο Τουρκος πρόεδρος δήλωσε πως οι Ηνωμένες Πολιτειές προσπαθούν να δημιουργήσουν έναν «τρομοκρατικό στρατό» στα νότια σύνορα της Τουρκίας, εκπαιδεύοντας μία συριακή μεθοριακή δύναμη, και υποσχέθηκε να τη «συντρίψει», προτού δημιουργηθεί. Λίγο νωρίτερα, είχε κάνει λόγο για «πνίξιμο» των προσπαθειών δημιουργίας της συγκεκριμένης μεθοριακής ομάδας. 

Επιπλέον, ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε ότι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις έχουν ολοκληρώσει τις προετοιμασίες τους για μία νέα επέμβαση στη Συρία και συγκεκριμένα στην περιοχή της Αφρίν στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας, η οποία ελέγχεται από τους Κούρδους.

Νωρίτερα, αναφερόμενος στην ίδρυση της συριακής μεθοριακής δύναμης ασφαλείας, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Μπεκίρ Μποζντάγ, δήλωσε σήμερα ότι οι ΗΠΑ «παίζουν με τη φωτιά», τονίζοντας ότι «χρησιμοποιώντας ως δικαιολογία τον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ), δημιουργούν έναν στρατό τρομοκρατών, τον οποίο ονομάζουν ''δυνάμεις ασφαλείας''».

Οι αντιπολιτευόμενες Δημοκρατικές Δυνάμεις της Συρίας (SDF), στις οποίες το κουρδικό στοιχείο είναι κυρίαρχο, με τη βοήθεια του υπό τις ΗΠΑ συνασπισμού, έχουν καταλάβει μεγάλες εκτάσεις στη Συρία, ανακαταλαμβάνοντας τες από τους εξτρεμιστές του Ισλαμικού Κράτους. Στις εκτάσεις αυτές περιλαμβάνεται και η πόλη της Ράκκα, η επί τρία και πλέον χρόνια πρωτεύουσα της τζιχαντιστικής οργάνωσης.

Η νέα συνοριακή δύναμη ασφαλείας (BSF) θα τοποθετηθούν στα βόρεια σύνορα της Συρίας με την Τουρκία, τα οποία βρίσκονται υπό τον έλεγχο των SDF, καθώς και στην ανατολική όχθη του Ευφράτη, η οποία λειτουργεί ως η διαχωριστική γραμμή μεταξύ των Δημοκρατικών Δυνάμεων και της συριακής κυβέρνησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή