Best of 2017

16' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

TRAP ΜΕΖΕΝ

Ήταν αναμφισβήτητα το νέο της χρονιάς αυτή η συνεργασία. Το βολιώτικο ΜεΖεν κατέβηκε στην κουζίνα του Trap. Όπερ σημαίνει πως εδώ και λίγους μήνες στο κρυμμένο μπαρ του Συντάγματος παρελαύνουν μεζέδες με ουσία και γευστικό στίγμα, δίπλα σε ελληνικά αποστάγματα εξαιρετικής ποιότητας και κοκτέιλ με κοντιμέντα εγχώριας παραγωγής, εμπνευσμένα από κλασικές συνταγές. Το concept του είναι μοναδικό. Πού αλλού σερβίρεται γύρος από τόνο σε πίτα σουβλακιού με πάπρικα και δίπλα ένα κλασικό κοκτέιλ με τσίπουρο; Η ουσία βέβαια δεν βρίσκεται στους αναπάντεχους συνδυασμούς, δεν πρόκειται για υπερφίαλες εμπνεύσεις. Έχει φιλοσοφία και κουλτούρα το πράγμα.

Το πρωί, ως περαστικός μπορείτε να πάτε για πρωινό και καφέ, ένα μπολ γιαουρτιού με δημητριακά και μύρτιλα ή κάποιο σάντουιτς. Από 13.00 έως 19.00 καθιερώνουν το απεριτίβο, όπου κυριαρχεί το ελληνικό τσίπουρο και κάποια ανάλαφρα κοκτέιλ της ομάδας του Trap, ενώ δίπλα από αυτά διατίθεται ανάλογο τσιμπολόγημα που περιλαμβάνει τη διάσημη πλέον κοπανιστή του ΜεΖεν, γαλέο σε σεβίτσε, πολίτικο τσίρο και ωμά ψάρια και όστρακα – τα τελευταία ανάλογα με τη διαθεσιμότητα. Μετά τις 19.00 έως και τη 01.00 μπορεί κανείς να γευματίσει με πιάτα όπως τα «λαδερά» edamame με ντομάτα και φέτα, ψωμάκια ατμού bao με κοτόπουλο σε παλαιωμένο τσίπουρο και μουστάρδα μπανάνα, ή κατσικίσιο καβουρμά σε σιρόπι espresso. Τις Κυριακές υπάρχει ξεχωριστό μενού για brunch, με πρώτες ύλες από όλη την Ελλάδα, με τραχανά αλλά και συνταγές με σπετζοφάι ή κοκκινιστό και άλλες της αγροτικής κουζίνας που έξυπνα έβαλαν μέσα σε σάντουιτς, καθώς και vegan εκδοχή με γύρο μανιταριών, φάβα και ντομάτα, και γλυκές τηγανίτες.

Best of 2017-1

Σε αυτή την κουζίνα οι μπαρτέντερ «μαγειρεύουν», αντικαθιστούν τα κλασικά αποστάγματα, μεταγγίζουν, εκχυλίζουν, αρωματίζουν και οι Μεζεν παστώνουν, καπνίζουν, συντηρούν με παραδοσιακές τεχνικές. Η έννοια του χειροποίητου ξαναβρίσκει το νόημά της στο παστράμι τους, με καλό μοσχάρι, πιπέρια και κόλιανδρο, στον καβουρμά με το αργό καβούρδισμα, στον καπνιστό τόνο, αλλά και στη δική τους κέτσαπ από ντοματίνια Σαντορίνης. Ό,τι έχουμε δοκιμάσει είναι αντισυμβατικό και βαθιά νόστιμο. Έχουν μια φρέσκια μεσογειακή προσέγγιση της cucina povera που μας ξαναγυρίζει στην αρχή, στα βασικά και στα απλούστερα. Σε αυτό το μπαρ, όπου τα ελληνικά προϊόντα αναζητούνται και μεταποιούνται ανάλογα, τα ελληνικά αποστάγματα – και συγκεκριμένα το τσίπουρο– βρίσκονται σε περίοπτη θέση. Σε συνεργασία με τον καλό αποσταγματοποιό Καρδάση, έφτιαξαν τη δική τους συνταγή για τσίπουρο με και χωρίς γλυκάνισο, αρωματισμένο στην απόσταξη με αιθέρια έλαια, όπως πορτοκάλι και κάρδαμο. Αυτό που έχουν καταφέρει στους λίγους μήνες της συνεργασίας είναι να τοποθετηθούν στο κενό που υπήρχε γύρω από την τσιπουροποσία στην Αθήνα, να το εμπλουτίσουν με το δικό τους στίγμα, και αυτό είναι μια καλή συνταγή για το πώς ένα μπαρ μπορεί να γίνει πολυμορφικό, με ετερόκλητο κοινό, χωρίς ταμπέλες. Ν. Δ.

Trap, Όθωνος 10, Σύνταγμα, Τ/210-32.15.561. 


Best of 2017-2

Food Mafia

Στη Νέα Ερυθραία μετέφεραν ο σεφ Ηλίας Σκουλάς και η Εργίνα Βεντούρη το Food Mafia, που έχει κάνει περάσματα από τη Γλυφάδα και το κέντρο. Εδώ, ο τολμηρός μάγειρας αφήνεται να παρασυρθεί από τη φιλοσοφία του street food, δοκιμάζει μαγειρικές θαρραλέες και συχνά υπερβολικές, με αμερικανική, ασιατική και ελληνική έμπνευση, και ροπή προς τη κρεατοφαγία. Θα επιστρέψουμε ευχαρίστως για τις signature τριπλοτηγανισμένες πατάτες του με άρωμα λευκής τρούφας, πεκορίνο νέρο και πιπέρι Μαδαγασκάρης και για την σαλάτα Ceasar’s με παλαιωμένες αντζούγιες. Αλλά και για το ινσταγκραμικό χιτ The Burger 2017, την πολύ ενδιαφέρουσα επαναφορά του πάλαι ποτέ Mushroom melt των Wendy’s σε εστιατορική εκδοχή. Σίγουρα θα ξανάρθουμε και για τα κρεατικά που ψήνει στον ξυλόφουρνο, όπως εκείνο το μελωμένο γιουβέτσι με ξεψαχνισμένο μοσχάρι, χειροποίητο κριθαράκι και μεδούλι, αλλά και γιατί οι ασταμάτητοι πειραματισμοί μάς κεντρίζουν πάντα το ενδιαφέρον. Ν. Μ.

Food Mafia, Ελ. Βενιζέλου 59, Ν. Ερυθραία, Τ/210-62.33.600. 


Best of 2017-3

Mr Pug’s Canteen

Με τα bao διά χειρός των σεφ Γιώργου Βενιέρη και Σήφη Μανουσέλη να βασιλεύουν στην ανοιχτή-στυλ καντίνας κουζίνα του μικρού αδερφού του μυκονιάτικου Mr Pug, το φαγητό του δρόμου αποκτά κύρος και ακαταμάχητη νοστιμιά. Με ρίζες από την Ταϊβάν και την Κίνα, αυτά τα λαχταριστά ασιατικά σάντουιτς με αφράτο ψωμάκι ατμού που φτιάχνουν εδώ είναι ό,τι πρέπει για να ευχαριστηθεί κανείς γρήγορο, ποιοτικό και ιδιαίτερο φαγητό. Αγαπημένο μου το bao με τραγανό κοτόπουλο, αγγούρι και φιστικοβούτυρο, σπέσιαλ το γλυκοπικάντικο χοιρινό με λαχανικά και τοπ αυτό με ασιατική ψητή πάπια, φύτρες σόγιας και γλυκιά σάλτσα. Στις υπογλυκαιμίες μου αναπολώ τα τσούρος και ειδικά εκείνα που σερβίρουν με αλμυρή καραμέλα βουτύρου! Ν. Μ.

Mr Pug’s Canteen, Κατσουλιέρη 6, Χαλάνδρι, Τ/210-68.24.001. 


Best of 2017-4

Pink Flamingο

Στο κέντρο το νέο μαγαζί του σεφ Βασίλη Καλλίδη. Έθνικ, της street food σχολής κι αυτό, και με σήμα το ροζ φλαμίνγκο, σερβίρει dim sum, bao και vegan πιάτα, είτε στο χέρι είτε στα λιγοστά τραπεζάκια του επάνω ορόφου και του πεζοδρομίου. Το χάρτινο μενού που συμπληρώνουμε για την παραγγελία μας, περιλαμβάνει πετυχημένα dim sum – και σε vegan εκδοχή, βλ. γλυκοπατάτα, φακές, αρακά και sweet chilli με φιστικοβούτυρο– και πολύ καλά bao bun ημέρας, βλ. τρυφερό κοτόπουλο Πεκίνου, τραγανά κρεμμύδια και σος hoisin. Όλα φτιαγμένα χειροποίητα στο εργαστήρι τους. Ιδανικό αν θελήσετε να τσιμπήσετε κάτι στα γρήγορα. Ν.Μ.

Pink Flamingο, Σκούφου 2-4, Τ/210-33.16.177.


Kenshο Restaurant Μύκονος

Η συνεργασία του σεφ Γιώργου Στυλιανουδάκη και του pastry chef Δημήτρη Χρονόπουλου με το ολοκαίνουργιο μπουτίκ ξενοδοχείο της Μυκόνου συνεπάγεται ένα εστιατόριο υψηλής γαστρονομίας. Οι δύο Έλληνες σεφ έδωσαν ρέστα φέτος με πιάτα όπως το αυγό ποσέ με κρέμα στάκας, το τρυφερό αρνάκι γάλακτος αργοψημένο σε ελαιόλαδο, με σέσκουλα, τυρί κρέμα γαλένι και μπουγιόν αρνιού, και αντίστοιχα στα επιδόρπια το φοβερό και τρομερό «γαστρίν», που είναι ο μινωικός μπακλαβάς διά χειρός Χρονόπουλου και η «μαστίχα» με παγωτό lemongrass. Το εστιατόριο λειτουργεί μόνο την καλοκαιρινή σεζόν. Ν. Μ.

Kenshο Restaurant Μύκονος, Ορνός, Μύκονος, Τ/22890-29.001.


Wolves of Kitchen στη Μύκονο

Η νέα κι ενδιαφέρουσα άφιξη του φετινού καλοκαιριού στη Μύκονο είναι ένα εστιατόριο προσανατολισμένο στο κρέας, με ιδιοκτήτη τον σεφ Alsi Sin – γνωστό από τα Cinco, Oozora, Mr Pug, κ.λπ. Με πρώτη ύλη premium black angus βοδινά κρέατα από την αμερικανική Creekstone Farm και ευρωπαϊκά μοσχάρια από τη φάρμα Simental – τα οποία σιτεύονται στο εστιατόριο σε ειδικό ψυγείο ξηρής ωρίμασης– και σε στενή συνεργασία με το μυκονιάτικο παράρτημα του κρεοπωλείου Drakoulis M-Eat, δίνουν έμφαση στις κοπές – από flank steak και tri tip μέχρι tomahawk και porterhouse– και φυσικά στο σωστό ψήσιμο των κρεατικών. Ορεκτικά και σαλάτες δουλεύονται με λαχανικά και προϊόντα ντόπια, το κατά δύναμιν. Tο μαγαζί θα λειτουργεί όλο τον χρόνο. Ν. Μ.

Wolves of Kitchen στη Μύκονο, Ορνός, Μύκονος, Τ/22890 25.660/23.529.


Best of 2017-5

Barozzi Νάξος

Μίνιμαλ και μοντέρνος ατμοσφαιρικός χώρος στην πιο ενδιαφέρουσα εστιατορική άφιξη της Νάξου. Το ελληνικό δημιουργικό μενού έχει την υπογραφή του σεφ Μιχάλη Μερζένη, ενώ τη λίστα με τα εξαιρετικά κοκτέιλ έχει επιμεληθεί ο ταλαντούχος mixologist Χρήστος Χουσέας. Από τη σφιχτή κάρτα δοκιμάζουμε ρολάκια γεμισμένα με κρέμα τυριού από αρσενικό Νάξου και μαρμελάδα μοχίτο από κίτρο Νάξου, μουσακά με κιμά από ντόπιο κατσικάκι και μπεσαμέλ από καπνιστή μελιτζάνα, γύρο κουνελιού με τζατζίκι ραπανιού και πίκλες κρεμμυδιού, και άλλα μοντέρνα κι ενδιαφέροντα. Ανοιχτά τη θερινή σεζόν. Ν. Μ.

Barozzi Νάξος, Χώρα Νάξου, Τ/22850-27.672. 


Best of 2017-6

Avant Garden Σύρος

Η πιο καυτή φετινή άφιξη στην αρχοντική Ερμούπολη είναι το Avant Garden με τον πανέμορφο κρυφό του κήπο και τον σικάτο εσωτερικό χώρο, ακριβώς απέναντι από το Θέατρο Απόλλων στην Ερμούπολη. Φιλοδοξία του νεαρού σεφ Κωνσταντίνου Μπουραντά να παρουσιάσει μια βατή κουζίνα με λεπτότητα και φινέτσα, βασισμένη στη νησιώτικη αυτάρκεια προϊόντων, δίχως σύνθετες τεχνικές και περίπλοκες επεξεργασίες. Ωραία χειμωνιάτικη γεύση έχουν τα παντζάρια με βολάκι, ξινόγαλα, μήλο και καπνιστά καρύδια, πολύ καλό το κουνέλι με αγκινάρες και νιόκι πατάτας και αγαπημένα πιάτα το μυλοκόπι σπανακοριζότο και τα φετουτσίνι με φρούτα της θάλασσας, ζαφορά και εστραγκόν. Ανοιχτά όλο τον χρόνο. Ν. Μ.

Avant Garden Σύρος, Απέναντι από το Θέατρο Απόλλων, Ερμούπολη, Σύρος, Τ/22810-79.416. 


Best of 2017-7

Φάρμα Μύκονος

Μπροστά στη θάλασσα, στη Φτελιά, εκτυλίσσεται ένα νέο κόνσεπτ… α λα παλαιά. Μπορεί το όνομα του Γιώργου Βενιέρη να είναι συνδεδεμένο με κουζίνες πιο εξωτικές και με περίπλοκες τεχνικές, όμως εδώ ο σεφ υπογράφει ένα αναπάντεχο μενού που παραπέμπει στις παλιές καλές ταβέρνες. Για αρχή, η πρώτη ύλη προέρχεται από περιοχές σε εμβέλεια 77 μιλίων από τη Μύκονο, αγκαλιάζοντας έτσι όλο το Αιγαίο. Το 60% των λαχανικών που χρησιμοποιούνται στην κουζίνα τους είναι δικής τους παραγωγής, ενώ η εποχικότητα των υλικών τηρείται αυστηρά. Στις μαγειρικές δεν χρησιμοποιείται ζάχαρη και οι τεχνικές είναι απλές, κλασικές. Μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα του μενού είναι η σκορδαλιά με φρέσκα βότανα, η μακαρονάδα με κιμά προβατίνας και ξινότυρο, η μυκονιάτικη κρεμμυδόπιτα και η μελόπιτα. Τηρουμένων των αναλογιών, και οι τιμές είναι αρκετά προσιτές για τα δεδομένα της Μυκόνου (35-40 €/άτομο). Το εστιατόριο λειτουργεί μόνο την καλοκαιρινή σεζόν. Ν. Μ.

Φάρμα Μύκονος, Φτελιά, Μύκονος, Τ/22890-72.361. 


Crust 

Φτιάχνουν κάθε μέρα τα ζυμάρια στο χέρι, δεν βγάζουν πολλές πίτσες μαζί για να μην πανιάζουν και τις ψήνουν σε φούρνο με ξύλα. Πώς να μην είναι ωραία η πίτσα; Αγαπημένη μας η λευκή Snow White με κρέμα παρμεζάνας, φρέσκια μοτσαρέλα, άγρια μανιτάρια, ιταλική καπνιστή πανσέτα, προσούτο cotto και φλούδες παρμεζάνας. Πολύ ωραία γεύση έχει και η Lemmy, με πικάντικο χωριάτικο λουκάνικο, κατσικίσιο τυρί και καραμελωμένα κρεμμύδια. Όποια πίτσα και να δοκιμάσαμε, μας άρεσε. Η ζύμη λεπτή και τραγανή και τα υλικά όσα πρέπει – ούτε λίγα ούτε πολλά, να παραφορτώνεται η πίτσα – πράγμα που σημαίνει ότι τα μεγάλα κομμάτια τρώγονται καλύτερα και διπλωμένα. Μπορείτε να καθίσετε σε ένα από τα σκαμπό ή να πάρετε κομμάτι στο χέρι ή ολόκληρη για το σπίτι. Στο υπόγειο του Crust διοργανώνονται live με πανκ διάθεση και DJ sets. Στο μενού και 7-8 μπίρες για να συνοδεύσετε την πίτσα, και αυτές σε προσιτές τιμές. Λ. Κ.

Crust, Πρωτογένους 13, Ψυρρή, Τ/210-32.57.179, καθημερινά 17.00-02.00, Παρασκευή & Σάββατο μέχρι τις 4. 


Mythos by Divani

Δεν άνοιξε το 2017, αλλά είναι η πρώτη φορά φέτος που το παραθαλάσσιο εστιατόριο στο Καβούρι λειτουργεί και τον χειμώνα, μόνο Παρασκευή και Σάββατο, με τη συνοδεία μουσικών events. Ο χώρος είναι λιτός και προσεγμένος, δίπλα ακριβώς στη θάλασσα. Το μενού είναι μια συναρπαστική σύμπλευση ελληνικών και ασιατικών υλικών και τεχνικών. Ευχαριστηθήκαμε το βασιλικό καβούρι ταρτάρ, τα ντάμπλινγκ θαλασσινών με σάλτσα σόγιας, το λαβράκι καρπάτσιο, αλλά περισσότερο από όλα, το μυλοκόπι σοτέ με πουρέ κουνουπιδιού. Το μόνο που δεν μας άρεσε ήταν η επιλογή υλικών εκτός εποχής, όπως οι φράουλες στη σαλάτα με κινόα και γαρίδες. Στο μενού υπάρχουν και επιλεγμένα κρεατικά, για τα οποία επιφυλασσόμαστε για την επόμενη φορά, όπως και για την ενδιαφέρουσα εκδοχή ράμεν που είδαμε: με μύδια και αυγοτάραχο. Γευστική έκπληξη τα γλυκά: ζεστές φλογέρες γαλακτομπούρεκου με παγωτό και σφαίρα σοκολάτας με μους πάνω σε κέικ σοκολάτας – γεύση αξέχαστη. Το μπαρ θα σας καλωσορίσει με ελαφριά κοκτέιλ και θα σας καληνυχτίσει με ένα δροσερό χωνευτικό σφηνάκι με βάση τα εσπεριδοειδή. Η λίστα κρασιών μεγάλη, με πολλές επιλογές. Λ. Κ.

Mythos by Divani, Αγίου Νικολάου 10, Καβούρι, Τ/210-89.11.100. 


Best of 2017-8

Warehouse CO2

Το καινούργιο​, αδελφό κατάστημα του εξαρχειώτικου Warehouse (Μαυρομιχάλη 41, Τ/215-54.08.002) βρίσκεται στα σύνορα Πλάκας και Συντάγματος. Αφρώδη κρασιά, από τον εγχώριο και τον διεθνή αμπελώνα, επιλογές σε σαμπάνια, ενδιαφέρουσες ετικέτες και από το εξωτερικό. Εκτός από τις επιλογές σε φιάλη ή ποτήρι κρασιού, υπάρχουν κοκτέιλ με βάση το κρασί, ελληνικά αποστάγματα, premium ελληνικά αναψυκτικά και μπίρες. Μαζί με το ποτό υπάρχουν διαθέσιμα διάφορα νόστιμα, όπως στρείδια (τα βρίσκουμε δύο φορές την εβδομάδα, αλλά και με παραγγελία), σαλάτα κολοκύθας με τσίλι, λεμόνι, δυόσμο και γραβιέρα, καπνιστή πέστροφα με πουρέ ρεβιθιού και μαύρο σκόρδο. Ανοιχτά από το πρωί και σερβίρει καφέ από τους Wisecup Coffee Roasters. Ν. Δ.

Warehouse CO2, Υπερείδου 1, Σύνταγμα, Τ/210-32.47.048.


Best of 2017-9

Σερσέ λα φαμ

Έπιασε για τα καλά το νοσταλγικό αστικό καφενείο Σερσέ λα φαμ, γωνία Μητροπόλεως και Πετράκη. Πρόκεται για ένα all day bistro. Το πρωί μπορείτε να καθίσετε για ελληνικό καφέ στη χόβολη συνοδεία του εξαιρετικού συριανού λουκουμιού της Συκουτρή (βραβευμένο φέτος από τον Γαστρονόμο), όμως υπάρχει και πρωινό, αλλά κι ένα αρκετά μαζεμένο μενού με μεζέδες, μικρά πιατάκια με συνταγές και προτάσεις του σεφ Ανδρέα Λαγού, από 2,5 ευρώ. Από το χειμερινό μενού προτείνουμε το χιουνκιάρ με μοσχαρίσιο φιλέτο και πετιμέζι, μια υπέροχη κιμαδόπιτα, κόκορα με μακαρόνια και ξερή μυζήθρα και λαχανοντολμάδες με λάχανο τουρσί και αυγολέμονο. Έχουν εμφιαλωμένα τρία πολύ καλά τσίπουρα, του Ζαχαριά, το Πύρος και του Καρδάση από τον Τύρναβο, ούζο αλλά και κρασί, σε φιάλη ή ποτήρι. Οι προτάσεις των γλυκών είναι μια βόλτα πίσω στον χρόνο: κλασική πάστα σεράνο, σοκολατένια αλάσκα με κόκκινα φρούτα του δάσους και κοκ με σοκολάτα. Ν. Δ.

Σερσέ λα φαμ, Μητροπόλεως 46, Σύνταγμα, Τ/210-32.22.020. 


Best of 2017-10

7 Cactus

Ανάμεσα σε συνεργεία αυτοκινήτων βρίσκεται κρυμμένο, ψηλά στη Δημητρακοπούλου, μια ανάσα από την Ακρόπολη. Σερβίρει πρωινά, σάντουιτς και μια χούφτα κυρίως πιάτα. Μας άρεσε η πρόταση του μανιάτικου πρωινού, ενώ υπάρχουν ελληνικές τάρτες και πίτες, δεκάδες επιλογές σε αλλαντικά και τυροκομικά μικρών παραγωγών για να φτιάξετε το δικό σας σάντουιτς. Μικρό μενού για μεσημεριανό, με νόστιμα πιάτα, όπως τα σουτζουκάκια ρεβιθιού με φέτα και σάλτσα από ψητά ντοματίνια. Φιλικό για οικογένειες με μικρά παιδιά, αν και η κράτηση απαραίτητη κυρίως για τα Σαββατοκύριακα, καθώς ο χώρος είναι μικρός και η ζήτηση μεγάλη. Ν. Δ.

7 Cactus, Δημητρακοπούλου 7, Κουκάκι, Τ/213-04.52.865, καθημερινά 08.00-18.00.


Italus

Δεν είναι μπαρ, αλλά έχει ένα μικρό μπαρ εντός του, ούτε ζαχαροπλαστείο, αλλά έχει μια βιτρίνα με περίπου 15 γλυκά ημερησίως. Επίσης σερβίρει όλη μέρα ένα μενού που θα μπορούσε να είναι brunch και ιταλικό μαζί. Ένα μοναδικό concept σκέφτηκε ο δημιουργός του Italus, με ελληνο- ιταλικό street food, όπου αξιοποιούνται ΠΟΠ προϊόντα και από τις δύο χώρες, σε συνδυασμούς που δικαιολογούν το «Ελλάδα-Ιταλία συμμαχία» στη γαστρονομία. Υπάρχουν τέσσερα είδη ψωμιού, αλλαντικά από τη Δράμα, γραβιέρα Τήνου, νούμπουλο, πινακωτύρι από τον Κωσταρέλο, μοτσαρέλα και καλό προσούτο. Αξίζει να δοκιμάσετε τη φοκάτσια margarita με τυρί και ντοματίνια. Σερβίρονται ακόμα σε μπολ smoothies, με μεγάλες δόσεις ενεργειακών τροφών, ιδανικά για πρωινό. Υπάρχουν και φρέσκοι χυμοί, ενώ στο dessert bar – τη βιτρίνα με τα γλυκά– θα βρείτε κλασικές προτάσεις με πειραγμένες συνταγές, όπως το αμερικανικού τύπου Red Velvet κέικ σε μια εκδοχή με λεμόνι, με κρέμα λεμονιού και κουρκουμά, ή τηγανίτες με λευκή σοκολάτα και μπισκότα oreo. Όλα αυτά σε ένα περιβάλλον με προσεγμένη αισθητική, χώρο για μη καπνιστές, άνετα καθίσματα, ιδανικό σημείο για όσους θέλουν να εργαστούν με λάπτοπ, για να τσιμπήσουν ελαφρύ μεσημεριανό, για ένα ποτό νωρίς μετά το γραφείο. Ν. Δ.

Italus, Ελευθερίου Βενιζέλου 104, Καλλιθέα. Τ/210-95.12.341.


 

Best of 2017-11

Φάρμα Μπράλου

Εστιατόριο Δύο νέα σημεία στο κέντρο απέκτησε η Φάρμα Μπράλου, καταλαμβάνοντας την οδό Μηλιώνη. Πρώτα άνοιξε το μικρό ντιζαϊνάτο κρεοπωλείο και το εστιατόριο λίγα μέτρα πιο κάτω, στη γωνία με την Ηρακλείτου. Εδώ ψήνονται και μαγειρεύονται τα προϊόντα της φάρμας, μοσχάρια ράτσας Charolais, Limousin, Aubrac και Black Angus, ελληνικής παραγωγής και εκτροφής, σε όλες τις κοπές και μέχρι 120 μέρες σιτεμένα. Όλα τα κρεατικά τα ζυγίζουν και τα ψήνουν όπως επιθυμείτε, με χρέωση την τιμή του κρεοπωλείου. Εκτός από τα βόεια, υπάρχει χοιρινό, μαύρος χοίρος και αμνοερίφια, όπως και «εξωτικά» πουλερικά, άγρια πτηνά, πάπιες, χήνες, φασιανοί, πέρδικες και ορτύκια. Ο Μιχάλης Νουρλόγλου επιμελείται το μενού και βάζει δίπλα στα κρέατα ουκ ολίγες νοστιμιές, άξια συνοδευτικά, όπως υπέροχους πουρέδες και πατάτες. Στα επιδόρπια, εκμέκ με τσουρέκι, ρυζόγαλο με γάλα από τη φάρμα και μια κλασική συνταγή με παγωτό Σικάγο.  Ν. Δ.

Φάρμα Μπράλου, Μηλιώνη 12 και Ηρακλείτου, Κολωνάκι, Τ/210-36.45.050.


Best of 2017-12

Mama Fuga-Holy Garden

Το καλοκαίρι σε έναν κατάφυτο κήπο- όαση, τον χειμώνα εντός, σε μια σάλα απλή αλλά με στυλ, high ατμόσφαιρα κι ένα μπαρ που ανακαινίζεται όσο γράφεται το κείμενο. Στα του φαγητού, είχε λείψει ο Φαμπρίτσιο Μπουλιάνι από τους φανατικούς της κουζίνας του. Χρησιμοποιεί τα υλικά ατόφια, πάντα μπόλικα, πλούσια, άφθονα, μαγειρεύει για να χορτάσει η ψυχή μας. Εδώ τρώμε από έναν ντόπιο τις καλύτερες συνταγές του. Μπουράτες, πορτσίνι, ελαιόλαδο μπόλικο, ως η καλύτερη σάλτσα, θαλασσινά, ραβιόλι και πάστες, ωραία αλατισμένα πιάτα, νόστιμα έως το μεδούλι. Στα του μπαρ, βρίσκουμε τον Ξαβιέ του Holy Spirit και τους Ηλία Μαρινάκη, Διαμαντή Ηλιάδη και Στέλιο Ράπο. Η λίστα με τα κοκτέιλ παρουσιάζει συνταγές με κονιάκ και ρούμι, παραλλαγές κάποιων παρεξηγημένων κλασικών, κάποια πιο δύσκολα ποτά και άλλα tiki φιλοσοφίας που έχουν κάτι από τον χαρακτήρα του Holy Spirit. Μία επιπλέον κάρτα είναι διαθέσιμη με προτάσεις για food pairing, με τέσσερις επιλογές για να ταιριάξετε τα κυρίως πιάτα του μενού, ως συνοδευτικά ή digestif και 2-3 απεριτίφ. Το μπαρ σερβίρει έως τις 02.00. Ν. Δ.

Mama Fuga-Holy Garden, Βασιλίσσης Σοφίας και Πέτρου Κόκκαλη 1, Μέγαρο Μουσικής, Αμπελόκηποι, Τ/210-72.42.979. 


Reloaded: 42 Barstronomy Athens

Το λατρέψαμε όσο ήταν στα χέρια του σημαντικού Έλληνα mixologist Χρήστου Χουσέα, ο οποίος το απογείωσε καταφέρνοντας να το κάνει αγαπημένο μας προορισμό. Κι έτσι ήμασταν ακόμα πιο αυστηροί στο «επαναλανσάρισμα» του 42, πλέον ως Barstronomy από ένα επίσης δυνατό όνομα του χώρου, τον καλό και έμπειρο μπαρτέντερ Σπύρο Κερκύρα. Ο χώρος έχει μικρές αλλαγές που τον φωτίζουν και δίνουν μια διακριτικά μοντέρνα πινελιά, ενώ στα κοκτέιλ η ευρηματικότητα του ικανότατου Σπύρου και της ομάδας του πετυχαίνει νόστιμα ποτά, με καλοσυνδυασμένα υλικά και ανατρεπτικές γεύσεις. Στο κομμάτι του φαγητού, όπου βάζει το χεράκι του ο σεφ Σταμάτης Μαρμαρινός, προτείνονται μικρές, «εύκολες» λιχουδιές bar food: νοστιμότατα μπέργκερ με μαγιονέζα τρούφας, chicky’s 42 με κάρι και ανανά και cheese tempura με μέλι τρούφας, τσιπς λαχανικών με κρέμα αβοκάντο και άλλα. Ν. Μ.

Reloaded: 42 Barstronomy Athens, Κολοκοτρώνη 3, Σύνταγμα, Τ/6987-509.709. 


Best of 2017-13

Ο Andy Lay εισβάλλει στην κουζίνα του Oozora the House

Με «βαριά» προϋπηρεσία στα Nobu Matsuhisa, Nammos και σε πολλά άλλα, ο Αγγλοκινέζος σούσι σεφ Andy Lay μπήκε στην κουζίνα του Oozora με άγριες διαθέσεις. Το σασίμι έχει την τιμητική του, με τον αστακό και τα λευκόσαρκα ψάρια να πρωταγωνιστούν σε κοπές χειρουργικής ακρίβειας! Σασίμι αστακού, μπαρμπούνι σασίμι με καυτερά χαλαπένος είναι μερικές από τις επιλογές του νέου μενού, αλλά και platters με μάκι, νιγκίρι και σασίμι με λαβράκι, σολομό, σκουμπρί, τόνο, καθώς και αρκετές επιλογές για vegetarians. Κατά τα άλλα, το κυρίως μενού συνεχίζει να περιλαμβάνει αριστοτεχνικά ασιατικά πιάτα, όπως το φοβερό pad thai που δοκιμάσαμε και η ονειρεμένη γαρίδα τζάμπο με truffle ponzu και χαλαπένος. Η κάρτα με τα νέα γλυκά είναι του ταλαντούχου Σπύρου Αρτελάρη. Ν. Μ.

Oozora the House, Δηληγιάννη 54, Κεφαλάρι, Τ/210-80.18.515. 


 

Best of 2017-14

Kiku, Carnicero και Yoleni’s

Στο 1ο όροφο του ανανεωμένου Yoleni’s εγκαταστάθηκε εδώ και λίγες ημέρες το Steak House by Kiku, στη λογική του διαλέγουμε κρέας απ’ τη βιτρίνα και μας το ψήνουν. Η πρώτη ύλη εγγυημένη, από το καλό κρεοπωλείο Carnicero που έχει δύο ακόμα καταστήματα, στο Ψυχικό και στην Κηφισιά. Ο κατάλογος προτείνει κάποια νόστιμα ορεκτικά και σαλάτες, όπως πικάντικα και ζουμερά βομβίδια από μοσχάρι, μαστέλο Χίου με γλυκό σταφύλι και σαλάτα κινόα με αβοκάντο. Επίσης, καλοφτιαγμένα μπέργκερ και μπιφτέκια, ενώ το δυνατό χαρτί είναι οι ιδιαίτερες κοπές κρεάτων, όπως τα εξαιρετικά spare ribs και ειδικά τα prime κρέατα και τα prime cuts, βλ. τόμαχοκ, dry aged rib eye ελληνικό, σατομπριάν κ.ά., που ψήνονται αριστοτεχνικά. Από το κρεοπωλείο μπορούμε φυσικά να ψωνίσουμε και για το σπίτι. Ν. Μ.

Yoleni’s, Σόλωνος 9, Κολωνάκι, Τ/212-22.23.623. 


Best of 2017-15

Το Γίδι του Ακρίβου

Τα τελευταία χρόνια μάς έχει συνηθίσει σε τολμηρές κινήσεις (Αιόλου 68, Tsipoutapas, Salty Bone, Umami Tales και προσεχώς Salty Pig) ο σεφ Βασίλης Ακρίβος, τον οποίο γνωρίσαμε από το ανατρεπτικό Ψάριστον του Νέου Ηρακλείου. Με το Γίδι του, τη φοβερή χασαποταβέρνα στη Μεταμόρφωση, μπαίνει κι εκείνος στον χορό της κρεατοφαγίας, αλλά με τη δική του οπτική, με λαϊκή ματιά και νοσταλγική διάθεση. Άνοιξε φέτος τον Μάρτιο σε ένα… off Broadway σημείο της πρωτεύουσας και από την κουζίνα του βγαίνουν αμαρτωλές νοστιμιές, όπως η θεϊκή φέτα-βούτυρο από το Άργος, οι μακαρούνες σε ζωμό κρέατος με λιωμένη μυζήθρα και στάκα και η αρνίσια συκωταριά λαδορίγανη. Στις σχάρες παίρνει θέση ο πρώην χασάπης Γιάννης Κουστένης, που ξέρει και ψήνει μαστόρικα: από καλοσιτεμένη ελιά μοσχαριού Βέροιας και πρόβατο Τυρνάβου, σιτεμένο για 40 μέρες, μέχρι δικό τους άλιπο λουκάνικο με χοντροκομμένο χοιρινό και θρούμπι, παϊδάκια προβατίνας και σωστά ψημένα γλυκάδια και νεφρά. Τα κρέατα είναι όλα ελληνικά, το κρασί μακάρι να μην ήταν χύμα και το γλυκό στο τέλος, χαλβάς Φαρσάλων. Ν. Μ.

Γίδι, Λεωφ. Τατοΐου 17, Μεταμόρφωση, Τ/210-28.28.848.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή